Кабинетът съгласен да има втори кабинков лифт в Банско

Туризмът трябва да стане стратегически отрасъл
Обновена: 6 сеп 2013 19:27 | 6 сеп 2013 10:49, Веселина Йорданова
55
Кабинетът съгласен да има втори кабинков лифт в Банско
Даниела Бобева и Бранимир Ботев. Снимка: МИЕ

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от МИЕ.

Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС, заяви зам.-министър Ботев.

По-късно от правителствената пресслужба също пуснаха съобщение за срещите, в което обаче на директен въпрос ще подкрепи ли кабинетът изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско Бобева не дава конкретен отговор. “Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим".

"Този въпрос бе поставен при всички срещи, където стана ясно, че населението в региона възлага сериозни надежди за развитие на този проект. “Планът за управление на Пирин не позволява разширяване на зоната. Предстои изготвяне на нов план. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и с него ще се очертае бъдещето на Пирин”, е обяснила Бобева, цитирана от правителствената информационна служба.

На срещите бе обсъдено предстоящо посещение в град Истанбул на българска делегация, представлявана от вицепремиера Бобева и зам.-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде през октомври и ще има за цел да бъдат представени възможностите за развитие на зимен туризъм у нас пред водещи туроператори в Турция.

В рамките на дискусиите представителите на бранша се обединиха около идеята да бъде организирана среща по проблемите с категоризацията на туристическите обекти, като целта е да се свие максимално сивият сектор. Търсим възможност от Нова година да преминем към евростандарти в категоризацията, заяви заместник - министър Бранимир Ботев. Това ще стане с промени в Закона за туризма, като предложенията ще бъдат внесени от МС и всички Наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.

Друг важен въпрос, който беше обсъден бе контролът в туризма. Браншът изрази готовност, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, да бъде създаден специализиран контролен орган. Държавата ще стимулира създаването на повече училища за кадри в туризма – на принципа на дуалната система – учение и професионален стаж.

*Информацията е актуализирана към 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
Добри преди 10 години
Супер! Сега Тома Белев да ми яде оная работа! Платен и подложен зеленюга! "Зелените" в България са срам за българското общество! Това са една сбирщина от пампоровски и капиталови чеда, които изграбиха България! Смело напред Банско!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E сега, каквото беше останало от този клет градец, ще се батиса окончателно. Двата лифта ще си правят мърсотии, ще има палежи, саботажи, ще пострадат невинни туристи...Пирин вече отдавна не е онази планина, която помним от края на 90-те години. Освен това, терена там е свлачищен, като доизсекат гората, ще са им честити лавините на банскалии, начело с Цеко и алчните им кметове и общинари...Сами да се затрият, то неслучайно има поговорка "*** глава затрива"...
51
1
 
4
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
туризъм е когато отидеш сред природата, а на когато си между сгради и бетон, нали от това бягаме, преместете лудницата в планините, и чакайте туристи, алчни ***
50
3
 
2
 
! Отговори
Малкълм преди 10 години
Банско е най-доброто място, където съм карал ски. С всяка година става все по-добро и по-добро. Говорил съм с хората там, доволни са, имат поминък, нещата се развиват. Надявам се, че ще направят втория лифт. Има огромен капацитет това местенце.
49
3
 
2
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Банско става все по-хубаво място. Надявам се, че с този нов лифт ще има още повече удобства за туристите и те ще спрат да се качват с автомобилите из планината. Пълно е с коли горе!
48
4
 
2
 
! Отговори
Скиор преди 10 години
Банско ИМА капацитет за още повече туристи. Банско може да стане страхотно местенце, ако не са зелените ***. Осъзнайте се! Тези зелени напушени *** са платени и още как. Иначе защо не казаха и дума за стоежа на ВЕИ на Витоша?!? Мислете, бе хора. Писти и лифтове се стоят по цял свят. Какъв ви е проблемът, че ще се направи нещо хубаво и в България.
47
1
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
Банско НЯМА капацитет да провежда СК без да съсипе почивката на обикновения скиор.Безумни са цените за 3 работещи писти!Те и без СК са безумни и това го знае всеки, който си е направил ваканция в Австрия.На Ц.М. му е важно да си напълни офшорката с държ. субсидии за СК.Аз самия искам повече писти и лифтове, но съм се убедил, че на 'бизнесмени' като тоя, дори и цялата планина да им подариш ще се изакат!Това са им умствените възможности и манталитета!Престъпници и мародери
46
3
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 10 години
Само дето Тома Белев е *** на Цветелина Бориславова, защото и дума не издума, когато ставаше въпрос да се стои в Пампорово. Нещастните зелени *** се опитват постоянно да саботират всички хуубави неща в България. Мисля, че трябва да ходят да пушат по една цигарка с марихуана и да си затварят устата.
45
1
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Оранж,Смея да твърдя, че еколозите ще се появят съвсем скоро. А тези двамцата на снимката окончателно лъснаха като *** на Цеко Минев :)
44
1
 
5
 
! Отговори
Оранж преди 10 години
Къде са сега зелените *** и техните кукловоди АСЕН ГЕНОВ и КОНСТАНТИН ПАВЛОВ?
43
1
 
8
 
! Отговори
алчността преди 10 години
На Княжево се руши стария кабинков лифт - никой не иска да го осъвремени. На Черния кос бе унищожена изкуствената писта. На Боровец бе унищожена шанцата. Защо трябва да се говори за Банско, защото Цеко айдука иска да унищожи Пирин, както направиха мутрите с морето ни. Бизнесът е в малките курорти - няма опашки на лифтовете, няма събиране на много туристи. Така е по-спокойно. Големитезимни курорти са губещи, но в БГ всеки да заграбва много и много - няма мяра.
42
2
 
3
 
! Отговори
balgarin преди 10 години
как няма да се съгласят , на ли ще лапат и така наречените еколози, които са си платени , как скочиха против ски зона Боровец -Сапарева баня , а как си мълчат винаги когато стане въпрос отностно Банско , че на мен ми се ходи на ски в Сапарева баня с магистралата е 30 минути , защо се спря този проект , на ли е приоритет туризма , а еколозите да влязат веднъв и в гората , да засяват дървета , да направят нещо полезно.
41
1
 
7
 
! Отговори
dodger преди 10 години
не бе - олигарсите не били защитавани от правителството. От протестиращите били защитавани..
40
1
 
9
 
! Отговори
заменките преди 10 години
хора спомнете си заменките....вълк козината си мени, но нрава не! според мен само ще се почне с втория лифт над Банско..замесник - министъра каза, че може и трети да се построи, а г-н Любен Татарски (председател на регионално сдружение "Долината на Места") говори за големия проект "Ски дестинация Пирин" - Колиното, Банско, Добринище..това е цялата част от Предела до Добринище. Нали се сещате, че и над Сапарева баня имаше проект....
39
1
 
6
 
! Отговори
aa преди 10 години
Нещастници!
38
1
 
13
 
! Отговори
NS преди 10 години
А аз искам да попитам кога най- накрая ще оправят кабинковия лифт към Копитото??? Кога най-накрая ще се стегнат съществуващите съоражения???!!!!
37
7
 
6
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
***, които застроиха морето - сега ще застроят и планините и никой няма да ходи - герб промениха закона, така че да узяконят заграбването на планина в банско - тия сега продължават делото им - бсп=герб
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 26Според теб явно заради СК писти не трябва да се затварят? А как да се проведе или няма смисъл да се провежда?
35
2
 
4
 
! Отговори
Скиор преди 10 години
Обиколил съм повечето курорти в Алпите. Там всяко селце с подходящ склон си има писти и лифтове. Не ми харесват големите курорти. Никъде не съм забелязал природата е ощетена и съсипана. Защо и у нас това не може да се случи. Друг е въпросът, че при нас сезонът е по-кратък и сигурно това е причината за по-голямата алчност. Нали ден година храни.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като прочетох заглавието се сетих за оново изявление за подкрепа (без да претендирам за достоверност), с което гей обществото се беше обърнало към кабинета Костов: "Кураж, ние сме зад Вас!".Всеки и свободен да си прави аналогиите и заключенията.Лично аз споделям коментар 29 (до 26). И като се сетя за управленците ни още от Луканово време, та досега, подкрепата за туризма винаги се е изразявала в уреждането на наши момчета да усвоят отпуснатите пари или да купуват/строят на безценица.