ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето

Поставяте печалбарството над здравето на хората, гневи се Десислава Атанасова
Обновена: 17 окт 2013 14:13 | 17 окт 2013 10:45,
189
ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето
Снимка: БТА, архив

Очаквано ГЕРБ и БСП застанаха на абсолютно противоположни позиции относно либерализацията на тютюнопушенето. Вчера група народни представители от левицата внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето на закрито. Промените в закона бяха част от предизборните обещания на БСП.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина“, възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова. Според нея при внимателен преглед на законопроекта се вижда, че именно на тези места ще се пуши безконтролно без ограничения за квадратура и климатична инсталация.

По думите на депутата от опозицията БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани“ , ядоса се Атанасова.

Още по темата
По нейни думи повече от 60 процента от българите одобряват строгата забрана за пушене. „Смятам, че е тотална грешка връщането назад“, отсече бившият здравен министър.

В никакъв случай не може да бъде поставен на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи, отсече тя.

"Дали министърът на здравеопазването ще си подаде оставката, ако приемат този законопроект", запита Атанасова. Тя обаче беше категорична, че промените в Закона за здравето не мога да станат повод за вот на недоверие. Ние имаме решение и то не е от днес, ние сме единодушни - ще гласуваме против този законопроект, потвърди още веднъж тя.

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия“, заяви от своя страна един от вносителите Спас Панчев от Коалиция за България.

По негови думи с този законопроект народните представители целят парламентът да обсъди и с гласовете си да реши какъв да бъде режимът.

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя“, заяви Панчев на въпрос как ще гласуват червените в пленарна зала.

"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.

Той не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, но обясни, че това трябва да стане преди зимата.

Парламентарната група на „Атака“ ще обсъди промените в Закона за здравето на заседание на парламентарната си група, стана ясно от думите на зам.-председателя й Десислав Чуколов. Най-вероятно всеки ще гласува по съвест, заяви той на въпрос на Dnes.bg. Той обясни, че обществото е достатъчно разделено, за да се дели и на пушачи и непушачи. Самият той обясни, че е пушач, но е против либерализацията на режима.

Парламентарната група на ДПС също ще гласува по съвест, стана ясно от думите на председателя й Лютви Местан. Той обяви, че всеки депутат от неговата партия ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
10
 
7
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Докато по улиците продължават да се движат 15-20 годишни кошници, аз НЯМА да спра да пуша в заведенията. Когато вие спрете да ме тровиите с изгорели газове от неподдържаните си и строшени кошници, тогава и аз ще спра, да ви тровя с цигарен дим. Нещата са прости- ЗА ДА ПОЛУЧИШ, ТРЯБВА И ДА ДАДЕШ.
93
4
 
4
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До АнонименЯвно смяташ че пушенето те извисява над пещерните хора.Или не можеш да откриеш никакъв друг признак
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne moga da razbera tiq hora -komunistite vsichkata druga li opraviha che s tova se zanimavat
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Jerryпрръъъъц тикво
90
1
 
4
 
! Отговори
и другите преди 10 години
Панчев,ти си кръгъл ***,мястото ни не е в парламента,за мен си подкупно ла..но,което поставя личния си интерес-т.е парите които си взел над здравето на нацията.Я,сега кажи кои са и другите вносители за да ви знаем!
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Таз година връщане на стария режим, догодина връщане на по-стария, че на грачещите нупушачи да не им се пръснат сърчицата от яд
88
3
 
8
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Всички автомобили, произведени преди 2006 г. които не отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6 да се забранят защото замърсяват изключително много. Както пушенето е забранено, така и замърсяващите автомобили да се забранят.
87
2
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
И с пушенето и без пушенето туризма е разсипан!Важното е :Другарката Бокова - втори мандат шеф на ЮНЕСКО!
86
3
 
7
 
! Отговори
pamet преди 10 години
Един малък жокер.Спомнете си кой купи Булгартабак и кой ще има най-голяма полза от отпадане на забраната.Познахте Внешторгбанк.Странно ли е че *** скочиха като бесни да обслужат господарите.Всички приказки за икономика и здравеопазване в случая са,както казват англичаните "за пред слугите"В същото време готвят забрана за продажба на цигари в супермаркетите.Противоречие?Не разбира се.Булгартабак ударно разкрива магазини "Lafka",kъдето ще се продават цигари.Хоп монопол.Честито на стадото
85
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да забраним всичко вредно - цигари, алкохол, коли, тецове, ток, компютри, моб. устройства, изк. тъкани, торове и пестициди, чипса и т.н. и с бързи крачки към пещерите!
84
6
 
7
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До софиянецне знам от къде имаш информацията, но в Будапеща глобяват ако пушиш на спирките с (грубо) 100 евро.Иначе наистина ми намали пушенето, разходите, кашлянето, граченето законът против пушенето на обществени места.Ако от това не виждате ползата за вас самите, по-добре си пушете и умирайте на 50 години...
83
3
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 10 години
И по каква причина реши, че аз а не ти ще хукна по болници? Зомби виж последните тенденции в мед. изследвания на рака но бд. Вече мантрата, че пушенето е основна причина е отречена, а групата на нупушачите развили това заболяване е мтого по голяма от тази на пушещите
82
2
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 10 години
Онбаши можеш да си сереш на воля в турско тик не е позволено , а относно пушенето писна ми някой да ми казва как ще се тровя при условие че си плащам ( след ДДС и горивото най-голям дял в пълненето на хазната).Три патки от неправителствена групичката сврака люби калинка убиха цял отрасъл , такива групички тип секта ни ръчкат на принципа мода и криво разбрана цивилизация за лична изгода.Има си ред и се казва РЕФЕРЕНДУМ.
81
5
 
7
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До МноготРайнаО, напротив, пуши се и на спирки, и в заведенията. Просто закона е дразнещ и затова трябва да се отмени. Това да се действа със забрани за всякакви неща, беше типично за епохата на тоталитаризма
80
1
 
5
 
! Отговори
СМЯХ преди 10 години
И това че държавата или институция или който и да било може да ви откаже от нещо което вие САМИ РЕШАВАТЕ дали да правите е отново едно нарушаване на човешките права а не помощ да се реши даден проблем! Ако смятате че някой трябва да ви забрани за да спрете да пушите то това е признание че сте овце и искате да Ви изкарват от кошарата на паша и да Ви прибират вечер след паша?!?!
79
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Противопоставянето на простия матрял на база глупави теми винаги гарантира конфорт и отклоняване на вниманието от значимите проблеми като колапс на здравеопазване и образование, липсваща съд. система, наплив на имигранти, злоупотреба на монополи и далавери на властващите
78
7
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
абе тия комунисти само денки имат в главите си ... ейййй прости хора вееее
77
3
 
10
 
! Отговори
СМЯХ преди 10 години
Българин и здраве ? Като сте против тютюнопушенето знаете ли елемнтарни факти четете моля:yurukov.net/blog/2013/07/08/smartnostta-v-bg/ Помислете ако имате акъл дали пушенето убива нацията ни! Много по сериозни неща ни тровят и това че тютюна помага на умиращата ни икономика да се съживи и да направи хората по-щастливи е по важно от това кой какво ти казва за собственото ти здраве и как да правиш избора да пушиш или не!
76
2
 
13
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 10 години
Всеки собственик или арендатор на заведение трябва да реши дали ще се пуши или не.Съвсем друг е въпроса за родители,които пушат в помещение с децата си.До колкото разбрах няма да може в тези заведения да присъстват лица под 18 год.Според мен всичко е наред.
75
11
 
4
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До BlackMambaИма. В Унгария вече от месеци е факт, че можеш да си купиш цигари само от специализирани магазини.Нямам нищо против, пак не ме ограничават в пушенето. Но не давайте де се отмени този закон! Засега с 50% съм намалила пушенето. Защото нито на спирки, нито близо до училище не може безнаказано да се пуши.Ако ме откажат напълно, ще им дам дарение от еврата, които бих ги изкадила другата година.