Плевнелиев вече си казал мотивите, чака "дебат по същество"

Президентът едва ли ще уважи поканата на Миков
150
Плевнелиев вече си казал мотивите, чака "дебат по същество"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев най-вероятно няма да уважи поканата на председателя на парламента Михаил Миков да присъства на дебатите по актуализацията на бюджета на извънредното заседание на парламента в петък.

Въпреки че не заявява директно в съобщение до медиите, че няма да отиде в НС, държавният е категоричен, че вече е оповестил мотивите си за налагане на ветото.

„Държавният глава вече оповести мотивите си за наложеното от него вето. Те са обнародвани в Държавен вестник и са публикувани на интернет страницата на президента”, напомнят в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев очаква „истински, ефективен и по същество дебат по актуализацията на бюджета“.
„От качествена и открита дискусия ще спечелят всички и българското общество ще бъде информирано за какво ще се използва публичният финансов ресурс“, смята Плевнелиев.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, председателят на Народното събрание Михаил Миков покани днес президентът да присъства на заседанието на парламента именно с цел да защити мотивите си.

"Вашето участие, представянето на мотивите и защитата на Вашата позиция ще са от безспорна полза за народните представители, а и за българската общественост като цяло", посочи в писмото си председателят на парламента.

Народните представители приеха актуализацията на бюджета на 1 август и след това излязоха във ваканция до 4 септември. Президентът Росен Плевнелиев обаче наложи частично вето върху промените миналата седмица.

Президентът мотивира ветото с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието на политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Първоначално Миков свика извънредно заседание на НС на 30 август, но миналия петък 77 народни представители от ГЕРБ поискаха депутатите да се съберат още през тази седмица. За да бъде преодоляно ветото на президента са необходими 121 гласа. БСП и ДПС, които отново ще гласуват за актуализацията, имат общо 119 депутати заради отсъствието на Делян Пеевски.

От ГЕРБ са против редакцията на бюджета. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че народните представители от неговата партия ще гласуват по съвест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без съмнение организатори на протестите са ГЕРБ и т.нар. Реформаторски блок, в който е и творението на Прокопиев, наречено партия "Зелените". Досега "радетелите" за опазване на околната среда от кръга "Капитал" бяха под протекцията на правителството на СДС, НДСВ и ГЕРБ, както и на служебния кабинет. За първи път те получиха отпор от сегашното правителство. Затова упорито продължават да организират протестите и с неистови усилия се стремят да свалят кабинета. Идейният водач е президентът, който без всякакво съмнение е продукт на кръга "Капитал" и на лица, с които е имал общи бизнес интереси в м
48
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, по всичко личи, че президентът Росен Плевнелиев е нежна и чувствителна душа. Неслучайно в предишния си живот е бил пастирка, както споменава самият той. Обявява се против олигарсите. А той не е ли такъв с декларираните имоти и милиони? Защо мълчи за миналото си на бизнесмен и проблемите с данъчните? С всичките си действия, в т.ч. и след грандиозния скандал с вечерята-ифтар в Пловдив по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрям, Плевнелиев доказа, че не е подготвен да изпълнява своите задължения на държавен глава, а е марионетка, изпълняваща безпрекословно заръките на своя гуру Бойко Борис
47
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този "избран" (назначен с измама) *** е марионетка на наглеца Буда - Тиквата и компанията, която избута във властта тези недоразумения! Да им тежат на съвестта, ако имат такава! А какво е говорил с турските ислямисти, ще го попита ли някой?
46
4
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
До gogi75А нещо за това как е била СВОБОДНА ОТ ТУРЦИ И РУСНАЦИ БЪЛГАРИЯ ПРИ ЦАРЯ *** НЕ КАЗА ЛИ?
45
2
 
20
 
! Отговори
кретен преди 10 години
На мен като ми се пие бира, обикновено отивам на бирария,Боско изглежда ще си пие бирата(ще си води дебата) у тех си, срещу огледалото.
44
13
 
5
 
! Отговори
Принтер преди 10 години
Какво сега ДА ИМ ГО ОТПЕЧАТАМЕ УКАЗА НА ПРЕЗИДЕНТА 240 ПЪТИ ЛИ НА ТЕЗИ
43
3
 
7
 
! Отговори
Указ 168 преди 10 години
...Уважаеми народни представители,...на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на България, връщам за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на 1, относно чл. 1, ал. 1, раздел I. Приходи, т. 1 Данъчни приходи, 1, относно чл. 1, ал. 2, раздел II. Разходи, т. 4 Резерв за непредвидени и неотложни разходи, 2, т. 3 (с която се изменя текстът на 13, ал. 1 от Преходните и Заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.) и т. 4 (...
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Verno li balgarite golqma 4ast neznaqt kakvo e internet skaip
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do sergei moga li da znam za6to vi e zaema da si plati6 na ryskite mafioti li kadeto ti platiha predvaritelno za izborite da sasipe6 balgarina boiko mai se glasi6 sergei4e da ni pravi6 rysnaci
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Cacarov kakvo stana buletinite i srs tata koi e vinoven ima li vinovni cacarov igrae kombina sas sergei i dogan
39
6
 
6
 
! Отговори
Конституция преди 10 години
КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ Чл. 101. (1) президентът може мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.
38
5
 
6
 
! Отговори
Метълчо :)) преди 10 години
Сетих се нещо. Моята майка е родена в зората на комунизма, тя е отраснала с това да мрази Хитлер и да обича комунизма, Преди 2-3 години, исках да я убедя, да и докажа, че не е била права. Аз съм и син, първороден, обича ме много, но тя никога няма да каже нещо, в което не вярва !! Не знам колко време мина, но един ден я попитах "мамо, кажи го ако наистина го еярваш, но ще му кажеш и името" Майка ми каза "Да , Хитлер е бил прав" (и тука смънка "за съжаление) !!!! Нямам какво да кажа повече днес !
37
0
 
12
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
До gogi75Не знам кой са тези чиновници, но ми прави впечатление, че всяко правителство все уволнява чиновници и те стават все повече и повече (ГЕРБ не правиха изключение разбира се).Уволнят 100 (като им платят обезщетения както им се полага) и на тяхно място назначат 150.win-win... само ние тук си дращим в някакви сайтчета и леем акъл... после тоя бил на конци, онзи бил марионетка. Ние сме марионетките (с изключение на платените тролчета - те са професионалисти) :)
36
11
 
11
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
До gogi75На мен не ми пука за ГЕРБ.Пука ми, че Станишев и Доган съсипват България.Единия, защото го тресе треска за власт и постове.Другия, защото му е болно егото и таи злоба към всичко Българско.
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo rosene ne se davai na rysnaka i tyr4ina te sa sposobni da sasipqt balgariq
34
3
 
13
 
! Отговори
RUNNIG WILD преди 10 години
Аз не мразя родината на Кубрат, Аспарух, Симоен , Левски , Ботев и Вазов, аз мразя държавата. Бивши соц държави като Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия са по-добре от нас. Амо не сте забелязали, пиша вече рядко, всеки мой пост е все по-лежерен и по слаб, вече нямам сили даже да се ядосвам, Лично за мене ние пътуваме към пропастта с космическа скорост, и тогава какво ще правиме не знам......Даже вече не обвинявам партиите, те са едно и съшо, май ние сме виновни, *** сме ;(((
33
5
 
13
 
! Отговори
... преди 10 години
Плевнята подви опашка много бързо. Не му отива да е мъж, ще си остане завинаги една ***.
32
2
 
2
 
! Отговори
do istorik analizato преди 10 години
Mai neti se komentira kolko podkupeni i Balgari imashe prez poslednite 61 protesti sreshtu prawitelstvoto na Oresharski.Kakto vinagi na Balgarina vse nqkoi mu e vinoven.
31
11
 
7
 
! Отговори
cccc преди 10 години
Абе много червени маймуни на клона. Кво става да няма някаква промоция от Позитано - драсни нещо тъпо, земи пари за 2. *** навсякъде по света са нагли и *** същества и си мислят, че другите са заблудени :), и никога ама никога не са виновни..
30
6
 
6
 
! Отговори
художника преди 10 години
До METAL FOREVERЗа к`ъв ужас пишеш бе пич?Просто спомена , че българските мюсюлмани, прогонени от БКП-то заради насилствената смяна на имената намериха втора родина в лицето на съседна Турция.Кой е виновен сега? Че Президента казва истината или че Комунистите изгониха насила хората през 1984г.И колко българи намериха своята втора родина някъде по света, точно заради крадливата червена ПАСМИНА?