Стоп на сделките с държавни земи по морето, натиска БСП

Ще правят национален парк "Българско Черноморие"
4 юли 2013 13:45,
32
Стоп на сделките с държавни земи по морето, натиска БСП
Снимка: архив, Булфото

БСП отново иска създаване на национален парк „Българско Черноморие“ и мораториум върху сделките с държавни земи по Черноморието. Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по околната среда и водите, на което беше обсъдено внесеното от лидера на БСП Сергей Станишев и група депутати предложение за мораториум върху сделки с държавни имоти на територията на крайбрежните плажни ивици чрез промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Изключения ще се правят само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение. Комисията прие предложението с 10 гласа „за“ и един въздържал се. Вносителите предлагат мораториум върху сделките на крайбрежните плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос. 

Подобна идея левицата лансира и в 41-вото Народно събрание, но до гласуването й така и не се стигна. Тогава червените не останаха доволни от промените в Закона за Черноморското крайбрежие, приети от тогавашното мнозинство.

С предложението Народното събрание ще задължи изпълнителната власт да предприеме мерки за изработването на специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици.

Председателят на комисията Петър Курумбашев, който е един от вносителите на промените в Закона за Черноморското крайбрежие, категорично обяви, че трябва да се даде достатъчно време на ведомствата, за да изготвят картите и да се определи кои териории ще влязат в Националния парк.

По думите му трябва след широка дискусия да се реши кои плажове да влязат с него. Според председателя на комисията по този начин ще се гарантира запазването на природата и ще се реши след широка дискусия кои ивици ще влязат в природния парк.

Представителите на екоминистерството подкрепиха идеята за изграждане на парк “Българско Черноморие“. Те обаче акцентираха, че трябва да се включат и експерти от БАН, а самата процедура е сложна и ще изисква време.

Петър Курумбашев обясни, че изграждането на Национален парк ще е стъпка напред, която ще помогне да се запази природата за бъдещите поколения. По негови думи за една година екоминистерството трябва да подготви предложение кои територии да влязат в този парк, а след това ще се действа по самото му създаване.

Курумбашев обясни, че в парка ще бъдат включени само територии публична държавна собственост, а по-късно може да се мисли и за разширяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Черномориеземи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
17
 
! Отговори
висок преди 10 години
Поредната далавера на БСПДПС. "изключения за обекти с местно значение" - в този цитат влизат всякакви промени в ПУП-а по искане на бизнесмени с парички!!! А иначе пак ще излъжат наивниците, че уж се грижат за черноморието!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купените на безценица земи до брега от Моника Станишева ще влизат ли в парка?
24
0
 
14
 
! Отговори
ебати безмисленото преди 10 години
Какви държавни имоти по Черноморието? Останаха ли? Не е проблемът в собствеността на земята, а в отношението към нея. Най вече малоумното желание да се застрои всичко и то с легова база. Предложеният от правителството за министър - Тихолов го умее много добре. По - надолу в статията става по-интересно, но този национален парк Ченоморие, ако се разположи само върху държавна собственост - пак нищо и прах в очите.
23
0
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
До Гражданин...бях написал репyтkaция, те го поправили на рептация.....
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забраната за бутане мина веднага, а за Парка им трябва минимум година.
21
0
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Малко късничко гачели, либе за китка. Дали пък не е пак някаква делавера? Т.е. ний си взехме нашето, за останалите - йок! добре, ако наистина се изпълни добре. Трябваше ли да се о...кате като ....., да излезнат хората по улиците, за да почнете да имитирате че вършите работа? С вашата БСП_ДПС_АТК рептация - това ми се струва само прах в очите на хората. Никакво доверие, Вие трябва да го спечелите. ха, сетих се - първом минете през катарзиса, после може да сте други макар едни и същи, хихихи
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, след прекрасните заменки от 2008-2009г., в която другарите спечелиха няколко милиарда от заменки се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, и сега искат да се превърнат в защитници на България! Долнопробен ПР наБКП!
19
3
 
20
 
! Отговори
1 преди 10 години
Какъв ГЕРБ бе ***? Ами правителството на станишев от 2005 до 2009 раздаде чрез заменки всички държавни земи на червената мафия. Сега са останали само частни земи, с този закон целят уж да одържавят тези частни земи, а после ще ги заграбят и ще си ги разделят с доган.
18
0
 
20
 
! Отговори
БГ1 преди 10 години
МНОГО ЗАКЪСНЯЛ ЗАКОН, НО ПО-ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА! ЧЕРНОМОРИЕТО БЕ РАЗГРАБЕНО ОТ МУТРИ И ПОЛИТИЦИ, РАЗБИРА СЕ СЪВСЕМ "ЗАКОННО"!
17
8
 
22
 
! Отговори
До преди 10 години
А тея ГЕРБ какво направиха нищо марш от политиката долни крадци
16
0
 
20
 
! Отговори
До преди 10 години
*** сега те го държат нп по хубаво е да си го вземе държавата от колкото даим плащаш на тях
15
4
 
23
 
! Отговори
AlekoKonstantinov преди 10 години
Цялото Черноморие е на ***. Значи сега БСП ще узаконят прането на пари на тия ***, нищо ново
14
0
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
По-добре късно отколкото никога.
13
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След дъжд - качулка - те самите окрадоха орталъка и като не остана нищо - за парлама - АЛА - БАЛА
12
7
 
33
 
! Отговори
СМЯХ преди 10 години
ОХООО, АМА ТО И ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ ИМАЛО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ОЩЕ !!!!!АМИ НАЛИ ВИЕ ПРОДАДОХТЕ И ОКРАДОХТЕ ВСИЧКО БЕ , ***!!!
11
0
 
21
 
! Отговори
Маг Мара` преди 10 години
Малко малко късничко се усетиха нашите управници сини, червени жълти и пембени. Национален, природен или къв то там щете, трябва да е с ограда, забрана за строеж, забрана за сеч, навлизане на коли и всякакви ППС, да се плаща и всичко от тоз сорт... но докато го направите положението окъсняяяяяяяя......... ЧЕСТИТО! Корумбашев. Между другото, някой от тази Комисия да еколог, биолог или нещо от този сорт...!
10
8
 
31
 
! Отговори
Боклуци преди 10 години
Тия верно са по-нагли и от бойко, а другаря курумбашев е недоносен *** търсещ изява и ласки от извратените си господари.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарите се движат в правилна посока, дори и аз съм забелязал, че най-бързия начин за разрушаването на нещо е да го дадеш в ръцете на държавните чиновници.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на депутатите им замириса на море и отпускаимам процедурно предложение:лятото ще се занимаваме с черноморието, а зимата със зимните курорти
7
5
 
31
 
! Отговори
един антикомунист преди 10 години
На туй му се вика КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЬОНТЕПЕГЬОЗЛЪК !