Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът

Цветлин Йовчев защити полицаите за снощните стълкновения
Обновена: 12 юли 2013 13:36 | 12 юли 2013 12:11,
229
Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът
Снощните стълкновени "протестиращи-полиция". Снимка: Булфото

Действията на полицията при сблъсъците снощи пред парламента са били адекватни, но вътрешният министър Цветлин Йовчев е притеснен заради ескалацията на напрежението, стана ясно от неговите думи в кулоарите на НС.

"Искам да благодаря на мирно протестиращите, които почти веднага се разграничиха от тези, които се опитаха да предизвикат напрежение и някаква ескалация, включително и груби нарушения на обществения ред", направи разграниченията си Йовчев.

Министърът беше категоричен, че полицията ще има диференциран подход спрямо протестиращите, защото за всички вече станало ясно, че снощи е имало хора, които са били мотивирани да предизвикват безредици.

"Надявам се да няма ескалация на напрежението", заяви Йовчев. По думите на министъра подобен сценарий ще доведе до още по-голямо разделение в обществото.

Още по темата
"Даваме ли си сметка какво се случва?", реторично попита министърът, като припомни, че част от протестиращите са направили доста крайни изказвания.

"Все по-отчетливо започва да се вижда, че явно има някаква организация и някакви хора се опитват да управляват протеста", настоя МВР шефът. Като пример за подобна практика вицепремиерът посочи колоездачи със стрелки, които насочвали посоката, в която да се движи протеста.

По думите му има хора, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, но се появяват и други, които се опитват да злоупотребят.

Цветлин Йовчев не посочи обаче кой според него седи зад тези провокации.

Той се спря и на темата с броя на протестиращите. По думите му органите на реда броят само хората пред Министерския съвет и не изключи възможността после към шествието да се присъединяват още хора.

Министърът коментира и изказването си по повод на държавния глава Росен Плевнелиев и подчерта, че не го е нападал. Вчера вицепремиерът реагира доста остро на част от думите на държавния глава и намеците му за предсрочни избори.

По думите на Йовчев институциите трябва да работят заедно, както е искал и самият държавен глава след изборите.

Министърът отново обяви, че не вижда изход от кризата в предсрочни избори.

"Аз не мисля, че това е решение, какво като хвърлим 15 милиона лева за нови избори и след което получим същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на какъвто и да е политически диалог", начерта сценариите вътрешният министър.

Според него трябва да се възстанови политическият и институционален диалог.

По друг начин не можем да решим проблемите на хората, отсече Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
16
 
! Отговори
незнаен преди 10 години
абре Волене и ти Местане стига сте ни размахвали показалец, от вас не щем нравоучение, а само да напуснете парламента, защото за мекерета като вас в българския парламент няма място, в противен случаи ще видите в задниците си средния пръст на народа без вазелин!!!
81
0
 
7
 
! Отговори
! преди 10 години
До РалицаРалица, реторичен е дублетна форма на риторичен. И двете изписвания са допустими. Добре е да правим забележки, но е добре и себе си да гледаме. "Уважаеми, дописници,..." всъщност е "Уважаеми дописници,...".
80
10
 
11
 
! Отговори
анонимус преди 10 години
ама, то ясно Гербаджиите и кръга около Цветалина Бориславова. Вчера сутринта платените им поети се опитаха да дадат тон в прескачане/да ясно на хората , че фондацията на Борисова е купила вестник Култура , Отворено общество организира със СО Поетики в София и тези поети са организаторите /тоест директно субсидираните/. Хора , информирайте се в коя лодка се качвате.
79
14
 
14
 
! Отговори
123 преди 10 години
Снощи чух поредната глупост от Цв Ризова по БТВ.говореха,че Цацаров е направил предупреждение до кмета на София да се осигурява от "протестиращите" път за линейките и г-жа Ризова с ококорени очи се загрижи ами сега какво ще кажат за това протестиращите.Представяте ли си ,какво щели да кажат протестиращите,ама те да не са господ тези протестиращи,или вече държавата от тях зависи.Г-жа Ризова опомнете се и нормални хора ви гледат,а какво си мислят за вас е отделен въпрос!!!!
78
8
 
5
 
! Отговори
Ралица преди 10 години
Уважаеми, дописници, научете правописа! Това не ви е ЧАТ-а във Facebook или тем подобни и тогава коментирайте. Не може хора с претенции за журналисти да пишат "реторичен", правилното е рИторичен и стила ви е доста постничък
77
15
 
10
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Борисов бил диктатор!!! Хахахахах!! Кога при Борисов парламента е отцепван на 2.5 км???
76
10
 
13
 
! Отговори
това е истината преди 10 години
Волен: Готов съм като Нелсън Мандела да вляза в затвораМоже да ми намерите 1000 кусура в характера, но нямам грехове пред народа, казва лидерът на "Атака".Нямам от какво да се притеснявам - нито съм приватизирал, нито съм крал, нито съм превозвал певачки с правителствения самолет. Вършил съм грешки, но не съм мамил българския народ, отсече Сидеров.
75
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така като гледам злобата и омразата в коментарите на така наречените "протестиращи " най добре е до се върне Бай Тодор с неговата Народна милиция и от протестиращите анархисти няма да има и помен. Май само това е изхода за доброто бъдеще на България.
74
3
 
4
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
popitali ot Galup ovcata, gaskata i paticata za kogo shte glasuvat na predsrochnite parlamentarni izbori prez septemvri, a te kazali: Beee Ssss Paaa
73
3
 
8
 
! Отговори
Джовани Фалконе преди 10 години
Голямото притеснение на Цветлин Йовчев от предстрочни избори, е че сегашния му работодател БСП няма да управлява, а той толкова се постара да дискредитира ГЕРБ докато беше в МВР и Президентството, че съвсем основателно е да не му се харесва. Цветлин Йовчев - къртицата на БСП....само Цветанов и Борисов не разбраха, как им скрои шапките!
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно този с бялата тениска е винаги в първите редици на загражденията и насъсква хората, носи чантичка на Versace, постоянно се оглежда, за да не се подменят искания или лидери и насочва в "правилната" посока. Със сигурност полицията е запозната, ако не е - има достатъчно снимков материал от нормални протестиращи.
71
12
 
3
 
! Отговори
дедо преди 10 години
Йовчев ли си Овчев ли си Цветлине? но за мвр министър не ставаш. Я на тия твойте дангалаци им давай палките в ръцете и команда напред цял месец им търпим гевезалъците мама им загубена, като искат да стачкуват по един чук и да чукат камъни в кариерата а не да се лигавят пред парламента. герберски ***.
70
3
 
22
 
! Отговори
miro преди 10 години
Тук е пълно с платени комунистически драскачи.
69
3
 
8
 
! Отговори
Социаглист преди 10 години
Как няма да се притесни Цветко като вижда че ще му е кратко министерствуването!
68
4
 
6
 
! Отговори
EMO преди 10 години
KAKVO MOJE KOMUNISTA2 NESHTA-DA LAJE-DA KRADEMACHKAIIIIIIIIII GOOO
67
5
 
7
 
! Отговори
JagdPanther преди 10 години
Е това ви е Ентелегенцията.
66
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hora iskate da vurnete BOKLUKA *** MUTRO MILICIONER NAHALEN NAGLEC boiko li ZAEDNO S ONOVA ZIVOTNO cvucko ????????? VIE NORMALNI LI STE ? POLUIDIOTI LI STE ??
65
14
 
12
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
На тоя алкохолизиран лу*пен с бялата тениска му трябваше едно ченге на място за да му играе една палка в кухата тиква и да му я цъфне като майска роза.
64
3
 
2
 
! Отговори
gost преди 10 години
sigyrno ot protestirashtite intelegentni sa hodili po evropa dali sa vidyali nyakade takova porygavane na obshtestveni sgradi ili natsionalni simvoli momentalno politsiyata gi e pomela kakvo chaka mvr
63
10
 
14
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
протестиращите от 97-*** да дойдат да им покажат на тия как се действа пред парламента :) Стига лиготии