„Комисарите“ отиват в историята

Главният секретар на МВР - с петгодишен мандат, предвижда нов закон
7 сеп 2013 07:30,
50
„Комисарите“ отиват в историята
Снимка: архив, Булфото

Сбогом на комисарите казва министерство на вътрешните работи. Те отиват в историята с новия закон на МВР, съобщава вестник „Стандарт“. Категориите главен комисар, старши лейтенант и старши инспектор отпадат, става ясно от проекта, с който "Стандарт" разполага. В чл. 146 от него пише, че видовете длъжности за държавните служители в МВР са: висши ръководни, старши ръководни, ръководни, експертни, изпълнителски и младши изпълнителски. Досега категориите имаха специфични наименования като главен комисар и главен инспектор. "Текстът е в суров вариант и може да се допълва", уточниха източници, близки до правителството.

Предвижда се също главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на МВР шефа за 5 години. Досега той нямаше мандат и се изискваше указ на президента, за да бъде назначен. Според промените законодателят ще регулира дейността на доброволните сътрудници. Те няма да имат полицейски правомощия и няма да получават заплата.

Министър Цветлин Йовчев вече обяви, че министерството ще разчита на помощта им в борбата с битовата престъпност. Самоличността им ще е тайна. Данни за доброволни сътрудници ще могат да се предоставят на съда и прокуратурата само след писменото им съгласие във връзка с конкретно дело, предвижда законът.

Освен това в МВР вече ще има 4 главни дирекции - "Криминална полиция", "Охранителна полиция", "Гранична полиция" и "Пожарна безопасност и защита на населението". С промените се регламентира и дейността на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Сред дейностите му ще са предотвратяване на терористични действия и освобождаване на заложници. Проектозаконът е разписан на 109 страници и е на разположение на депутати от комисията по вътрешна сигурност. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: МВРзаконкомисари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
bezraboten преди 10 години
AMI I KATO RAZRESHAT I NA POLICAITE DA RABOTIAT IZVAN RABOTNOVREME SHTE E PO DOBRE DA SAKRATIAT I POLICIATA MI NALI SA NA POPVIKVANE 24 4ASA AKO IMA PROTEST KAKSHTE ZAREJE DRUGATA RABOTA TA DA HODI DA BIE BEZ PARI PROTESTIRASHTITE TRIABVA ZAKONA DA SE OBMISLI PODOBRE E DA IM DAVAT PO LEV ZA SHAMAR TAKA HEM VALKACIAL I AGNETO SITO
38
0
 
1
 
! Отговори
111 преди 10 години
Старши лейтенанти отдавна няма в МВР. Четете малко повече
37
2
 
13
 
! Отговори
SKIT преди 10 години
*** комунистическа,искат да приравнят полицаите и пожарникарите с чистачкитe и канцеларските плъхове.Всеки ден рискуваме живота си за 600 лева а чистачките взимат 500 ,а ония плъхове в институтите на Мвр на топло, на сухо, от 8 до 17 часа на празниците вкъщи и те ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД и 1200 лева заплата.ДОКОГА ТАКА?
36
1
 
8
 
! Отговори
ОТРЯДНИК преди 10 години
Едно време бях "доброволен" отрядник.Давахме дежурства с червени ленти "отрядник" и само плашехме гаргите.Само ни губеха времето......НИЩО НОВО НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ - САМО С ТРИЦИ МАЙМУНИ!БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ И ОРЪЖИЕ НЕ СТАВА!
35
2
 
5
 
! Отговори
dedo ionko преди 10 години
abe mahnete gi vsichkite be,te i bez tva sa za parlama,tri pati mi obiraha vilata i seki put mi otgovarqt,,nie ne moje da slojim na seki po edin policai da go pazi,,...nikoi ne hvanaha,samo za represii gi biva protiv toia beuzsilen i gladen narod.
34
2
 
14
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Заради Пеевски променихте закона за стаж от 10 на 8,за да го настаните за шеф на ДАНС. Сега това с доброволните сътрудници заради Бисер-Петното ли го правите? Д ви припомня г-н Йовчев,че двамата с Орешарски приехте Мишо Шамара и Петното в министерски съвет като ваши поддръжници и съветници.Та тогава Петното с изключителен ентусиазъм ви предложи доброволни отряди за залавяне на протестиращи неудобни за вас. На него човек със 7 присъди лежал в затвора му ходи,но за вас е срам и позор !
33
8
 
8
 
! Отговори
Весо преди 10 години
Тази идея за мандатност никак не е лоша,но ние не сме дорасли още за нея.Цецо Урунгела ,като дойде на власт подме ни де що имаше читави директоро на ОД на МВР с верни свои мижатурки.Дори и такива служили при 3-4 различни правителства.Новите повториха номера,но КПД на МВР-то не е и няма,как да стане по-високо.Ключа за палатката е в назначеване на образовани и отговорни служители,с друг манталитет и най-малко такива завършили световно неизвестните на последък"университети".
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички с 1 класификатор - какви са тия специални професии - специалисти ,експерти и ръководители. Толкоз! Инъче трябва да се дават заплати - а така на доктора главен експерт 600 лева на полицая главен експерт 600 лева и на чистачката главен експерт 600 лева - по лесно се смята и се пестят парици. Д*ба и глупаците *** червени ***.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Загубена работа! Вместо да започнат да работят за народа те сменят наименования, длъжности и т.н. Нищо няма да излезе и от тая работа!!!
30
2
 
19
 
! Отговори
rkdp преди 10 години
Доброволни сътрудници?! Това са доносниците, които унищожиха навремето много съдби! Ами да си върнат и името БКП! Сменят закони, закриват и откриват служби - това ли е програмата им! С гръмки заблуждаващи обещания: ще повишим заплати, ще намалим цени, ще разкрием работни места! Да, ама друг път!
29
4
 
14
 
! Отговори
Стефанов преди 10 години
Каквито и имена да им измисляте, за народа те са известни само и единствено като Ушеви! A.C.A.B.
28
1
 
14
 
! Отговори
Жужи преди 10 години
Борисов ще се окаже прав, че може и повече да няма избори, да няма смисъл. Лека-полека всичко ще стане с мандат. Кънчо Стойчев казва: " По грубите сметки една политическа смяна на администрацията, е около 3000 назначения." Значи тия с мандат от гнойната коалиция /при по-алчни претенции 5000/ и за какво точно ще правим избори. Да сменяме депутатите, а какво зависи от тях? Тия 3000-5000 човека ще управляват всичко /разбирай парите/. Това искат да направят и държат здраво властта!
27
1
 
14
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Това с отрядниците и гражданските арести ще стане. Ако народа спи, ще му се качат на главата и ще го яхат.
26
2
 
16
 
! Отговори
Димитър Атанасов - К преди 10 години
Значи, връщаме се към добрите стари времена на "доброволни" доброволци. Познавам един такъв "доброволен", който на 18 години, за да отърве кожата си при кражба от магазин, става "ухо" и "око" на родната милиция. Такъв си беше и в родната казарма. Такъв си и остаря. Е, на такива, като него, пак им дойде времето. Не знам дали ще им слагат червени ленти на ръкавите, с надпис "ДОБРОВОЛЕЦ".
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 27Предвижда се също главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на МВР шефа за 5 години. Ne moze6 da 4ete6 ???
24
4
 
13
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Е,те това е прогрес!Със стари "мебели",нов бардак!Узаконяване на потомственност,за още 69години.То,народната полюция,си е баш пъдари на власт имеющите!Правнуците ша съ доволни.
23
4
 
16
 
! Отговори
ист преди 10 години
Новите доброволни сътрудници са новите агенти на бившата ДС ,Веднаж закачиш ли се за въдицата оттърване няма, Нови досиета,Нищо ново комунистите не могат да измислят,
22
6
 
23
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ДА ВЪВЕДАТ И ДЛЪЖНОСТИТЕ ПОЛИТКОМИСАР,ЗКПЧ,ОРДЕН "КРАСНОАРМЕЕЦ",ТИМУРОВСКИ КОМАНДИ,*** И ТЪПИТЕ КОМУНИСТИ,СЛЕД КАТО СДАДАТ ДОГОДИНА ВЛАСТТА,КАКТО СА ИМ ПЛАНОВЕТЕ,ДА ВЪВЕДАТ ОКОЛИЙСКИ НАЧАЛНИК,ОБИРАНЕ НА МАНДРИ ТИП СТАРА ПЛАНИНА,РАЗПРЪСКВАНЕ НА ПОЗИВИ ЗА ЕВН
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко демократично - несменяем гл. секретр на МВР при положение, че в момента Станишев е уволнил над 5000 души в системата по политически причини.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се отнемат привилегиите на цивилните служители в МВР. С такива да се ползват само униформени при изпълнение на служебни задължения. Откъде накъде чиновници, на нормиран работен ден, ще размахват служебни карти за безплатно пътуване в градския транспорт. С какво е по-различна работата на цивилния служител работещ в МВР от този в която и да е държавна институция.