Вето на бюджета? Прецедент с политически мотиви!

Финансовото министерство предупреди за рисковете от подобно решение
Обновена: 6 авг 2013 16:51 | 6 авг 2013 11:58, Веселина Йорданова
213
Вето на бюджета? Прецедент с политически мотиви!
Президентът и финансовият министър на среща за актуализацията на бюджета. Снимка: БТА

Актуализацията не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, заявяват в становище от финансовото министерство.

Ако бъде наложено вето на актуализацията на бюджета, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса се пренася към президентската институция, предупреждават от ведомството.

Президентът Росен Плевнелиев заяви вчера след среща с финансовия министър Петър Чобанов, че до два дни ще се произнесе по евентуално вето на Закона за бюджета. От финансовото министерство предупреждават, че ако редакцията на основния финансов закон се забави или отмени, това ще затрудни сериозно бюджетния процес и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма.

Още по темата

От ведомството изтъкват, че преодоляването на евентуалното вето може да се очаква през септември и така актуализираният бюджет ще влезе в сила най-рано през октомври. В случай, че не бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на социалното министерство за 2013 г. и разплащането на социалните помощи до края на годината.

Неприемането на актуализацията ще замрази плановете за увеличение от 1 август на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания. Сумата в момента е 189 лв., искането на правителството е да се увеличи до 217 лв. По този начин ще се попречи на 22 000 деца и техните семейства да получат увеличение от 28 лв. на месец.

От ведомството на Петър Чобанов изтъкват още, че работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани в Бюджет 2013 г. с 40 млн. лв. Безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост.

Освен това държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса и да разплати просрочени задължения. Възможно е да се повтори ситуацията от 2009 г., когато държавата не разплати задължения към фирмите в големи размери и срещу страната беше открита процедура за прекомерен бюджетен дефицит, предупреждават от финансовото министерство.

Блокирането на бюджетната процедура за 2014 г. е друг от аргументите на експертите във ведомството срещу президентското вето. Те предупреждават още, че няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви.
В позицията се прогнозира, че през първите месеци на 2014 г. ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погасявания по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.

Ако не бъде увеличен лимитът за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв., рискуваме в края на годината равнището на фискалния резерв да бъде под регламентираното в Бюджет 2013 ниво от 4,5 млрд. лв., посочват още от Министерството на финансите.

Евентуално вето ще лиши правителството от възможност за използване на инструменти за дългово финансиране на бюджета и това може да доведе до критични нива на фискалния резерв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
18
 
! Отговори
! преди 10 години
Правителството вместо да мисли как да взема пари които няма да връща, да помисли как да увеличи производството и да намери пазари с което да се увеличи експорта, и съответно печалбата на държавата. Писна ми от некадърни политици и псевдо икономисти без грам мозък и с промити мисли.
85
0
 
10
 
! Отговори
bg преди 10 години
САМО АКО МАХНАТ ТАВАНА НА ВСИЧКИ ПЕНСИИ ЩЕ ПОДКРЕПЯ РАЗХОДНАТА ЧАСТ И МНОГО ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ ЧЕ ОЩЕТЕНИТЕ ДО СЕГА НАД 50000 ЧОВЕКА СПРАВЕДЛИВО ЩЕ ГИ УВАЖАВАТ
84
8
 
16
 
! Отговори
акуд преди 10 години
ВЕТООООООО
83
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При сегашната ситуация на нетърпимост,противопоставяне,нечуваемост както в самото общество така и между част от обществото и управляващите,верен ход няма.Протестите отдавна вече са по-малко спонтанни и повече дирижирани-чрез манипулации,плащания и режисура на мероприятията като "супер морални" и много модерни и актуални( ако не си на протестите си ***,ограничен,ретрограден,човек от миналото.Така се твори историята).Каквото и да се направи все ще е грешно.За настоящия Президент или добро или нищо.За сега почти НИЩО,защото е доста конюнктурна фигура като политик.Като човек сигурно е супер, как
82
9
 
19
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До бой по червените тикПрав си! Стига с протестите, време е за масовите стачки!
81
8
 
22
 
! Отговори
бой по червените тик преди 10 години
Напрежението в бранша е много високо и есента се очакват масови протести, с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, заявиха от синдиката като предупредиха, че протестните акции може да започнат още през лятото.Миньорите към Подкрепа се готвят. Докато не удариш здраво по червените тикви тая ***, няма да изпусне кокала.ВРЕМЕ Е ЗА СТАЧКИТЕ, щото тия *** искат да са на власт вечно и трябва да ги изритаме.
80
4
 
14
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
До *** и *** 83Първо поздравления за никнейма - точно попадение и като ти следа мисълта много ти отива.Второ - като си учил само политикономия не се изказвай по икономически въпроси !!!Трето - едно е да запълниш дефицита в бюджета при съставянето и приемането му в парламента в края на предходната на бюджетната година, съвсем друго е да го актуализираш (с ясната цел да откраднеш) два три месеца преди съставянето на новия бюджет без абсолютно никакви логични причини за това.
79
5
 
7
 
! Отговори
Иди Амин преди 10 години
Да живее Сталин.
78
9
 
22
 
! Отговори
Камъните падат преди 10 години
Другари есента ще го изпитате върху главите си. На този алигофренясал министър и танк да падне на главата няма да разбере.
77
6
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Ще има вето със сигурност. Лошото е че само отлага неизбежното. Крадците в НС в прав текст си казват че никой не може да им попречи на далаверите, така че ако не се вземат мерки протеста да придобие заплашителна за особите им окраска, пак ще си е кучето си лае кервана си върви.
76
4
 
15
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Човекът, опитал да затрие парк Странджа, стана шеф на горите в ЦаревоГ-да кутевци, този също ви е съпартиец :)))
75
3
 
14
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н lala,Бихте ли ни обяснили какво точно работи правителството, освен че назначи дъщерята на Нова Ананиева за зам.-шеф на ДАЗД и лиже подметките на президента, само и само да не даде вето?
74
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствено президента мисли за бъдещето на България. Бея, гея и лудия мислят само как и какво да крадат. Този милиард е точно за крадене и даване на порциите на ан*лния чистач на отверствия сидеров.
73
4
 
24
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
Да има вето ! ! !Законите са такива, че нама да има краен ефект, но поне ще забави малко наглите комунисти и крадливите ибирикчии, докато улицата ги изрита от властта.И да не свързват ветото с "отлагане на подобряване на благосъстоянието на хората", защото когато обещаваха преди изборите благините - никой не каза, че това ще е за сметка на нов кредит, който всички (или поне тези които плащат данъците) ще плащат с лихвите.А *** които още не могат да го разберат - са за съжаление !
72
5
 
14
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До *** и простГЕРБ дойде със 75% мнозинство от изборите на власт, нормално е да му се е имало доверие. Тези дойдоха на власт с много под 50%, как да им се има доверие? ГЕРБ заради всичките си мизерий сега си търпят падението, защо обаче тези червени кхмери не започнат да си търпят техното. Толкова издъни за 2 месеца никой не е правил. Дете да сложиш няма да се издъни така.
71
22
 
7
 
! Отговори
ТОНИ - ДЖИ преди 10 години
Този плевнята е изключителна мижитурка,тази марионетка няма срам жалко човече.
70
10
 
3
 
! Отговори
lala преди 10 години
Pravitelsvoto raboti, a stachkyvashtite sviryt. Koe po lesno? bog da pazi Balgaria!
69
5
 
14
 
! Отговори
Смехурко преди 10 години
На *** и *** ли ми се правиш? Разбира се сегашния парламент и то под принуда-силен уличен натиск, а не да ми мъти 3 години Мая Общата кодекс... Има няколко разумни варианта за промяна на избирателната система, просто трябва да се гласува и това е! А правителство през това време ще има, само че служебно, капиш?
68
4
 
13
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н *** и ***,направо си кажете, че сте социалист, няма какво да го увъртате.
67
14
 
5
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
До СмехуркоДраги ми Смехуркои кой точно ще разгледа и приеме нов изборен кодекс - може би това става в местната кръчма,магазин,мол,плаж!!! Поне малко се ограмотете пък тогава пишете и протестирайте.