Стоп на сделките с държавни земи по морето, натиска БСП

Ще правят национален парк "Българско Черноморие"
4 юли 2013 13:45,
32
Стоп на сделките с държавни земи по морето, натиска БСП
Снимка: архив, Булфото

БСП отново иска създаване на национален парк „Българско Черноморие“ и мораториум върху сделките с държавни земи по Черноморието. Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по околната среда и водите, на което беше обсъдено внесеното от лидера на БСП Сергей Станишев и група депутати предложение за мораториум върху сделки с държавни имоти на територията на крайбрежните плажни ивици чрез промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Изключения ще се правят само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение. Комисията прие предложението с 10 гласа „за“ и един въздържал се. Вносителите предлагат мораториум върху сделките на крайбрежните плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос. 

Подобна идея левицата лансира и в 41-вото Народно събрание, но до гласуването й така и не се стигна. Тогава червените не останаха доволни от промените в Закона за Черноморското крайбрежие, приети от тогавашното мнозинство.

С предложението Народното събрание ще задължи изпълнителната власт да предприеме мерки за изработването на специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици.

Председателят на комисията Петър Курумбашев, който е един от вносителите на промените в Закона за Черноморското крайбрежие, категорично обяви, че трябва да се даде достатъчно време на ведомствата, за да изготвят картите и да се определи кои териории ще влязат в Националния парк.

По думите му трябва след широка дискусия да се реши кои плажове да влязат с него. Според председателя на комисията по този начин ще се гарантира запазването на природата и ще се реши след широка дискусия кои ивици ще влязат в природния парк.

Представителите на екоминистерството подкрепиха идеята за изграждане на парк “Българско Черноморие“. Те обаче акцентираха, че трябва да се включат и експерти от БАН, а самата процедура е сложна и ще изисква време.

Петър Курумбашев обясни, че изграждането на Национален парк ще е стъпка напред, която ще помогне да се запази природата за бъдещите поколения. По негови думи за една година екоминистерството трябва да подготви предложение кои територии да влязат в този парк, а след това ще се действа по самото му създаване.

Курумбашев обясни, че в парка ще бъдат включени само територии публична държавна собственост, а по-късно може да се мисли и за разширяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Черномориеземи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
37
 
! Отговори
възмутена преди 10 години
Олеле,а по кое време станаха най-много заменки.Няма по голяма пародия.Ей някой хора нямат срам.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бкп, хората които окрадоха всички земи по морето и заменяха декари за по няколко лева сега ще правят парк "черноморие"... Все едно макдоналдс от утре да продава здравословна храна... нещо силно ме съмнява!
4
3
 
35
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Ха- ха -ха.! Ами то не останаха такива земи . Драги ми депутати, ами вие вече всичко си раздадохте. Милен Велчев /брат му - Несебър/, Сергей станишев / брат му - Созопол/ и мнаго други знайни е незнайни далавераджии. На 20 метра от морето в Поморие съвместна акция за "изкупуване на земи" на кметове от на СДС и БСП.
3
3
 
42
 
! Отговори
един зелен преди 10 години
А кой ве мамини гугутки,в последния месец от управлението си реализира заменки за 1 млрд лева ? Тройната коалиция е верния отговор.Толкова сте безсрамни,че дори и задниците ви не могат са изчервят.....Павиани комунистически
2
10
 
44
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Поредната комунистическа манипулация и пародия!
1
8
 
45
 
! Отговори
Студент преди 10 години
Страхотна новина. Нещо смислено, което подкрепям с две ръце, макар да не симпатизирам на БСП! Стига с тези партийни деления. То всъщност няма голяма разлика в политиката на отделните партии...