Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов

Искат да вземат комисионни, отсече лидерът на ГЕРБ
Обновена: 18 сеп 2013 14:00 | 18 сеп 2013 10:22,
116
Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба. 

Борисов днес раздаде на журналистите писмо от адвокатското дружество „White&Case”, което ни защитава пред арбитража. Писмото е изпратено на 2 септември 2013 година до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и в него те молят за информация по делото. 

Бившият икономически министър Делян Добрев обясни, че писмото е с гриф „Спешно“.  От адвокатското дружество обясняват, че са имали среща със Стойнев на 9 август и са изпратили вече едно писмо до него на 23 август. И двете касаят необходимостта НЕК да вземе решение за ангажиране на експерти и определени свидетели за делото. Такива стъпки досега от МИЕ не са направени, става ясно от писмото.

Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК, пишат адвокатите в писмото. Защитниците ни обясняват още, че продължителното забавяне на решаването на този въпрос може да стане причина НЕК да загуби арбитража за 1 млрд. евро.

Явно не ги касае това тях, заяви Борисов. По негови думи най-вероятно правителството нарочно бави данните, които иска адвокатското дружество, защото после ще получи комисионна от „Атомстройекспорт“, ако страната ни загуби делото. 

Това е проява не на некомпетентност. Това е проява на умисъл. С това писмо ще сезирам главния прокурор, закани се още лидерът на ГЕРБ.

В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Това е отказ на НЕК да ангажира експерти и свидетели, заяви и Делян Добрев. 

Писмото е стигнало до Борисов по пощата, стана ясно от неговите думи.

Те си играят някакви игрички, които българинът вече няма как да ги плати. Още два милиарда лева да им дадем – българинът не би трябвало да го допусне, заяви още лидерът на ГЕРБ, който нарече писмото скандално.

По думите на Борисов премиерът Пламен Орешарски вече е започнал да подготвя общественото мнение за загуба в арбитража.

Делян Добрев акцентира, че в писмото изрично се споменава, че единствената цел на искането на адвокатското дружество за предоставяне на експерти и свидетели е защита срещу финансовите искания на „Атомстройекспорт“.

„Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито на това на г-н Борисов, свързани с проекта „Белене“, нито е вид референдум за ядрената енергетиката в България.

„Атомстройекспорт“ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта „Белене“, включително печалбата, която твърдят, че им е отнета в следствие на спирането му. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „Атомстройекспорт“ й дължи“, изчете част от писмото Добрев.

Вече този номер е игран, заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Бойко БорисовАЕЦГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Крайно време някой в таз държава да вземе отношение към това готвещо се предателство!Къдее е в този крещящ случай иначе много говорещата прокуратура?! Тази прокуратура само партиини поръчки ли изпълнява !!?Президента неможе ли да вземе отношение в края на краища, става въпрос за готвещо се Национално предателство!?
101
0
 
5
 
! Отговори
До 105 преди 10 години
А ти забелязал ли си какви са ни вноските за ЕС? Сега са около 800 млн, което е доста тежко перо в бюджета. В предните години когато ни приеха дадохме 1.2 милиарда. Смяташ ли, че тези пари сме си ги взели обратно от фондовете. Отговора е не. А тези пари дефакто си идват от нас. Нещо си слаб в забелязванията.
100
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тикво скрий се, нормалните хора вече немат нерви да те гледат, а тези от семейство тиквови взеха и те да се осъзнават.
99
6
 
7
 
! Отговори
червени прашки преди 10 години
ЛЕЛЕ, ЧЕРВЕНАТА ****ЕРАСТИЯ СИ Е ДАЛА СРЕЩА В ТОЯ ФОРУМ! НЕ СТИГА ТОВА, АМИ И ТРАВЕСТИТИТЕ ИЗПЪЛЗЯХА ПОКРАЙ ВИСОКОПОСТАВЕНАТА ГЕЙ ДРУЖИНКА. БАСИ ГАДОСТТА!
98
8
 
8
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 10 години
Няма ли да го опъндизят вече бе?ОМРЪЗНА МИ !!!
97
6
 
8
 
! Отговори
до мръсната гад тикв преди 10 години
няма ли кой да те озапти бе *** ненормална ,не може ли да занемееш ,слушаме те повече от 12г.,скапа де каквото бе останало и не мирясваш бе тикво,цял свят те знае,че си страхлива тиква,оженил се под натиск щото не знаел как се правят някои неща, същото направи и с държавата ни ,*** тия дето те подкрепят са същите *** като тебе,сега ще внасяш вотове за да не може да работи нито парламент нито правителство ,е наистина с нетърпение чакаме сретан ,ама много силно ,е знам ,че четеш
96
5
 
6
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 10 години
ЕЙ ,*** ОТ ДС ,БЕЗХАБЕРНИЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ БОЙКОВЦИ , ИМАТЕ ТРИБУНА И ТЯ ОТДАВНА СЕ КАЗВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ ! ТАМ , И НЕ ДРУГАДЕ ,ТРЯБВА ДА СЕ КЛАНЯТЕ НА ОЛТАРА И ДА КАЗВАТЕ ИСТИНАТА ! ТАМ ,БЕЗХАБЕРНИКО МЕЖДУНАРОДЕН / БОЙКО / , ТРЯБВА ДА КАЖЕШ ОТ А ДО Я ,КАКВО ТОЧНО ИСКАШ ДА КАЖЕШ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ -НЕ ДА МИ ПРАВИШ ГЕРОИЧНИ ПОЗИ С ПРЕЯЛОТО СИ ТЯЛО И ЛИЦЕ И ДА МИ СЕ ПРАВИШ НА СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ! ТИ НЕ СИ ТАКЪВ И ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ХВАНЕШ ОЩЕ ПО ЗДРАВО ЗА РЪЧИЧКАТА НА КОСТОВ !ЧАО!
95
5
 
8
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Ако България загуби делото срещу Атомстройекспорт - линч на онези, които са управлявали държавата в този момент.
94
7
 
9
 
! Отговори
Забелязахте ли? преди 10 години
На Борисов в устата и мислите му са все европейските пари . Той е свикнал на лесни пари .Това е в основата на неглижираното му отношение към развитието на икономиката .Все търси нещо така на далавера, без много усилия - готови пари.И сега страда пак за тези пари. от тях може и да се крадне и да остане. Но няма лапачкааааааааааааа.
93
9
 
12
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 10 години
този човек срам няма.Той не разбра ли ,че вече е никой.Милиционерските му маниери вече ми омръзнаха - във всяко нещо търси умисъл, заканва се, мрази, насъсква. Неприятен човек.Махнете го и не дразнете повече хората с него.
92
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 години
А стига с тези френски адвокати бе. Ще вземе да спечелим делото и тогава ще изгорят комисионите на комунистите. А руския гей станишко ще получи мощна порция бой по педерунгелското дупе от московските си господари.Въобще френските адвокати са си едни големи империалистически гадове, ама де...
91
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе тая мутра диша ли още?
90
9
 
14
 
! Отговори
681 преди 10 години
хай стига с тоя *** бе!Омръзна ни.
89
9
 
16
 
! Отговори
мариела преди 10 години
КАБИНЕТА МНОГО ДОБРЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА И ПОКАЗВА ЧЕ ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НИ Е ТЛАСКАЛО КЪМ ДЪНОТО И Е БИЛО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВЕНО В СВОЯ ПОЛЗА ,ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ДЯНКОВ КУЧЕНЦЕТО НА БОЙКО Е РАБОТИЛО 4 ГОДИНИ ЗА НЕГО И ТОВА Е ИСТИНА
88
14
 
17
 
! Отговори
българин преди 10 години
Тоя кога ще влезе в затвора ????
87
7
 
12
 
! Отговори
той преди 10 години
Тези дни попитах кога ще му теглят още 1-2 милиарда на тоя народ.Ето отговора.,,В царството на слепците,еднооките са царе''.Всеки народ се заслужава съдбата.Задунайска губерния.
86
1
 
8
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 10 години
И аз идвам!)
85
3
 
9
 
! Отговори
РЕВОЛЮЦИЯТА преди 10 години
Очаквайте ме скоро!)
84
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха така Боко! Бъркай им в очите, та като зинат да налапат пачките така да им тракат зъбите от страх пред твоето величие, че да ти отчетат и на тебе някоя рубла!))) Сириозно, но сте един дол дренки всички бг политици, всички до един сте за пред Народния съд!
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
izkam voina da si otmastia na vlastvashtite .