Аларма от ГЕРБ: ЕК спря тунела под Шипка и Околовръстното

Борисов предупреди, че са наред еврофондовете
Обновена: 9 окт 2013 14:00 | 9 окт 2013 11:45,
126
Аларма от ГЕРБ: ЕК спря тунела под Шипка и Околовръстното
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ алармира, че Европейската комисия е спряла два изключително важни инфраструктурни обекта за България.

Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, сега депутат, поясни, че става въпрос за проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово – фаза 1, както и за София – Калотина - Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път.

С писмо от 4 октомври ЕК уведомява Министерството на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят, твърди Дончев.

Като конкретна причина за отхвърлянето е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в жп сектора.

Той пресметна, че двата проекта струват €131 млн. Той обясни, че и двата проекта вече се изпълняват и ако проблемът с парите от ЕК не бъде уреден, те ще трябва да бъдат покрити с бюджетни средства.

"Тази новина може да буди само съжаление", каза Дончев и допълни, че това са първите отхвърлени апликационни форми от ЕК.

Бившият министър намекна, че причината за отхвърлянето им е лошото качество и начинът, по който са изготвени от настоящото правителство.

"Това некомпетентност ли е или нарочно саботиране на проекти?", попита той и призова в следващите дни да се направи необходимото - "малкото възможно", но тези проекти да бъдат спасени.

"Още преди няколко месеца предупредихме, че това правителство ще доведе до спиране на проекти", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му случващото се с тези два проекта са "първите лястовички" за това докъде ще стигне правителството.

Той видя бъдещо вземане на заем и увеличаване на дефицита, което пък ще доведе до започване на процедура срещу България за свръхдефицит и спиране на еврофондовете.

"Аз повтарям – готов съм целият екип да му го предоставя, да ходят да спасят програмата. Искам да предупредя българите, че всеки ден търпение означава, че всеки ден ще започнат да падат жизненоважните проекти на държавата", отбеляза още Борисов.

"България се отказва от своите инфраструктурни обекти с безвъзмездно европейско финансиране", ядоса се и депутатът Лиляна Павлова, бивш регионален министър.

По нейни думи тук става въпрос за отстъпление от националните интереси.

Ивайло Московски пък обвини в некомпетентност и некадърност кабинета "Орешарски". Според него тези проекти са били напълно готови и е трябвало само да бъдат продължени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
9
 
36
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Е вече лъсна истината за "експерта" Шаро и трупата му. Няма значение колко могат да се тупат у гърдите и да викат "отличници сме". Европа със сталинско въодушевление и самореклама не можеш я залъга. ЕС-то не са българските пенсионери и малограмотните *** да се хващат лесно на манипулации и евтин популизъм. Аре сега всички дето сте гласували за тая пасмина бягайте в ъгъла да се срамувате и чакайте да ви дадат 5 лв отгоре на социалните помощи. *** матрял.
86
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
boko e pe*al nerazbrahte li/sretan da go ubie nai setne zada trugne durgavata.
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да но сега кой ще плаща глобите - такива ще има
84
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много по-рентабилен би бил тунел под Беклемето.Все пак той ще води към втория по големина град в България.Къде е Пловдив,къде е Габрово.
83
1
 
3
 
! Отговори
mkk преди 10 години
До Анонимен - 97мини лятото
82
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тунела през Шипка е само за Габровци не е рентабилен пари на вятъра скоро минах от там и срещнах 3-4 коли !!!!
81
22
 
16
 
! Отговори
европата преди 10 години
Ето ви малко инфо, четете и тогава пишете: "...в оперативните програми за тези два проекта няма пари, ......пари не е имало и преди, защото проектите са в резервния списък".Боко, откога взе да разбираш от езици, програми, финансиране?!? СмЕх :-)Оня ден като го слушах, се оказа по-голям икономист и финансист от Орешарски...СмЕх!!!
80
30
 
12
 
! Отговори
Боко пак лъже преди 10 години
Надали *** са успели да скапят проекта за 2-3 месеца. Това е издънка на Боковите Калинки. Такива проекти се подготвят с години. Само като погледнеш Лилянка Дебеланка и ти става ясно как са забатачени и тези проекти. На това моме и кози не бих му поверил да пасе :)
79
1
 
0
 
! Отговори
1naum преди 10 години
До muzakaoptransport.bg/page.php?c=35&d=1028&q=+%D1%88%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0Има там една фаза на проекта, която включва един V етап... хипотетично
78
1
 
0
 
! Отговори
222 преди 10 години
До електорат матряловЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ТАКА Е
77
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е,то по времето на ГЕРБ трябваше да има 7 магистрали,7 скоростни пътя и още не знам си какво.Нали и *** все това повтаряше,ухилен до ушите:7+7+7+...На думи и на хартия става много лесно.А герберугите не само че Тракия не можаха да довършат,а и сумарно по-малко км магистрали от Станишев направиха.
76
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такъв"одобрен"проект за тунел под Шипка има само в празните кратуни на Тиквун и на оня кривоуст бивш говорител в габровската селска радиоточка.
75
6
 
1
 
! Отговори
222 преди 10 години
До електорат матряловтака казваш(това е удобна форма)за да си сриеш истинското лице
74
1
 
13
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Oresharski tupak,kude e 1mlrd zaema??Zashto dopusnahte pak spirane??!!!!Marsh ot parlamenta s fesovete
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SKORO BG 6TE BADE NAI POZORNO IZGONENA NE OT PROEKTITE A OT EVROPA PO NI PRILIAGA DA SME AZIATCI DOKATO IMAME TAKIVA POLITICI NIAMAM DUMI I SILA VECHE
72
11
 
10
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
До онбашията: пост 80Недей да даваш кирки на ***.Просто Т.Дончев лъже.Няма такъв проект.От 40г. се говори за него.нищо до момента няма.Имаше обсъждания на общинско ниво в Казанлък и Габрово.Черно на бяло няма нищо.Т.Дончев лъже най- безогледно.И аз искам да има тунел под Стара планина.Но трябва да има проект.Такъв не съществува.Ако някой ми докаже обратното, му гарантирам 2л.отлежала гроздова ракия./реколта 2010г/.
71
5
 
7
 
! Отговори
йордан преди 10 години
много ,ама много *** в този форум, прости хора за това сме на този хал.Бойко си е свестен мъж,като всеки човек и той греши.
70
1
 
1
 
! Отговори
222 преди 10 години
До електорат матряловНавсякаде,под маската на "обективния" интелектуалец,отблъскваш вината от сегашните управи и финно я мятваш на предишните.
69
3
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
ако хванем всички *** и им наврем по една кирка в ръцете, тунела ще стане за без пари. не е ли това по-доброто решение?
68
20
 
6
 
! Отговори
До оптимист преди 10 години
По добре нищо от това правителство отколкото разруха от герб .