Решено: Минимална работна заплата 340 лева от 1 януари

Нинова пред Dnes.bg: Скок с над 400 млн. лв. ще има за социална политика догодина
Обновена: 17 окт 2013 14:14 | 17 окт 2013 07:00, Камелия Цветанова
108
Решено: Минимална работна заплата 340 лева от 1 януари
Корнелия Нинова. Снимка: Булфото, архив

За предвидените средства в бюджета за следващата година за минимална работна заплата, за детски надбавки и пенсии разговаряме с Корнелия Нинова от БСП, председател на парламентарната комисия по труда и социална политика.

Г-жо Нинова, с колко ще се увеличат средствата за социална политика в бюджета за следващата година?

Има увеличение за социална политика с над 400 милиона лева. Залага се увеличение на минималната работа заплата, установяване на швейцарското правило. Със скока на минималната заплата ще се увеличи и обезщетението за отглежда на дете, както и парите за деца с увреждания, които са 70 на сто от минималната работна заплата. Разговаряме за увеличение на заплатите в бюджетната сфера от средата на следващата година, но засега е трудно да се каже с колко. Увеличават се и детските надбавки, поне засега може да се каже, че ще станат от 35 на 40 лева.

Ще остане ли подоходният критерий за получаването им от 350 лева на член от семейството, защото имаше идея да отпадне?

Засега остава подоходният критерий за тях. Различните сигнали в този бюджет са на първо място социалната политика и, разбира се, икономически растеж, за да има средства за нея.

Последно колко лева ще стане минималната работна заплата от следващата година?

От 1 януари става 340 лева. Това е договорено окончателно.

Какво е договорено за пенсиите?

Предложението на правителството е от 1 юли да се индексират пенсиите. Практиката винаги е била това да става от средата на годината. Ние имахме предложение, ако може да се изтегли от 1 април. Правят се изчисления дали това е възможно финансово, но засега тяхната позиция е 1 юли. Скокът ще е с около 3 процента – 50 на сто от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход

Премиерът Пламен Орешерски обяви, че ще се съкращава администрацията с около 10%, това ще доведе ли до спестяване на разходите?

Освен финансов ефект се надявам да се подобри и качеството на услугата.

Има ли разчети с колко ще се намалят разходите на ведомствата от тази мярка?

Не мога да кажа, от финансовото министерство трябва да кажат.

Хасан Адемов поиска да има и възраст за пенсиониране на служителите от системата на МВР, както се въведе и за военните, споделяте ли това становище?

Тук имаме различия. Мои колеги от Коалиция за България са внесли предложение за отпадане на възрастта за пенсиониране при военните и така ще се изравни режимът на МО и на МВР. Предложението на министъра на труда е обратното– да се сложи възраст и в МВР. Засега оставаме на различни позиции. Внесли сме за военните нашето предложение, това е наш предизборен ангажимент. Ще видим как ще се развие дебатът в парламентарните комисии и в пленарна зала. 

В петък ГЕРБ ще внесе поредния вот на недоверие към правителството, след като вчера дебатирахте втория, как си обяснявате тази серия?

Губят ни времето. Можеше да гледаме закона за акцизите, с промените в които земеделските производителите щяха да ги получат от държавата за горивата. Или можехме да гледаме закона за корпоративния данък, с които преотстъпваме 100 процента от налога на фирми в общини с 25 на сто безработица, ако създадат 30 работни места. Далеч по-смислени неща от това, което правим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Бойко БорисовАми замисли се Бойче че някой също със много пари като теб може да му писне от вашите глупости и да ви прати наемници...и язък за всичко крадено и построено от и за вас...вярно простите хорица като мен,които нямат два по един,за да се усмихнат са безсилни и нищо немогат да направят ,но има едно голямо НО!!! други могат
91
0
 
0
 
! Отговори
rosi преди 10 години
As iskam DA popitam bezrabotna sum I ne poluchavam detski tui kato dohodut ni e visok MOETO DETE NE E LI DETE NA BULGARIQ ? Za poreden put dokazahte Che trqbva DA se sramuvame DA se narechem bulgari.Eto za Tova *** rajdat po 2 DECA ,a nie ne mojem DA si go pozvolim ,zaradi niskite zaplati I diskriminaciqta .SRAMOTA!!!¡!!!!!!!!!
90
0
 
1
 
! Отговори
Ivankov преди 10 години
Bg agenti i bg monopolisti zaedno s bg mafiotski partii i bg medii psychyasvat bg narod - opiten zaek na EU.
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Българчевсички деца са равни,но *** са по-равни,защото *** гласуват срещу заплащане за БСП,затова сега трябва да им се отблагодарят!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВЪННе 1 000 000 а 1 000 000 000 лева!!!
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pitai Boiko i predishnata zdravna ministurka
86
0
 
6
 
! Отговори
vuzmuten преди 10 години
Skapani Evropeici sme 340 Leva sa 170 Evro e sramota , cenite evropeiski daje i po skupo e ot drugite strani .
85
9
 
2
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 10 години
иф разбрахме коя еЦЦ не ЦвЦв а кой еББ е ясенЗАЩО ме рИвахте кога ядохте кИфтаците4 години всичко беше ЗАМРЪЗЕНО тогава как си изхранвахте чилядтаЦиркаджии
84
9
 
3
 
! Отговори
Анализатор от село преди 10 години
Сидеров пак е прав за политиката и парите спрямо бежанците както и тези за Българите.Сега всички които го плюят ще почнат като папагали да му повтарят словата помнете ми думите.Сидеров е фактор в БГ политиката и ми е много забавно когато смешниците от Герб-Първанов-Жельо Желев искат да омаловажат този факт.Без аналози и задни мисли но Доган зодия Овен и Сидеров зодия Овен са огромни величини на които плюнки за спорта немогат да спрат тяхното политическо бъдеще.Те имат качества като ум-интелект.
83
2
 
22
 
! Отговори
Българче преди 10 години
Много ще ми е интересно с тия 340 лв. как би живял един месец един депутат, само един месец. Жалка картинка! И детските не се дават на всяко дете, защо? Има различни деца ли? Всяко дете заслужава тези 50 лв, независимо дали семейството разполага с повече или по-малко средства. Много от майките вземат точно минималното майчинство, щото ги осигуряват на минималната заплата. А с 340 лв. как се гледа дете, нека някой го обясни!?! Нямам думи за политиката на държавата ни, просто нямам!!!
82
2
 
19
 
! Отговори
Смехурко преди 10 години
До janaНаистина се подиграват! За нелегалните 1100 издръжка, за Българите 340...Д...то да ни е яко!
81
0
 
9
 
! Отговори
pepi преди 10 години
Браво ...нелче.За ... ,като станат сметките за ток.
80
4
 
15
 
! Отговори
Мирата Бирата преди 10 години
дод, много точно. Сега едни хора почват да ***, че щели да фалират при такава минимална заплата. Ми като не могат да дават заплати на хората, защо въобще захващат бизнес? Ама то и не е лесно в тази държава бизнес да захващаш. Парите ти отиват за подкупи и за яхти и за хората нищо не остава.
79
1
 
15
 
! Отговори
jana преди 10 години
PODIGRAVKA!
78
4
 
12
 
! Отговори
Hmm преди 10 години
Интересно как ми изчезна икономически обоснования коментар за последиците от това гениално решение. Имам чувството, че нашите прекрасни управляващи са завършили гимназия и до там, правят точно обратното винаги. Хмм.
77
7
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 10 години
Радвам се че видни икономисти тук поддържат моята теза че заплатите небива да се вдигат ако може най добре е без тях...ще ви плащаме с сух комат хляб и малко мляко но разберете трябва да се работи работи работи...събота включително и малко от неделя до 16 часа и тогава може да искате заплати от 600 лева.До тогава ще стягаме коланите да спасим БГ вашите колани де...ние вашите лицемерни политици които идеално пасваме на *** като вас си имаме прекрасни палати за домове и милиони окрадени от вас
76
2
 
9
 
! Отговори
име преди 10 години
честито и със здраве да си ги харчите
75
10
 
16
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 10 години
Това е цинизъм да се увеличават заплатите.Криза е най вече за БГ и всяко вдигане на заплатите за Народа води до гибел на политическата каста-класа исках да напиша.Мен не м гледайте че пуша пура за 400 лева само едната ние сме си надвили на масрафа за 23 години демокрация като ви окрадохме вас балъците за които мотото преклонена глава бухалка не я удря рабои безотказно.Въпросът е за нашите деца защото сме отговорни родители ами утре дъщеря ми се прибере кой ще управлява ако заплатите са ви големи
74
10
 
36
 
! Отговори
дод преди 10 години
Не разбирам какво толкова все става на въпрос колко е минималната заплата или колко е минималната почасова ставка и колко трябва да бъдат. Отговорът е, че докато има ***, които работят за 340 лв ще има и кой да им ги дава. Вчера по новините, дават хора които ходят на работа с месеци без да им плащат. Докато има овци ще има и вълци/ Това е.
73
1
 
3
 
! Отговори
bob преди 10 години
Ба!