Борисов към "сестринските сини": Да спрем параграф 12!

Лидерът на ГЕРБ срещу връщането на кадри на ДС във властта
3 окт 2013 11:16,
76
Борисов към "сестринските сини": Да спрем параграф 12!
Бойко Борисов. Снимка: Impact Press Group

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на СДС Божидар Лукарски, председателя на ДСБ Радан Кънев и председателя на Съюза на репресираните заради връщането за разглеждане в пленарната зала на параграф 12 от Закона за досиетата.

Бившият премиер се позовава в писмото си от програмата на парламента, където за периода от 2 до 4 октомври е включен за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за досиетата.

Проектът е внесен от група народни представители от БСП и "Атака" и чрез него се възстановява отмененият параграф 12, действал в периода от 2006 г. до края на 2012 г.

"Ще напомня, че тази законова разпоредба предвиждаше императивна забрана Комисията по досиетата да обявява принадлежност към тоталитарните служби за сигурност за онези лица, изпълняващи публични длъжности или публични дейности, които са заемали постове в цивилното и военното разузнаване от началник на сектор или началник на секция нагоре след 1991 г.

Този параграф срещна обоснована критика сред представителите на гражданското общество. По тази причина ГЕРБ преди една година взе политическо решение и заедно със "Синята коалиция" в 41-вото Народно събрание приеха отпадането на тази правна норма", пише Борисов до сестринските сини партии от ЕНП.

Лидерът на ГЕРБ уточнява, че подпис под този проект, който ще допусне връщането на кадри на Държавна сигурност отново във властта, са сложили депутати от БСП и "Атака", а от вчера –  и от депутатите от ДПС.

"Осветяването на истината за дейността на ДС е задължително условие за нормализиране и спокойното функциониране на демократичния правов ред в началото на 21-ви век. А познанието за тази истина е споделена ценност", пише още Борисов.

По думите му целта на тази инициатива не е нищо друго освен съзнателно прикриване на зависимости, които са абсолютно неприемливи в една съвременна демокрация.

Dnes.bg припомня, че параграф 12 падна, след като депутатите от "Синята коалиция" в предишното НС - Иван Костов и Йордан Бакалов, предложиха отмяната му и това предложение беше подкрепено от ГЕРБ.

Скоро след премахването му от Закона за достъп и разкриване на принадлежността на български граждани към ДС и РУМНО Комисията по досиетата обяви и първите имена на агенти и служители, които до декември 2012 г. бяха скрити по силата му.

Тогава на светло излязоха имената на действащия и в момента директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, Пламен Шукюрлиев, дипломат от кариерата и бивш посланик в Иран до 2010 година, декана на Историческия факултет Пламен Митев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРАВИЛНО БОЙКО-БУДА СЕ Е ОБЪРНАЛ КЪМ СЕДЕРАСТИЯТА СЪС ТОВА СЕСТРИ ,ЗАЩОТО ГОСПОДАРИТЕ ИМ ОТ ЦИОН МНОГО ДЪРЖАТ ДА ИМАТ ЗА ПИОНКИ СЕСТРИ В ПАНТАЛОНИ,РАЗБИРАЙ ***,ТО И ЗАТОВА МУТРАТА БОЙКО КАТО ЕВТИН СЕЛСКИ ТАРИКАТ НАДУШИЛ ,ЧЕ ЗА ДА ГО ЛАНСИРАТ ГОСПОДАРИТЕ МУ ЕВРЮХИ ТРЯБВА ДА Е ОТ ЛЕВИЯ БРЯГ И ЗАТОВА В ПРОСЛОВУТИЯ ЗАПИС С КОКИНОВ СИ ПРИЗНАВА ,ЧЕ СТАНАЛ *** ЗА ДА МИНЕЛ ЗА (ИНТЕЛИГЕНТЕН) СЕДЕРАСИЯТА И ГЕРБЕРАСИЯТА Е =ПЕДЕРАСИЯ
18
10
 
13
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
Този е голям лъжац-АМА ГОЛЯМ!!!Защо като е толкова загрижен за кадрите на ДС не приеха закона за лустрацията по времето когато този лъжец и *** управляваше бедната ни държава.
17
7
 
20
 
! Отговори
otnesenite преди 10 години
Брат с комунистите, сестра с "десните"-това е символ веруюто на тариката-да е винаги на власт
16
5
 
18
 
! Отговори
веселяк преди 10 години
Пък и как да те вземат в ДС, нали си антикомунист по душа, а си бил партиен член (БКП) по други причини, усетили са те хотата, че не си ни едното, ни другото, а и за доносник не ставаш, защото много си измисляш! Как да те вземат в ДС, бе Бибитко?!
15
6
 
15
 
! Отговори
Нема мърданье преди 10 години
Това са му наредили тези, които го държат с информация, това приказва. Сестрински...Ха , ха, ха....Браточка...
14
13
 
19
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Странно,при това искане на другаря Буда,сам той не трябва да е във властта,а и май забрави колко ДС кадри назначи за областни и колко такива има в шайката му нарекла се ГЕРБ...
13
17
 
22
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Г-н Цацаров, най - накрая искам някой да подведе под наказателна отговорност Бойко Методиев Борисов, за множеството престъпления, които е извършил и които са "публична тайна", но най - вече, за да предотврати продължаващото безумие, което сее този човек у масовото обществено съзнание!
12
16
 
22
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Борисов се обърна сърцераздирателно към Сидеров!А сега "сестрински сини" припозна!!!!Кво стаа тука, БЕ?Еврейските му учители са НЕРВНИ явно!
11
15
 
31
 
! Отговори
веселяк преди 10 години
Страхотно забавление, г-н Борисов, сега остава някой да публикува собствените ти молби за постъпване на работа в ДС и нещата ще си дойдат по местата, само че и в ДС не са били толкова ***, че да те вземат, защото са те видели що за Бибитко си! Абсолютен клоун!
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах Майчето каква е добрааааа
9
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко е против собственото си влизане във властта....хахаха...бати нелепеата БКП-ска тиква!
8
23
 
22
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Ето че диктаторът се пречупи! Значи правителството на Орешарски наистина върши работа. Всички плюят за рушвети и мафиоти във властта но само за Бойко Борисов има доклат на американското посолство към САЩ чрез секретна кореспонденция!
7
11
 
9
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Ти гледай някой тебе на спре...Специално за вас водка "Абсолют" трябва да прибави ново рекламно лого - "Абсолютни ***" с ваши снимки вместо етикет.Да си разкриеш агентурата! Направо Направо издайте един нотариален акт на България и го продайте на когото ви е КЕФ! Перверзен, извратен КЕФ ви е предателството, нали, жалки подобия на българи!
6
25
 
18
 
! Отговори
Orda преди 10 години
ДОН Буда се наачка.
5
17
 
27
 
! Отговори
Сър_Пичук преди 10 години
Добре, че при сегашното управление просперираме СТРЕМГЛАВО! :D Я се стегнете и се огледайте, червените правят двойно повече поразии!!
4
11
 
30
 
! Отговори
1 преди 10 години
Така наречените управляващи ни връщат години назад, България се върти в кръг и няма как да напредне, народът явно не иска да напредне и да живее по-добре. Един и същи избор, едни и същи резултати! Искате си социализЪма, нали! Този социализъм, който за 60 год, виждаме до какъв прогрес докара държавата! Еми имате го, ще живееме все така зле, съвсем заслужено! *** народ-слаба държава, Бг е олицетворение на това!
3
25
 
26
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
...............Борисови Шменти Капели.......................Опитах се да бъда Герберушкаопитах се да ходя по въже,повярвах аз на бате Бойко,но на въже филия с мас не се яде!Опитах се да бъда Тиква,опръска ме светът с асфалт,започнах тук-таме да пишасъздадох политически скандал!Омръзна ми от постна пицаомръзна ми да съм матриаломръзна ми да моля Буда,омръзна ми и още как!
2
26
 
24
 
! Отговори
Гъбарко преди 10 години
Ама те никога не са излизали от властта. Те притежават всичко, а за зла участ цялата партия ГЕРБ е от мутри и милиционери. ББ не схваща ли защо Реформаторският Блок не го иска. 76% от хората искат нови избори и от тези 76 % само 19 са за ГЕРБ.
1
26
 
27
 
! Отговори
Брутален Черен Метал преди 10 години
Бибитко е в паника. Що ли?!