Плевнелиев вече си казал мотивите, чака "дебат по същество"

Президентът едва ли ще уважи поканата на Миков
150
Плевнелиев вече си казал мотивите, чака "дебат по същество"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев най-вероятно няма да уважи поканата на председателя на парламента Михаил Миков да присъства на дебатите по актуализацията на бюджета на извънредното заседание на парламента в петък.

Въпреки че не заявява директно в съобщение до медиите, че няма да отиде в НС, държавният е категоричен, че вече е оповестил мотивите си за налагане на ветото.

„Държавният глава вече оповести мотивите си за наложеното от него вето. Те са обнародвани в Държавен вестник и са публикувани на интернет страницата на президента”, напомнят в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев очаква „истински, ефективен и по същество дебат по актуализацията на бюджета“.
„От качествена и открита дискусия ще спечелят всички и българското общество ще бъде информирано за какво ще се използва публичният финансов ресурс“, смята Плевнелиев.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, председателят на Народното събрание Михаил Миков покани днес президентът да присъства на заседанието на парламента именно с цел да защити мотивите си.

"Вашето участие, представянето на мотивите и защитата на Вашата позиция ще са от безспорна полза за народните представители, а и за българската общественост като цяло", посочи в писмото си председателят на парламента.

Народните представители приеха актуализацията на бюджета на 1 август и след това излязоха във ваканция до 4 септември. Президентът Росен Плевнелиев обаче наложи частично вето върху промените миналата седмица.

Президентът мотивира ветото с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието на политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Първоначално Миков свика извънредно заседание на НС на 30 август, но миналия петък 77 народни представители от ГЕРБ поискаха депутатите да се съберат още през тази седмица. За да бъде преодоляно ветото на президента са необходими 121 гласа. БСП и ДПС, които отново ще гласуват за актуализацията, имат общо 119 депутати заради отсъствието на Делян Пеевски.

От ГЕРБ са против редакцията на бюджета. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че народните представители от неговата партия ще гласуват по съвест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
8
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
Най-добре да се спрат тези коментари под статиите.Явно правителството си спазва обещанията за отваряне на нови работни места!Вижте колко интернет *** са на щат вече :)
28
10
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА ПУДЕЛ преди 10 години
Какъв президент е този *** бе да си подава оставката!?
27
5
 
8
 
! Отговори
VDCH преди 10 години
В бюджета беше заложен растеж 1,9%, външни експерти го намалиха на 1%, а днес стана ясно, че за второто тримесечие има спад. Значи не един а 3 млрд, няма да запълнят дупките на Б.Б. А да видим сега какво обяснение ще даде.
26
10
 
19
 
! Отговори
Танев преди 10 години
Държавният ни глава - така наречен погрешка - е една кукла на конци! Един смотльо. Един тип без грам собствено мнение. Подлизурка. ***! Безчестник! Усмихнат ***!
25
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИРЛАНСКАТА ПАСТИРКА СЕ ПРЕРОДИЛА В ПЛЪХ С ОБРТАНИ СЕКСУАЛНИ НАКЛОНОСТИ
24
10
 
4
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
До 222По мой спомен почти всяко вето налагано от всеки президент е било частично.Частично е, защото Президента налага вето и насочва фокуса към точно определени текстове в закона и аргументите му са към тях. Какво всички се правят на ненормални не мога да разбера:"15.04.2009 / 19:58Президентът Георги Първанов наложи частично вето на промените в Закона за избор на народни представители..."Онези образи от БКП-то що не кажат на Първанов, че частично бременна жена няма?
23
7
 
16
 
! Отговори
titoti преди 10 години
Тази миризлива п----а, този миризлив женски полов орган НЕ Е моя и на болшинството българи президентТази кукла заааадължително трябва да се постави на ЗАОСТРЕН КОЛ .
22
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Когато Плевнелиев четеше мотивите за ветото, които му бяха написали, бе застанал срещу голяма картина на Васил Левски. Ако е искрен, ще отиде в Народното събрание, за да си кажат правиците и кривиците, както е казал Апостолът на свободата, а дали ще бъдем единни, зависи най-много от президента на България.
21
18
 
8
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Скъпи сънародници, искам нещо ви кажа, не че не го знаете , но просто да припомня. За тази тройна коалиция БСП-ДПС-Атака-ДС гласуваха основно ***, необразовани турци, пенсионери и др. маргинали. На тях въобще не им пука дали умните и образовани младежи ще се изнесат от България. Те си имат слуги и са доволни, защото са милионери или достатъчно богати. Даже са доволни да се махнат образованите хора от България. БКП-БСП-ДПС-ДС никога не са обичали или уважавали умните хора, затова до 1989 г. са ги пращали в Белене и са хранили прасетата с човешки трупове. Това е истината , а вие си правете из
20
6
 
15
 
! Отговори
Българе преди 10 години
Това *** ли е или Пуьо!?Щото Президент не е... *** и то страхлив!
19
14
 
7
 
! Отговори
нина преди 10 години
Мотивира се президента точно и ясно. Какво иска тази марионетка Миков. Като си толкова *** що не си подадете оставката, а продължавата да седите в удобните си кресла. Не ви изнася ветото на президента защото още не сте си уредили хората на директорски постове, заема които искате да вземете е да гушнете и вие парички, защото няма изядохте ги.
18
9
 
21
 
! Отговори
222 преди 10 години
Нека отиде и обясни какво "чудо" е това частично вето. Ако имаше стойностни аргументи щеше да отиде, но сега просто се крие зад институцията, която излага с поведението си. А срещата с турския зам. министър е предателство заради което само, трябва да подаде ОСТАВКА
17
8
 
22
 
! Отговори
гост преди 10 години
Президента раздели нацията и противопостави хората!Той не заслужава да е на този пост!Нека сам да си подаде оставката или м.май да има избори 3 в 1 !
16
6
 
21
 
! Отговори
METAL FOREVER преди 10 години
Като левскар не обичам Стойчо Младенов, знаете даже как му викаме. Ако Стойчо и този субект се кандидатират за президент...еми господин Младенов май ще е президент. Той поне е мъж, не като тази п..ка.. Гледах и видеото , с което благодари на турците за втората родина, направо бях излезнал от кожата си...таково чудо ....ужас поосто, ужасТ !!!!!!!!!!!
15
29
 
11
 
! Отговори
стив преди 10 години
Стига сте плюли президента. Това е най- добрия президент на България след прехода. Той действително мисли за България и нас обикновените граждани.
14
10
 
27
 
! Отговори
кадиев преди 10 години
Президентчетокато си дал вето ще се аргоментирашне да бягаш като мишок
13
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елементарен страхливец, некадърник и марионетка. Оставка !
12
17
 
5
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
И петдесет минусчета да ми нацъкате няма лесно да промените истината...
11
24
 
12
 
! Отговори
ками преди 10 години
Президента се държи достойно . Искате БСП и ДПС да загробят всички българи. Да вземат заем защото само така може да по крадат.
10
26
 
17
 
! Отговори
Минува42 преди 10 години
А бе вие луди ли сте. Наложено е вето! Няма какво президента да си дава втори път мотивите!БКП успешно съсипва президентската институция за да постигне собствените си партийни цели!Добър - лош Президент: Президент е!