Бюджет '14: Повече пари за училища, по-малко за болници

31,8 млрд. лева е бюджетът на България, заложеният растеж е 1,8%
Обновена: 18 окт 2013 11:21 | 18 окт 2013 08:16,
15
Бюджет '14: Повече пари за училища, по-малко за болници

До края на октомври проектът на бюджета за следващата година трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента.

Днес се очаква Министерството на финансите да представи на страницата си в интернет показателите, които планира да включва бюджетът, съобщи bTV.

Още по темата

Бюджетът на България догодина ще е 31,8 млрд. лв. Заложен е икономически растеж от 1,8%. Такъв ще е и максимално допустимият бюджетен дефицит.

Залага се от юли бюджетните заплати да се увеличат с около 10%, а пенсиите с 3%.

От Нова година минималната заплата се увеличава от 310 лв. на 340 лв. Толкова ще са и майчинските.

Минималната пенсия ще скочи на 155 лв., а максималната от 770 отива на 840 лв.. С тях ще се увеличи и максималният осигурителен доход - от 2200 лв. на 2400 лв.

Над 1,1 млрд. лева ще се насочат за обезщетения за безработица и други.

Очертава се парите за здраве за догодина да възлизат на 2,8 млрд. лева, което е със 112 милиона повече от тазгодишните средства, с които НЗОК разполагаше.

Независимо от увеличаването на бюджета на касата обаче болниците не само че няма да получат повече, ами и ще бъдат ощетени с 201 млн. лева.

За спешната помощ са предвидени допълнителни 20 млн. лв., както и увеличение на заплатите в Бърза помощ с до 10% през първото полугодие.

За образование се очаква да има допълнителни 100 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Нели преди 10 години
Значи какво се получава: тези, които са на помощи ще получат по-високи надбавки за децата си. Тези, които работят и плащат данъци - не.Тези, които нямат и един ден трудов стаж ще получат по-високи пенсии, тези които са работили цял живот на средна работна заплата - не.
9
3
 
1
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Колкото до бюджета,ами не ви ли стана ясно-българите трябва да бъдат унищожени!Намерете в ютуб филма за плана РанЪТ И ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО!А, между другото,едни българи убиват други българи,огледайте се наоколо и сами ще се убедите!Какво ли не правят парите,ама всички сме пътници,няма вечни хора!
8
5
 
10
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
...... На болниците и повече пари да им дадат........ Пак на който му се налага да постъпи за лечение , НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ , ще плаща здраво като Арменски Поп !!!! :(((( И то главно "под масата"....... Или някой "съвестен лекар" ще го "пренасочи" веднага към частната си клиника.... където пак ще плаща яко! :( А какво става ви питам.... Когато плащаш на НЕКАДЪРНИК В БЯЛО?!?! Над 50 процента са точно такива!..... :( Братя и сестри Българи , затова най вече ни ЖЕЛАЯ ЗДРАВЕ.... М_ _ната му на парите! :(
7
3
 
8
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Идеята не е лоша :) Подкрепям! :) - ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА УЧИЛИЩА И КАДЪРНИ УЧИТЕЛИ - ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ - По възможност да успеят да научат децата и да ги "закърмят" с ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ И ЛИТЕРАТУРА.... А НЕ "идолите" им да бъдат разни поп фолк к_ _вентии и приходящите около тях "мутри" и "ММ бойци" :( ! ПО МАЛКО ЗА БОЛНИЦИ - Там и повече пари да им дадат.... Положението си остава плачевно! Защото НАД 50 ПРОЦЕНТА от лекарското съсловие са НЕКАДЪРНИ БИЗНЕСМЕНИ-ДАЛАВЕРАДЖИИ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ..:(
6
1
 
20
 
! Отговори
bolka преди 10 години
До Контра - ИбрикДа, направо е невероятно - родителите с доход, по-висок с 10 лв. от миним. работна заплата, да бъдат лишени от правото за детски надбавки?Защо мълчите, родители?Ако ще да е така, тогава нека изобщо да отпаднат детските надбавки, а на работещите родители да се намалява данъка. Така и ще бъде най-справедливо - тези, които работят и не чакат наготово, да бъдат стимулирани и загрижени за издръжката на децата си. Останалите неработещи - на социални. Така ще има равнопоставеност.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заглавието не отговаря на съдържанието
4
4
 
24
 
! Отговори
... преди 10 години
Криза а? Военните си делят 10 млн. лв. бонуси и с евръща ранното пенсиониране !Военните и цивилните в системата на МО ще получат и тази година традиционните си бонуси. Това потвърди военният министър Ангел Найденов.Щом дойдат комунистите на власт,започват да четкат и гладят военни и полиция . Зер , кой иначе ще пази криминалните им гърбове от народа ?
3
6
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
В Германия е 60% бе Тиквун не знаете какво искате.Дезинформация на всяка крачка гледай канал 1 и хоризонт и в главата ти ако остане 1 нормална мисъл ще трабва да черпиш.
2
3
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Що не кажете,че тая минимална я дигате,за да си сформирате чиновническа по-голяма!!Те се изчисляват на база минималната!!Ама няма кой да ви ги внася вече!!Няма толкова прости икономисти,като тези отгоре!!!
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така, браво. Близо 40% от БВП в бюджета. Е няма кой да бачка при този откровен обир на икономиката.