Данък "Москвич" удря 1 млн. българи със стари коли

Само коли с Евро 5 или Евро 6 ще запазят данъка си
Обновена: 24 окт 2013 14:09 | 24 окт 2013 08:47,
199
Данък "Москвич" удря 1 млн. българи със стари коли
Снимка: Impact Press Group

Един милион българи ще бъдат засегнати от повишаването на данъка върху старите коли, изчисли Георги Кадиев, депутат от БСП и член на бюджетната комисия.

Пред bTV той обяви, че се готви алтернативно предложение в комисията, което да противодейства на това на финансовото ведомство, което предвижда автомобилите, отговарящи на високите екостандарти, да ползват отстъпки, но само ако са с двигатели до 100 конски сили.

Още по темата

В момента автомобилите с катализатор се ползват от 50% отстъпка от данъка. Това правило обаче няма да важи от следващата година.

Алтернативното предложение на Кадиев е по холандски модел - то включва да се премахне данъкът МПС, какъвто е в момента, и да влезе в цената на горивото.

"Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ", обясни идеята си той, но с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките.

На свой ред Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, обясни, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежът на пътища.

По негови изчисления с новия налог близо 156 хил. коли ще могат да се възползват от по-ниския данък заради деклариран катализатор.

Ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъка ще скочи най-малко – с 20%, обясни Барбалов.

По думите му само най-новите коли с Евро 5 или Евро 6 отговарят на условията да бъде запазен данъкът им.

Той допълни, че законопроекта за скок в данъците е станал ясен за общинарите едва след като се е появил на страницата на финансовото ведомство, без каквато и да била комуникация с общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
До 1Че ти си плащаш повече. Кой е казал че Мерц от 2012 ще плаща по-млако от Жига 79? Мерц от 2012 с по-малко от 600 лв данък няма да се отърве. Отделно ще ръснес и поне 10 бона ДДС когато го купуваш. Жигата ще плати не повече от 30 лв данък. дори и след тези промени
136
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
Хайде стига. Това са данъци и изцяло обвързването им с екологията е абсурдно и меко казано лицемерно. Ако ще говорим за екология тогава да се плаща данък върху измерените газове при тех. преглед и налагането на облекчения за колите с АГУ.А иначе не случайно има понятия като данъчна стойност и т.н. Както за скъп апартамент в центъра плащаш повече отколкото за панелка в Бутунец така и за Мерцедес 2012-та ще плащаш повече от Жигула 79-та.
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко такси събират от техническите прегледи винетки, за лицензираните превозвачи да не говорим че си е.... Евро субсидиий.. и са разбирате ли с данъка на вехтия голф или москвич щели подобрят пътната инфраструктура. Абе *** ей.. То малко пари не им достигат и ние ся с по-старите автомобили ще ги спонсорираме. Да съгласен но само ако държавата ми осребрява 80% от разходите за ремонт на ходова част, или тотал щета на целия автомобил от некачествена пътна настилка. Равностойно да е подяволите
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА новите коли са още по голям лукс с множество фабрични дефекти. Газят хора, предизвикват верижни катастрофи и мелета по магистралите. Да вдигнат данъка за мощните двуколесни превозни средства викам аз. Сиреч ония състезатели дето тормозят София и трафика. Да сложат такса за транзитните турски гастарбайтери и тирове камикадзета по магистралите. Да не барат старата москва че си е.ба..ха мамата сами.
133
0
 
7
 
! Отговори
Мирко преди 10 години
Еми нали трябва да нахраним и сирииците. Ето от къде ще дойдат парите.Продажници долни. Времето ви изтича!
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На протест ако се приеме!
131
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данък Мерцедес би събрал много повече приходи в бюджета, но явно целта е да се ударят пак бедните българи, защото новите коли регистрирани в България са собственост главно на по-богати чужди граждани от Гърция, Румъния и ЕС, а не на българи. Данък Москвич ще принуди българите да регистрират колите си в офшорни зони в чужбина.
130
0
 
8
 
! Отговори
da be преди 10 години
До до 168Хайде ти да чакаш всяка сутрин по 1 час за рейс (всичко е препълнено на втората спирка), защото и градския транспорт в София не е китка за мирисане. То не че нещо е както трябва в тая държава де....
129
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Ей, да ви таковам таковата до 9-то коляно на всички, които казват, че колата е лукс! Е не е лукс, а необходимост за София, говоря, вие сигурно сте в градове или села, които от край до край са 15 мин пеш. Ей, срама нямате, еничари долни. Ако може да се затрие народа ще ви е най-добре *** с ***! Ще си карам колата, щото ми се налага да го правя, страшна необходимост ми е като на 90% от хората , които имат автомобили в София. Край! Точка! А данъкът е върховна глупост, това е ясно за всички!
128
0
 
25
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Ей, тия се нас*аха. Аман от прости български политици. Ще взимат модели от Холандия, абе защо не направите заплатите като там. Толкова нямат акъл да измислят нещо, което да отговаря на нашите стандарти. Затова с копиране, ама само това дето им изнася. След като доходите в България са малко и повечето коли са стари - да се измисли нещо за нашите условия, а не да се сравняваме с другите силно развити страни.
127
0
 
18
 
! Отговори
селянин преди 10 години
До stefanaki85Люцерната е много важен фураж за коня. Ако си привърженик на "зелената вълна" купуваш кон садиш люцерна и забравяш за всички данъци върху автомобилите. След като се снабдиш с кон да незабравиш да отидеш с коня в бюрото по труда и да се регисрираш като социално слаб ром гей.Като такъв ще си абсолютното малцинство и праватати ще са винаги защитени от Брюксел.
126
1
 
13
 
! Отговори
корморан преди 10 години
До до 922107 не е кола ли?!! На светофарите виж опулените муцуни на баварките като ми дишат праха.Особено като и налях руската прибавка-няма бмв-та ,на старт ги пропилявам!
125
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е че с малко се вдига данъка.Става дума за 15-20лв. в масовия случей.Дайте да се разберем.Колата не е от стока първа необходимост а лукс.Има гр.транспорт ЖП и т.н.Старите коли са опасни! Спирачния път на колите от 90-те и с 15-20 м по голям,да не говорим за здравина ,айрбеци и т.н. *** е свикнал да кара морги на газ т.е. подвижни бомби и му излиза по изгодно от гр.гранспорт. Ей туй трябва да се промени да заприличаме на европейска а не на африканска страна.
124
2
 
19
 
! Отговори
Инициатива преди 10 години
Съблечи Орешарски!
123
2
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
Отново се използва изпитания модел - да се свали още 1 кожа от масовото население на нашата държава за да се попълнят някои разходи (респективно джоба на определени хора ).Колкото до това, че "беден кола не кара" - нещо не схващам. На ли се сещате, че може да има 10 пъти в годината когато наистина имаш нужда от колата си за да свършиш спешна и неотложна работа. Така, че плащаш. По този начин се стимулира и неплашането на данъци като този.
122
2
 
3
 
! Отговори
evreina преди 10 години
Do vsichki turci v balgaria .abe be horica tazi rabota vas ne vi li zasiaga nie pliuem zdravo bsp a vie istinskite izbirateli na dps nishto ne kazvate ili ste saglasni ili kakto kaje sokola a niasalsam
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DimitarКакво море бе, нали нямаш пари?
120
2
 
26
 
! Отговори
Дърт топяч преди 10 години
Нови заеми, данъци, помощи за индианците, ама кво Ви пука нали ще се пуши вътре зимата и земята няма да се продава.
119
3
 
22
 
! Отговори
ххх преди 10 години
Дали като се вдигне данъка ще отиде за вредните емисии или ще се оправят пътищата?! Щото нещо много се съмнавям!
118
1
 
11
 
! Отговори
Valdes преди 10 години
ТОЧНО ТАКА, КАКТО И КРАСИ СТЕФАНОВ-БИВШ ШЕФ НА НАП, ЗАЕДНО С Б.АТАНАСОВ-СЕГАШЕН/ПОСТАВЕН ОТ СТЕФАНОВ/, НЕ МОГАТ ДА СПРАТ ДА ТОЧАТ ДДС ПО ЧАСТНИТЕ СИ СМЕТКИ!!!!!!!!!!!!! НЕКА СА НИ ЗА ПРИМЕР