Аларма от ГЕРБ: ЕК спря тунела под Шипка и Околовръстното

Борисов предупреди, че са наред еврофондовете
Обновена: 9 окт 2013 14:00 | 9 окт 2013 11:45,
126
Аларма от ГЕРБ: ЕК спря тунела под Шипка и Околовръстното
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ алармира, че Европейската комисия е спряла два изключително важни инфраструктурни обекта за България.

Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, сега депутат, поясни, че става въпрос за проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово – фаза 1, както и за София – Калотина - Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път.

С писмо от 4 октомври ЕК уведомява Министерството на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят, твърди Дончев.

Като конкретна причина за отхвърлянето е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в жп сектора.

Той пресметна, че двата проекта струват €131 млн. Той обясни, че и двата проекта вече се изпълняват и ако проблемът с парите от ЕК не бъде уреден, те ще трябва да бъдат покрити с бюджетни средства.

"Тази новина може да буди само съжаление", каза Дончев и допълни, че това са първите отхвърлени апликационни форми от ЕК.

Бившият министър намекна, че причината за отхвърлянето им е лошото качество и начинът, по който са изготвени от настоящото правителство.

"Това некомпетентност ли е или нарочно саботиране на проекти?", попита той и призова в следващите дни да се направи необходимото - "малкото възможно", но тези проекти да бъдат спасени.

"Още преди няколко месеца предупредихме, че това правителство ще доведе до спиране на проекти", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му случващото се с тези два проекта са "първите лястовички" за това докъде ще стигне правителството.

Той видя бъдещо вземане на заем и увеличаване на дефицита, което пък ще доведе до започване на процедура срещу България за свръхдефицит и спиране на еврофондовете.

"Аз повтарям – готов съм целият екип да му го предоставя, да ходят да спасят програмата. Искам да предупредя българите, че всеки ден търпение означава, че всеки ден ще започнат да падат жизненоважните проекти на държавата", отбеляза още Борисов.

"България се отказва от своите инфраструктурни обекти с безвъзмездно европейско финансиране", ядоса се и депутатът Лиляна Павлова, бивш регионален министър.

По нейни думи тук става въпрос за отстъпление от националните интереси.

Ивайло Московски пък обвини в некомпетентност и некадърност кабинета "Орешарски". Според него тези проекти са били напълно готови и е трябвало само да бъдат продължени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Той пресметна, че двата проекта струват ?131 млн. Той обясни..."Той го е пресметнал като е направил далаверата преди да слезне от власт още мършата и за тва много знае!"Тази новина може да буди само съжаление" Съжаление за българските граждани че ви търпят още не са ви изкормили!Бившият министър намекна, че причината за отхвърлянето...?Причините нормално да ги знаеш нали си ги причинил тия проекти се правят с месеци и години кой не е свършил работа ?"Това некомпетентност ли е или нарочно
106
0
 
3
 
! Отговори
222 преди 10 години
Тези се надпреварят да лъжат. То бива гьон сурат амачак толкова. Смешници
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До muzakaТи с министърката ли говори днес,защото тя пише друго....
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До muzakaВсе едно лингвист да говори за спорт....
103
5
 
6
 
! Отговори
Рудан преди 10 години
До Анонимен 99 Ами Габрово е в Сев. България , че и Русе, а Пловдив в Южна. ,само ,че има заведени дела от ,,природозащитници,, с/у строежа на тунел и докато има такива -тунел на кукуво произнасяне на съда.Той Дончев знае това, но скромно го премълчава,пък и си лъже за доста неща -по традиция. Просто Гербаджиите са си достоини наследници на БКП+ДКМС+МВР и лъжат милите ,къде ,къде по- мощно от тях.Дано хване дикиш.
102
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безсмислен за такива като тебе, които не пътуват зимата през стара планина.
101
0
 
1
 
! Отговори
NBC преди 10 години
До stoian79Kой лъже????!!Ти да не разбираш,от тези неща или само си "плямпаш"??
100
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тия пари които ще похарчат за един безсмислен тунел под Шипка с който да се осигури комфорта на 5 мечки и половина ще се оправи половината от второстепенната пътна мрежа в БГ-то
99
10
 
10
 
! Отговори
кк преди 10 години
ще ги спрат фондовете, защото видяха какво крадене се прави в България откакто герб управляват
98
7
 
5
 
! Отговори
stoian79 преди 10 години
LAJLIVI GERBERI-KOMUNETA.
97
11
 
10
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Днес от 84 пост записах,че давам 2л. ракия -реколта 2010г.,ако някой ми покаже : черно на бяло ,че това е вярно.Ясно и точно съм записал,че Томислав Дончев.Към 16 часа от правит.служба ясно казаха ,че просто няма такова нещо.Никога не е придвижван такъв проект.Той просто не съществува.Т.Дончев като бивш кмет на Габрово ясно го знае.Не мога да разбера защо се доверявате на гробарите.Един бивш министър завършил философия ще ми говори за инвестиции,проекти, еврофондове Е. т.'ва са калинките
96
7
 
13
 
! Отговори
антибойко преди 10 години
Говорителят на еврокомисаря Йоханес Хаан опроверга твърденията на ГЕРБ, че проектите за тунела под Шипка и за Западната Тангента са спрени, предаде БНР-това трябва да е достатъчно за ***, които още подкрепят тоя ***/Бойко Борисов/ и примитивите около него
95
7
 
19
 
! Отговори
Петя преди 10 години
Това ни чака от управление на некадърни управници гладни за власт и пари! Всичко ще ни спрат! Жалко за усилията и затегнатите колани! Много жалко!
94
10
 
6
 
! Отговори
съдник преди 10 години
До ИвоКак можеш да обичаш България, ако мразиш и злословиш срещу минимум 1/3 от българите?Ти какъв си, бе Иво, освен че си гербераст?!
93
3
 
6
 
! Отговори
съдник преди 10 години
Има една народна приказка за лъжливото овчарче.
92
13
 
14
 
! Отговори
Официално е лъжа преди 10 години
Има официално становище на ЕК и в него ясно е казано, че Тиквун и *** му лъжат. Отново !
91
7
 
8
 
! Отговори
Данъчен преди 10 години
Ало, dnes.bg има опровержение от правителствения пресцентър, защо не я публикувате като контра пункт, къде ви е обективността!?
90
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди малко говорителката на комисаря по регионално развитие заяви, че няма такова нещо...тия герб все повече олекват, само на празни приказки са останали...
89
2
 
10
 
! Отговори
хора на Секуритате преди 10 години
тва си е атака на ГЕРБ , освен това Румъния почва да съди хора на Секуритате преди 1989 това означава че България също може да отвори Папката с Възродителен Процес да се види , как точно е преминал целият Процес , местото му е в Страсбург а не в архива където го крият
88
12
 
14
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До До оптимист "По добре нищо от това правителство отколкото разруха от герб ." - Идиотското ти изказване доказва за пореден път, че хората свалиха Бойко от завист и сега ще си берат плодовете.