Борисов към "сестринските сини": Да спрем параграф 12!

Лидерът на ГЕРБ срещу връщането на кадри на ДС във властта
3 окт 2013 11:16,
76
Борисов към "сестринските сини": Да спрем параграф 12!
Бойко Борисов. Снимка: Impact Press Group

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на СДС Божидар Лукарски, председателя на ДСБ Радан Кънев и председателя на Съюза на репресираните заради връщането за разглеждане в пленарната зала на параграф 12 от Закона за досиетата.

Бившият премиер се позовава в писмото си от програмата на парламента, където за периода от 2 до 4 октомври е включен за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за досиетата.

Проектът е внесен от група народни представители от БСП и "Атака" и чрез него се възстановява отмененият параграф 12, действал в периода от 2006 г. до края на 2012 г.

"Ще напомня, че тази законова разпоредба предвиждаше императивна забрана Комисията по досиетата да обявява принадлежност към тоталитарните служби за сигурност за онези лица, изпълняващи публични длъжности или публични дейности, които са заемали постове в цивилното и военното разузнаване от началник на сектор или началник на секция нагоре след 1991 г.

Този параграф срещна обоснована критика сред представителите на гражданското общество. По тази причина ГЕРБ преди една година взе политическо решение и заедно със "Синята коалиция" в 41-вото Народно събрание приеха отпадането на тази правна норма", пише Борисов до сестринските сини партии от ЕНП.

Лидерът на ГЕРБ уточнява, че подпис под този проект, който ще допусне връщането на кадри на Държавна сигурност отново във властта, са сложили депутати от БСП и "Атака", а от вчера –  и от депутатите от ДПС.

"Осветяването на истината за дейността на ДС е задължително условие за нормализиране и спокойното функциониране на демократичния правов ред в началото на 21-ви век. А познанието за тази истина е споделена ценност", пише още Борисов.

По думите му целта на тази инициатива не е нищо друго освен съзнателно прикриване на зависимости, които са абсолютно неприемливи в една съвременна демокрация.

Dnes.bg припомня, че параграф 12 падна, след като депутатите от "Синята коалиция" в предишното НС - Иван Костов и Йордан Бакалов, предложиха отмяната му и това предложение беше подкрепено от ГЕРБ.

Скоро след премахването му от Закона за достъп и разкриване на принадлежността на български граждани към ДС и РУМНО Комисията по досиетата обяви и първите имена на агенти и служители, които до декември 2012 г. бяха скрити по силата му.

Тогава на светло излязоха имената на действащия и в момента директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, Пламен Шукюрлиев, дипломат от кариерата и бивш посланик в Иран до 2010 година, декана на Историческия факултет Пламен Митев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
8
 
! Отговори
Тео преди 10 години
***, долна *** - това е този грозен ***, тази проста, мазна тиква Борисов ! Предаде и продаде хора, които са рискували живота си за България, като тъпакът, така и не разбра разликата между 6 - то управление на ДС и военното разузнаване, примерно, или 1- во главно, тоест външното разузнаване и т.н . Тези служби ЧУТУРО празна служиха на отечеството си. Льохманин нещастен. Колкото и *** да правиш на американците ти вече си история, *** мръсен...
38
1
 
4
 
! Отговори
Maykil преди 10 години
Hey *** gerb vie ste ISTORIA vece.
37
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
Тикво като не знаеш каде да плюеш сега лижи *** за сол. Хората ти подадоха ръка ти реши че можеш да ги изядеш ама се задави.Сега твойте съпартийци от БКП ще ти помогнат да се удавиш ако не те вкарат кадето ти е мястото.................... който кадето му се иска.
36
2
 
4
 
! Отговори
НЕ ТАКА,БЕ СПОКО, БЕ преди 10 години
СПОКО,БЕ,ЗАЩО НЕ КАЗВАШ И ЗА БУДА-БОЙКО БОРИСОВ И ПОЧТИ ЦЯЛАТА МЪЖКА ЧАСТ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА МУ ГРУПА.ЗАЩО МАНИПУЛИРАШ ТАКА НЕКАДЪРНО.АМИ РОСКАТА ПЛЕВНЕЛИЕВ.ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ НА БУДА СА АЛА-БАЛА,КОЛКОТО ДА ПОКАЗВА,ЧЕ МЪРДА, ЩОТО АКО НЕ СА ЖУРНАЛИСТИТЕ НА МАФИЯТА- ЛЮБА КУЛЕЗИЧ,АГЕНТ ДИМИТЪР,ИЗВЕСТЕН КАТО КЕВОРК КЕВОРКЯН,ОГНЯН СТЕФАНОВ"АКАДЕМИКА",ЖАЛКИТЕ АНА ЦОЛОВА И ОНЯ ВИКТОР,А ЗА БНТ,КОИТО СА НА ХРАНИЛКА НА ДЪРЖАВАТА И ЛАПАТ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ОТ БЮДЖЕТА,ДА НЕ ГОВОРИМ.МНОГО ЛАЯТ И МНОГО И САМО ЛАПАТ
35
1
 
5
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Анонимен37Нищо не ми плащат, щото защитавам Пиночет а той изчисти и "плащачите" !Омръзна ми да гледам хотелите и скъпите коли на мафиоти, олигарси, политици - купени с пари спестени от закуски!Омръзна да гледам как новобогаташи с техните куртизантки хвърлят на вечер пари/колкото средна заплата/ в заведения!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя мутряк не пазеше ли *** на комунистическия сатрап Тодор Живков?Откога мутромилиционер и криптокомунист като Бойко Борисов е станал десен демократ?!!!Хайде , не ни пробутвайте този гнусен филм!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдееееее, комунизмът, не само, че няма да си иде ами се завръща с пълна сила. ДС кадрите ще бъдат назначени да обучават още като тях, и още, и край няма да има. Гласувайте за А-Така, националистите силно подкрепят ценностите... на изливащите им се в джобовете пари :-)
32
2
 
18
 
! Отговори
СПОКО БЕ! преди 10 години
Спокойно, няма страшно! То повече от това няма накъде! Как да се върнат кадри на ДС във властта, след като те не са я напускали! И в момента кой управлява България? Агента на ДС Ахмет Доган (агент Сава) дърпа конците на правителството, а официално ни управлява заместника му Местан (агент Павел)! ДС ни управлява 24 години вече! Да ни е честито! *** народ, слаба държава...!!!
31
11
 
11
 
! Отговори
ДАни преди 10 години
Кратуно необразована, не можеш да вървиш напред когато главата ти вечно е обърната назад. Жалко, че в България не беше направена в закона съществената разлика между доносниците на политическата полиция и кадровите разузнавачи, които са работили за държавата, наречена България.
30
9
 
14
 
! Отговори
123 преди 10 години
та тиквун ти ако искаше лустрация щеше да я направиш нито за оправление ставаш нито и за опозиция и спрете с глупостите а изкарайте държавата от кризата обиденете се и работете
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдинПО КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ДА СТОИШ ПО ЦЯЛ ДЕН ТУК И ДА РЪСИШ ПРОСТОТИИИИИИИИИИИИИЛИ СИ ПРОСТО ЕДИН НЕЩАСТЕН САМОТНИК
28
6
 
5
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Мистър Х28 Дертлиев:"Господа Комунисти - не се крийте зад социалдемократически лозунги!"Точно социалдемократическият път е нашият път, но всички правят така,че да няма истинска Социалдемократическа партия в БГ!!
27
2
 
1
 
! Отговори
Pet преди 10 години
До Мистър X, много вярно говориш, но си много неграмотен!
26
11
 
7
 
! Отговори
елита на нацията преди 10 години
Хубаво, че се появиха списъците на много сътрудници на ДС. Защото отново лъсна истината, че в ДС доказано работеше елита на нацията, Creme de la Creme, както казват французите. Сега няма ДС, но има мафия, начело с пожарникар (агент Буда), физкултурник-подслушвач и рекетьор, президент-к*ртизан на пожарникаря, Маджо, Пашата, ***, Брендо, Маргините и всякаква друга криминална ***!
25
2
 
4
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До магибоклук си ти..
24
17
 
14
 
! Отговори
все едно преди 10 години
Това, че комунистът другаря Борисов (агент Буда) критикува комунистите, че са комунисти, е все едно чернокожият Обама да критикува чернокожите, че са чернокожи!
23
17
 
9
 
! Отговори
маги преди 10 години
Бойко имаш уморен вид........ *** на един масаж *** на един остров и отпусни...... с толкова парички защо се терзаеш за малоумния бълг народ. не те разбирам живота е един и много кратък...... не си струва ! не можеш да се разбереш с шизофрениците в парламента, затова ги зарежи и се отдай на релакс.. ти поне го можеш! .........приятелски съвет от мед сестра........
22
14
 
6
 
! Отговори
Деси преди 10 години
Тоя Боко е станал мекушав като някоя лелка
21
12
 
13
 
! Отговори
Бай Тошо преди 10 години
Ха ха ха, какви сестрински сини Бойче, я ела да ми разтриеш ушите и пътьом се отбий през Позитано 20 да си върнеш партийната книжка.
20
6
 
15
 
! Отговори
ani преди 10 години
Абе, като е бил антикомунист по душа как е станал член на БКП, че и репресиран се изкарва.И на мен са ми предлагали да стана член на БКП ,но не станах, макар, че бях млад специалист и ме чакаше кариера, а този *** дето е прочел само една книга и ни управлява 3.5години и продължава да ни тика в пропастта....

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe