Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът

Цветлин Йовчев защити полицаите за снощните стълкновения
Обновена: 12 юли 2013 13:36 | 12 юли 2013 12:11,
229
Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът
Снощните стълкновени "протестиращи-полиция". Снимка: Булфото

Действията на полицията при сблъсъците снощи пред парламента са били адекватни, но вътрешният министър Цветлин Йовчев е притеснен заради ескалацията на напрежението, стана ясно от неговите думи в кулоарите на НС.

"Искам да благодаря на мирно протестиращите, които почти веднага се разграничиха от тези, които се опитаха да предизвикат напрежение и някаква ескалация, включително и груби нарушения на обществения ред", направи разграниченията си Йовчев.

Министърът беше категоричен, че полицията ще има диференциран подход спрямо протестиращите, защото за всички вече станало ясно, че снощи е имало хора, които са били мотивирани да предизвикват безредици.

"Надявам се да няма ескалация на напрежението", заяви Йовчев. По думите на министъра подобен сценарий ще доведе до още по-голямо разделение в обществото.

Още по темата
"Даваме ли си сметка какво се случва?", реторично попита министърът, като припомни, че част от протестиращите са направили доста крайни изказвания.

"Все по-отчетливо започва да се вижда, че явно има някаква организация и някакви хора се опитват да управляват протеста", настоя МВР шефът. Като пример за подобна практика вицепремиерът посочи колоездачи със стрелки, които насочвали посоката, в която да се движи протеста.

По думите му има хора, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, но се появяват и други, които се опитват да злоупотребят.

Цветлин Йовчев не посочи обаче кой според него седи зад тези провокации.

Той се спря и на темата с броя на протестиращите. По думите му органите на реда броят само хората пред Министерския съвет и не изключи възможността после към шествието да се присъединяват още хора.

Министърът коментира и изказването си по повод на държавния глава Росен Плевнелиев и подчерта, че не го е нападал. Вчера вицепремиерът реагира доста остро на част от думите на държавния глава и намеците му за предсрочни избори.

По думите на Йовчев институциите трябва да работят заедно, както е искал и самият държавен глава след изборите.

Министърът отново обяви, че не вижда изход от кризата в предсрочни избори.

"Аз не мисля, че това е решение, какво като хвърлим 15 милиона лева за нови избори и след което получим същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на какъвто и да е политически диалог", начерта сценариите вътрешният министър.

Според него трябва да се възстанови политическият и институционален диалог.

По друг начин не можем да решим проблемите на хората, отсече Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
4
 
! Отговори
Елена преди 10 години
До АнонименНапълно съгласно, НО ако бяха арестуваи и съдили по бързата процедура Сидеров. НАЛИ ТАКА ДОРОГОЙ!!!!
101
5
 
18
 
! Отговори
sdssa преди 10 години
МАС ОТ *** И ВЛАСТ ОТ КОМУНИСТ СЕ ВЗИМАТ САМО С ДРАНЕ!
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми *** и ***,с тези министри и заместниците им кого можете да убедите,че имате експертно правителство.Защо в рамките на този бюджет не осигурихте парите за майки,учебници и други чалъми за да нахраните *** и тям подобните,ами отивате на милиард лева заеми.Че то нужно ли е да си експерт за да взимаш заеми? И сега,защо е нужна ескалация на напрежението и чак тогава да си ХОДИТЕ? За да покажете,че сте ГАДНЯРИ,нали?
99
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров бил груб с полицаите, а интелигентните мили ли са. За такива действия в нормална държава протестиращите щяха да ядат як бой и дълго да си спомнят за него.
98
2
 
17
 
! Отговори
миа преди 10 години
КОйто нож вади, от нож умираНа зло куче-зла тоягаКаквото повикало, такова се обадилоС техните камъни по тяхната главаДа продължавам ли?Мъдър народ сме, ама тези в парламента до мъдрост едва ли ще стигнат някогаКато ми разказваха приказката, че комунист само с кръв дава власт не вярвах.Е, доживях.............Едното дете замина. Добре е.Но другото няма да им позволя да изгонят.
97
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ = ***
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново се опитват да разделят протестиращите на агрсивни и неагресивни. Всимки протестиращи да решат най после кога и как и ПО КОЕ ВРЕМЕ. Нали не искате от ДПС да ви пращат отново въздушни целувки. Бъдете и действайте като един..
95
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко месеца имаше избори да бяхте гласували тогава, а не сега няколко хиляди в София, 100 човека в Пловдив и 50 във Варна. Всичко е организирано от ГЕРБ, а тук там има някой заблуден от по-малките партии, който не разбира, че така помага на връщането на най-големият комунист Бойко Тиквата
94
4
 
3
 
! Отговори
x2x3x преди 10 години
До nacionalist 131Да да, събрали са ги те... А не им ли ги плати телевизия алфа???
93
12
 
31
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Напрежението много лесно може да се свали, само една оставка е необходима - тази на правителството.
92
7
 
31
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 10 години
ФАКТ - комунист с мирен протест не се сваля
91
19
 
24
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Шефа на МВР е от мафията. Не иска да се подава оставка, не трябвало.Айде бе!!! Е , защо каквото на тебе ти се иска? Много ли ти плащат??? Разбираме, кокълът не е за изпускане !!!
90
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами спомняте ли си как преди изборите отвориха RE TV гербаджийте със Светослав Божилов /съдружник на Цветелина Бориславова в фондация Комунитис . Сега тази фондация не само е купила вестник Култура, но има ред изяви заедно със съюза на издателите , отворено общество и прочее , иначе не харчат собствени пари. Превзеха фонд 13 века България, фонд Култура. знаете какви пари спечели от Столична община уж да организират културни прояви .Та прескачащите поети са им служителите. Отврат
89
0
 
6
 
! Отговори
info преди 10 години
До IMAM_ALIТолкова си глупав или пък толкова нагъл?
88
15
 
21
 
! Отговори
info преди 10 години
Протеста няма как да бъде хаотичен като в началото. Един месец протестираме спонтанно и мирно. Резултата е ????? Ние да не сме някакви ***. Ние искаме оставка, и ако не става мирно и хаотично , ще стане немирно и организирано!
87
8
 
20
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 10 години
Простируиращи на кафе пред парламента си говорят. Единият възмутено казва на другия:- Колкото и да викаме, тия не ни чуват..Събеседникът му отговорил:- Да, а Цецо поне ни слушаше.
86
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А,бе,Йовчев, вместо да се правиш само на загрижен, постъпи като египтянина и изкарай тая *** под конвой от парламента, насрочи избори и ще избегнеш всичко, което би могло да се случи, ако нещата продължат да се изострят, както изглежда ще се случи неизбежно, ако не се вземат АДЕКВАТНИ мерки!
85
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аа, ще има ескалация, няма как иначе, щом толкова дни се инатят...Само да не завалят молби за напускане на МВР, в най-добрия случай да си вземат болнични редовите полицаи, че явно повечето са на страната на протестиращите!
84
7
 
9
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До зълДа и него визирам, и сестрата на Йотова и който друг се сетиш. За разлика от теб и всички други с розови, сини или зелени очила аз не деля грешките на политиците на "наши и ваши" Не съм кон с капаци който е лапнал въдицата и не вижда че и Герб и БСП и атака правят глупости. Подкрепям протестите и не смятам че те са "за" или "против" някоя партия. Те за определен начин на управление и са против сегашния. Само че за плиткия ти мозък е по лесно да асимилира само " за нашите" и "против ваще"
83
20
 
18
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 10 години
Какъв е този шум на улицата, Джон?- Герберастки парад, сър.- И какво искат?- Да се ***, сър.- И кой им забранява, Джон?- Никой, сър.- Тогава защо крещят?- Ми гербераси, сър. . .