Белият рейс - грешка или чиста провокация?

Полицаи от провинцията били хората, столичните били толерантни
Обновена: 26 юли 2013 09:37 | 26 юли 2013 09:27,
42
Белият рейс -  грешка или чиста провокация?
Снимка: Bulgaria On Air

„Нормално е при протести да се очаква от полицията, че ще използва палки, но във вторник вечерта имаше прекомерна употреба на насилие над гражданите“, каза в ефира на Bulgaria On Air експертът по сигурността Николай Радулов.

„Този автобус е толкова голяма грешка, че чак прилича на провокация. Какво може да се очаква от протестиращите, когато автобусът се опитва да мине през най-голямото стълпотворение? Необходимо е да се разбере кой и защо е дал тези разпореждания“, заяви той.

По думите му полицаите, охранявали досега, са се опитвали да бъдат максимално коректни към недоволните българи. Радулов посочи като много добро решение светлоотразителните жилетки, на които е изписано „Антиконфликт полиция“ (Идея на СДВР с цел униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението).

„Тези хора обаче с жилетките ги нямаше по време на сблъсъците при блокадата на парламента от нощта на 23 юли и затова действията на полицията изглеждат подготвени. Другият фактор, който подкрепя тази теза, е насроченият час за обсъждане на актуализацията на бюджета, който съвпадна с началото на обичайните протести“, коментира експертът.

Според него не е било правилно това, че всички полицаи тогава бяха с маски, без отличителни белези и сега няма да бъдат разпознати.

Радулов направи предположение, че органите на реда, упражнили насилие, са от провинцията, защото „столичните полицаи са много по-толерантни“.

Експертът по сигурността коментира и последните новини около разследването на атентата в Сарафово. „Има сериозни нарушения от страна на криминалистиката – не бяха изследвани телата от атентата. Не знаем дали тези хора са същите в списъка“, каза той.

Според него представената информация от вътрешното министерство за Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин - предполагаемите атентатори, не е решителна, не може да се твърди със сигурност, че това са извършителите.

„Защо МВР обяви имената им, след като не е сигурно. Фалшивите документи и наетата кола не разкриват нищо. Смятам, че ведомството го направи, за да тушира напрежението след безумните им действия при кървавите сблъсъци от вторник“, каза Радулов.

По думите му сигурна информация по разследването и резултати ще има след повече от половин година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
17
 
! Отговори
Георги преди 10 години
На клипа за който пише и dnes.bg ясно се вижда че стъклото се чупи отвътре. Ако е било пъкнато външното стъкло на стъклопакета, защо чупят вътрешното. Това са закалени стъкла. На снимкато дори ясно се вижда как стават на сол и че са две стъкла в стъклопакет. Няма как да са били спукани и двете. За да се счупи вътрешното стъкло, външното трябва вече да е на сол така както се вижда после, но то не е, а става на парчета, след като полицая го счупи.
32
7
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До 752031: Да, първият опит за извеждане на депутатите беше в 22.00. Маршрута сигурно не е бил подходящ. Но ти не ми отговори на това, което считам за основното: Какво искаха да постигнат "мирните граждани" като не пропуснаха автобуса да мине, а някои хвърляха и камъни по него: да накарат депутатите да стоят там до сутринта или за провокират полицията да употреби сила? И още: кога са получили разрешение за протести в нощните часове? Който иска да протестира за нещо,през деня има достатъчно време
31
0
 
19
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До ognyanzСВАЛИ СИ ЧЕРВЕНИТЕ ОЧИЛА И ЩЕ РАЗБЕРЕШ. 1. Автобуса тръгна да излиза около 22.00 ч а не в 3.00ч. 2. Гражданите си седяха там от часове и не те тръгнаха срещу автобуса, а той срещу тях 3. Автобуса можеше да мине от много други места където нямаше да се стигне до насилие, но някой реши той да мине по най невъзможното за минаване трасе. 4. Ако не си разбрал какво искат гражданите значи можеш да станеш депутат в 42 рото НС и ще си 1 от 240 които не разбират исканията за късане с мафията
30
7
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Нека някой от протестиращите "мирни граждани" в нощта на обсадата на Народното събрание да отговори на един *** въпрос: Какво търсеха те там в 3 часа през нощта и защо пречеха на автобуса с депутати и журналисти да излезе? Какво искаха да постигнат: да ги накарат да стоят там до сутринта или за провокират полицията да употреби сила?
29
0
 
21
 
! Отговори
752031 преди 10 години
Много световни организации за защита правата на човека изразиха позиции че трябва да се разследва и накаже насилието срещу мирни граждани, ама за нашия министър насилие не е имало. Докога така бе другари 21 ви век сме, мрежата е пълна с кадри на брутално полицейско насилие, а вие обяснявате, че акцията била брилянтна (интересно как една провалила се акция може да е брилянтна) и хората сами си блъскали главите в щитовете и палките на полицаите.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъй както е описано,че наемат коли ще излезе,че двамата са влезли през някакъв зелен коридор за контрол по границите,да но те са митнически а не гранични на които и дипломати показват паспорт,което поставя въпроса с кой Ливан или Израел сме в такива безвизови отношения,че показването на американска шофьорска книжка дава възмоцност за безпрепятствени експресни услуги,пробвайте по другите страни да наемете така кола.
27
1
 
20
 
! Отговори
6reeeeek преди 10 години
Има и още нещо на което никой не обръща внимание.Полицаите били от провинцията.А защо ги мобилизирахте господа Значи сте знаели какво ще се случи и сте се подготвили Вън от парламента Мутри мафиоти всичко до един
26
1
 
17
 
! Отговори
bat' Sali преди 10 години
Da, 4oveshkiqt faktor e vinoven za vsi4ko poslednite 20 godini, tozi, koito ne sprq da dava vlastta na BSP/DPS. Trudno ti e da go osyznaesh, znam, to ne stava samo s qdene, trqbva i akyl.
25
16
 
15
 
! Отговори
демократ преди 10 години
Нито е грешка, нито е провокация, а опит да се изведат хора блокирани от терористи на Герб / Хизбула /. Каквото и да направят полицаите все те ще са виновни. Българина е крив човек казват дори и дупе да му дадеш пак ще е недоволен и ще каже, че си застанал на криво.Не са ни виновни институциите, а човешкия фактор.
24
0
 
22
 
! Отговори
752031 преди 10 години
40 дни не видяхме полицаи в пълно бойно снаражение, 40 дни протеста беше мирен и сред него имаше анти конфликт полицаи. Къде бяха те в ноща на сблъсъците? кой ги отзова ? кой докара тия робокопове, кой нареди автобуса да излезе през единственото място откъдето е невъзможно ? При тази екипировка на полицаите, явно са очаквали сблъсъци, защо тогава автобуса не беше с бронирани стъкла? Ако някога разберем това, ще знаем и кой режисира побоя над момичета, жени и мъже с вдигнати ръце
23
0
 
32
 
! Отговори
stefan преди 10 години
До Анонимен 1анонимнияизвади си петолъчката от ***
22
1
 
30
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Маи се сдобихме с ново ЦВъ.и както изглежда по-***.
21
5
 
44
 
! Отговори
Младен Митов преди 10 години
Стъклката на автобуса бяха счупени от полицайте, по заповед... с цел създаване на напрежение и сблъсък. Призовавам министъра Цветлинчо да си подаде оставката заради това, че нарочно пусна полицай с маски без отличителни знаци и заради некомпетентност при подобни ситуации. Целта беше сплашване на протестиращите. Отвратен съм от ***.
20
10
 
20
 
! Отговори
Mariela преди 10 години
Егати тъпака! Дори няма да дочета цялата статия!
19
0
 
21
 
! Отговори
6reeeeek преди 10 години
интервю от хора пострадали от нейните "ласки"
18
2
 
41
 
! Отговори
6reeeeek преди 10 години
Организаторите си бяха точно полицаи.Погледнете добре снимката с така "миловидната и наранена полицайка".Всички политици се изредиха да обясняват как те нямат вина и цонев тази сутрин обясняваше колко невинна е била.Защо никой не попита и не взеха интервю от нейните"ласки" Вчера за малко показаха такива и толкова и беше си чиста случайност че попаднаха пред камери.Парламен работещ по охран ан полиция е нелигитимен.Да си подават оставките и да се махат
17
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Това, което се опитах да кажа е, че не виждам нищо мирно в това някой да ме замерва с камъни....това са фактите...
16
2
 
35
 
! Отговори
aeneus преди 10 години
TOVA BE PROVOKACIA NA CV/E/TELIN IOVCHEV ,I TOI TREBVA DA SI PODADE OSTAVKA !
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Шаман/ Виж сега, никога не съм членувал в партия, последния ти пост е едно тесногръдо клише, така, че вече за мен отпадаш, като интересен събеседник...
14
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мога да ви кажа нещо, което е от първа ръка информация. Полицаите е имало начин да изведат депутатите от три различни входа, без протеститащите да разберат, но не са го направили. Казаха ми също, че първоначално депутатите били много стреснати и уплашени, а в последствие почнали да се подиграват на протестиращите. Просто тези вътре са сбирщина ***. Всички трябва да ги изметем от тук.