ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето

Поставяте печалбарството над здравето на хората, гневи се Десислава Атанасова
Обновена: 17 окт 2013 14:13 | 17 окт 2013 10:45,
189
ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето
Снимка: БТА, архив

Очаквано ГЕРБ и БСП застанаха на абсолютно противоположни позиции относно либерализацията на тютюнопушенето. Вчера група народни представители от левицата внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето на закрито. Промените в закона бяха част от предизборните обещания на БСП.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина“, възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова. Според нея при внимателен преглед на законопроекта се вижда, че именно на тези места ще се пуши безконтролно без ограничения за квадратура и климатична инсталация.

По думите на депутата от опозицията БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани“ , ядоса се Атанасова.

Още по темата
По нейни думи повече от 60 процента от българите одобряват строгата забрана за пушене. „Смятам, че е тотална грешка връщането назад“, отсече бившият здравен министър.

В никакъв случай не може да бъде поставен на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи, отсече тя.

"Дали министърът на здравеопазването ще си подаде оставката, ако приемат този законопроект", запита Атанасова. Тя обаче беше категорична, че промените в Закона за здравето не мога да станат повод за вот на недоверие. Ние имаме решение и то не е от днес, ние сме единодушни - ще гласуваме против този законопроект, потвърди още веднъж тя.

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия“, заяви от своя страна един от вносителите Спас Панчев от Коалиция за България.

По негови думи с този законопроект народните представители целят парламентът да обсъди и с гласовете си да реши какъв да бъде режимът.

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя“, заяви Панчев на въпрос как ще гласуват червените в пленарна зала.

"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.

Той не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, но обясни, че това трябва да стане преди зимата.

Парламентарната група на „Атака“ ще обсъди промените в Закона за здравето на заседание на парламентарната си група, стана ясно от думите на зам.-председателя й Десислав Чуколов. Най-вероятно всеки ще гласува по съвест, заяви той на въпрос на Dnes.bg. Той обясни, че обществото е достатъчно разделено, за да се дели и на пушачи и непушачи. Самият той обясни, че е пушач, но е против либерализацията на режима.

Парламентарната група на ДПС също ще гласува по съвест, стана ясно от думите на председателя й Лютви Местан. Той обяви, че всеки депутат от неговата партия ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
az преди 10 години
Европейска ценност е като хванат премиер да пуска чадър над контрабандист да го вкарват в затвора. За каква Европа говорим като тук този човек се блещи от всяка медия и си щъка наволя
73
2
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Jerry,Аз лично проблем нямам. Но оставям на Вас да обясните на *** Джери и другите бедняци от електората на БСП, че трябва да си захвърлят трошките :)
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До zzzZnae6 li koi sa pove4e ot kitaicite ,Glupacite, kato zapo4ne6 da hodi6 po bolnicite,Druga pesen 6te zapee6 ili 6te vika6 za6to na mene,Za6toto si ot pove4eto ot kitaicite
71
4
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
ами нека не спираме до тук по пътя на демократизацията, нека върнем и свободния режим за сране по улицата. в края на краищата от къде на къде обществото ще решава вместо мен къде имам право да ***? това си е лично моя работа!
70
4
 
14
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Е това е уродливия капитализъм /практикуван забележете, от партията на работниците и селяните/Тровим децата си, за угодим на тютюневите компании. Трови всички, с ТЕЦ-овете си без филтри Ковачки. Скъп ни е тока, заради "хидро"услугата на Доган, строим Белене заради комисионната на Р.Овч.Пеевски ... какво всъщност щеше да прави ПеевскиЧОВЕКОНЕНАВИСТНОСТ някой беше употребил точно думата ... *** който сами си избираме и търпим Сигнализирахте за неуместен коментар
69
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махам се от тая държава. Безмислено е да се опитвам да съществувам тук, а да подлагам децата си на подобен тормоз просто е немислимо. Едно нещо свястно направиха ГЕРБ и точно него ли ще отмените, скапаняци!!!
68
4
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Толкова проблеми има натрупани в икономическата, съдебната и социалната сфера. Месеци наред нашите депутати се броят, влизат, излизат или се занимават с проблеми като забраната за пушене.... ден да мине, комат да загине.... кога ще ги изметем?
67
2
 
12
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Като пушлявите по улиците с 20 годишни амортизирани автомобили, също си увреждате здравето. Тези талиги отделят огромно количество вредни газове. За да е пълен кефа, на всички, които искаме да живеем нормално и здравословно, трябва да се забранят всички автомобили, които са под евро 5 и 6.
66
11
 
14
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Ей... голяма борба против пушачите !Да не би тия НЕПУШАЧИТЕ да са безсмъртни ...........?Кажете , ако е така ги отказвам веднага !!!
65
9
 
16
 
! Отговори
тежка артилерия преди 10 години
Тая кифла има такъв нос, все едно се е боксирала с братя Кличко. И след като разсипа здравеопазването, окрадоха здравната каса и остави десетки общини без болница сега се прави на загрижена за здравето на българите. Защо не отиде например да изнесе една беседа в Девин? Затвори им болницата, понеже там управлява "неподходящ" кмет и хората трабвя да пътуват над 50 км. до следващата. Лично за мен гербаджийската клика е по-опасна за зравето от пушенето
64
2
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
електорат матряловОставете ***, ама и по морето е така, че и в курорти като Банско. А там не ходят само ***, а и чужденци уж. Просто нашите хотелиери и ресторантьори са пълни *** и само това им измислят главите.
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgaria mrazi Gerp
62
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червеногъзите искат да унищожат Българина, изобщо не им дреме за здравето на хората . Важно е да има повече пушачи гласували за тях
61
10
 
13
 
! Отговори
Некой си преди 10 години
Минели поправката, гответе се за санкции от ЕС.Ама яка.Що то там такива не минават.
60
7
 
8
 
! Отговори
BlackMamba преди 10 години
Това пък е толкова популистко и лицемерно от страна на склерозиралата столетница БСП, че нямам думи. Прокарват абсолютно лобисткия закон да се продават цигари само на определени места, сиреч павилионите на Булгартабак, такива драконови мерки относно продажбата на цигари няма никъде в Европа, но иначе либерализират пушенето и да може се къди на всякъде, напълно асинхронно с действията, които се предприемат в европейските страни, които ограничават пушенето на обществени места. Пълни откачалки!
59
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Глупава и върла демагогогия е криза в ресторантьорския бизнес заради пушенето:)))Има заведения, които продължават да са си точно толкова пълни, колкото и преди забраната:)
58
7
 
17
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Гербавите като са толкова загрижени за задравето на народа, трябваше да забранят и некачествените храни. Те също са вредни за здравето.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.В демократичните държави господинчо,забраната за пушене в закрити помещения важи 100%.А покрай историята със зали за пушачи и непушачи,ще мине "кьоряво и сакато" с извинение.
56
2
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Мистър Х,Сам си отговорихте. То има и хора, дето спазват ЗДП, ама повечето масово го нарушават.Истината е, че ресторантьорите ни са пълни ***. Нивото на обслужване е ниско, заведенията им често не са с хубав интериор и още, и още, ама на тях пушенето им виновно.
55
1
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец,Платените коментатори за мен са супер излишен разход. Реално, ако човек е мислещ, не могат да му повлияят. Ако е по-простоват - пак няма особен смисъл, щото подобни хора винаги имат супер твърдо формирано мнение. Ако са пенсионери или малограмотни - нямат достъп до нета тъй или иначе :D