Вето на бюджета? Прецедент с политически мотиви!

Финансовото министерство предупреди за рисковете от подобно решение
Обновена: 6 авг 2013 16:51 | 6 авг 2013 11:58, Веселина Йорданова
213
Вето на бюджета? Прецедент с политически мотиви!
Президентът и финансовият министър на среща за актуализацията на бюджета. Снимка: БТА

Актуализацията не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, заявяват в становище от финансовото министерство.

Ако бъде наложено вето на актуализацията на бюджета, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса се пренася към президентската институция, предупреждават от ведомството.

Президентът Росен Плевнелиев заяви вчера след среща с финансовия министър Петър Чобанов, че до два дни ще се произнесе по евентуално вето на Закона за бюджета. От финансовото министерство предупреждават, че ако редакцията на основния финансов закон се забави или отмени, това ще затрудни сериозно бюджетния процес и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма.

Още по темата

От ведомството изтъкват, че преодоляването на евентуалното вето може да се очаква през септември и така актуализираният бюджет ще влезе в сила най-рано през октомври. В случай, че не бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на социалното министерство за 2013 г. и разплащането на социалните помощи до края на годината.

Неприемането на актуализацията ще замрази плановете за увеличение от 1 август на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания. Сумата в момента е 189 лв., искането на правителството е да се увеличи до 217 лв. По този начин ще се попречи на 22 000 деца и техните семейства да получат увеличение от 28 лв. на месец.

От ведомството на Петър Чобанов изтъкват още, че работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани в Бюджет 2013 г. с 40 млн. лв. Безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост.

Освен това държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса и да разплати просрочени задължения. Възможно е да се повтори ситуацията от 2009 г., когато държавата не разплати задължения към фирмите в големи размери и срещу страната беше открита процедура за прекомерен бюджетен дефицит, предупреждават от финансовото министерство.

Блокирането на бюджетната процедура за 2014 г. е друг от аргументите на експертите във ведомството срещу президентското вето. Те предупреждават още, че няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви.
В позицията се прогнозира, че през първите месеци на 2014 г. ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погасявания по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.

Ако не бъде увеличен лимитът за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв., рискуваме в края на годината равнището на фискалния резерв да бъде под регламентираното в Бюджет 2013 ниво от 4,5 млрд. лв., посочват още от Министерството на финансите.

Евентуално вето ще лиши правителството от възможност за използване на инструменти за дългово финансиране на бюджета и това може да доведе до критични нива на фискалния резерв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роска, твоята оставка също ще се иска тъй или иначе,не ти е работа да се месиш във финансите на държавата.
125
5
 
22
 
! Отговори
gay преди 10 години
Виж го чобанчето как се здрависва само,същински г*й от тези мазните де.
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След смърта на сталин независимите историци разделят социалистическите страни на две групи според това дали затварят или не своите концентрационни лагери:1 група : СССР, Китай, България, Монголия - не затварят тези учреждения за превъзпитание на хората до падането на желязната завеса2 група: Полша, Чехословакия, Унгария и др - затварят тези антихуманни лагери.Това е уважаеми читатели, нашата страна още тогава е поела лошия път да затваря хора в затвори без съд и присъда и да сее страх и ужас
123
1
 
4
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
До дъртанянтова за Тошката ако питаш мен са митове ..няма как да не е знаел за този лагер от самото начало ...просто това което се теражира за да му се оправдае името ...не ми се вярва братле... да си първи в държавата и да не знаеш за тези неща още повече в комунистическо време кадето нищо нестава без Живковото съгласие ..не съм сигурен дали н ее знаел :)
122
1
 
6
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
До ппМой човек , лагера в Белене фунционира до 89 година като е бил отварян и затварян най - малко 3 пъти! :)) както каза един човечец по доло ...четете си историяата ако няма кой да ви е разкаже ! а както казах ..не съм сигурен дали е Лед Цепелин но ти и това не си прочел дибилче червено :)))
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Концлагерът Белене функционира от 1949 до 1989г. Учете историята си за да не могат някакви самозвани цоциалистчета да ви манипулират и да ви обясняват как хората спонтанно са излизали на манифестации и са се просълзявали при вида на неграмотния диктатор живков.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЛагерът в белене е закрит на 27 август 1959 г. За кратко функционира и по време на турския тероризъм през 80-те г., когато турски терористи взривяваха български жени и деца. Някои седерунгели, за да се харесат на американските си господари, наричат това варварство борба срещу тоталитаризма.
119
9
 
5
 
! Отговори
пп преди 10 години
А истината е, че до 1989 г. в България безделниците не се толерираха. Беше немислимо някакви *** да подскачат по площадите в работно време, да крещят и да лягат по улиците, докато нормалните хора се трудеха по работните си места. България беше страна на свободния труд, затова нямаше глад, просяци и нищета. А престъпниците. както навсякъде в цивилизования свят се вкарваха в затвора, където им е мястото.
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Концлагера Белене функционира от 1949 до 1989.
117
3
 
2
 
! Отговори
пп преди 10 години
До thegbcИзмисли друга лъжа. Тази много плоска.Какво Белене, какъв Лед Цепелин?Лагерът в Белене е закрит на 27 август 1959 г. Лед Зепелин е създадена през 1968 г .
116
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво разбира Росенчо от финанси, та е тръгнал да налага вето, явно е под диктовката на олигарсите и ще защити техните интереси.
115
0
 
1
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
До дъртанянза гупата може и да греша ..може и да беше друга а не Лед Цепелин ..ама една от тия със сигурност.. той влиза в Белене около 2-3 месеца преди закриването му но след това е пратен в каменоловната във Варна 4 години
114
3
 
3
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
До дъртанянБаща ми е бил в Белене по неговите думи заради една китара която видял савсем случайно на снимка на Лед Цепелин която била с 12 струни... поръчвая в кремона , никой не му прави проблем... канят състава да свирят на някаква забава и от някаде го вижда мръсен комунист и на секундата е пратен в белене с предлога , че ползвал китарата за да предава по морза зад граница... така погребва 5те си най - добри прятели след като ги разтрелват пред очите му! за това е бил в Белене!
113
6
 
5
 
! Отговори
lou lou преди 10 години
И без друго мотивите на президента не звучат особено добре подплатени и аргументирани, от което ясно прозират и целите му да заговори въобще подобно вето. Президентът надигна вой за бюджета, за да може да се активизират отново протестите и да се направи услуга отново на ГЕРБ.
112
0
 
3
 
! Отговори
чичо Счетоводител преди 10 години
До българинаЩе ти кажа приятелю. Просто не се връща без проверка и съответните процедури - ако всичко е наред тогава. За втория въпрос ОЛП е база за изчисляване на Законната лихва - по нея се смята, а тя е ОЛП+10%.Относно въпроса ти за качеството на приемане на работата мисля, че е по сложно и е въпрос на контрол и организация. Мисля, че там по активно, например към приемателните комисии може да се включат гражданските организации. Задаваш смислени въпроси, а не лозунги като другите долу.
111
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател(сеирджия) преди 10 години
Чудех се аз къде изчезнаха скандиращите до припадък лозунги и крилати фрази от площада, а те се пренесли в интернет. Същалявам приятели, ама 90% от коментиращите тук май са такива. Симпатични сте ми донякъде, ама с повтаряне на заклинания, едностранчиви и отдавна неактуални доникъде няма да я докараме.--------------------------------------------------------------------------------"Четири крака да два крака не, четири крака да два крака не, четири крака ..... " и т.н. до пълно зомбиране.
110
0
 
4
 
! Отговори
българина преди 10 години
Аз имам няколко въпроса:Как държавата връща ДДС без да е сигурна че не е схема за източване?За какви лихви говорят след като ОЛП е 0,2%?Дали бизнеса е коректен платец към държавата след като по оценка на БСК за 2011 дължи около 4,5 млд лв просрочени задължения?Като разплаща бързо държавата да ли е сигурна за качеството на извършената работа и доставени стоки и съоръжения?
109
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Президентът" много често казва, че служи на нацията и защитава интереса на всички български граждани!? В същото време се готви за вето на актуализацията на бюджета, който ще осигури социалните помощи на най-нуждаещите се, иска да попречи на правителството да се разплати с малкия и среден бизнес от провинцията... Г-н Плевнелиев, всички български граждани не се изчерпват с хората облагодетелствани от икономическите гръгове около Вас!!!
108
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво се прави и президента, че разбира от бюджет.
107
1
 
2
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
До дъртанянЕ, как! :))) както казах ...истините за комунизма са описани вече в такива детайлности , че свят да ти се завие... а ако си "късметлия" като мен да имаш баща който отцелява като по чудо от белене със сигурност знаеш за кво иде реч!