Решението за мораториума ще се преразгледа, лошо е!

Според Орешарски то е плод на политическа емоция
Обновена: 24 окт 2013 19:31 | 24 окт 2013 17:00, Елка Василева
87
Решението за мораториума ще се преразгледа, лошо е!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, Булфото

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. Това обяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, без да се ангажира със срокове и без да посочва процедурата, по която ще стане това.

„Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход“, каза премиерът, цитиран от БНР.

Орешарски каза това при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев.

Още по темата
Станишев коментира също, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

„Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?“, посочи Станишев.

Попитан с каква позиция идва в Брюксел по отношение на бежанците у нас, премиерът Орешарски посочи, че правителството има планове за действие и работи, а капацитетът на България не е толкова голям, колкото е вълната към този момент. Има затруднения, призоваваме в страната да има повече толерантност, защото местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде" не върши работа, тези хора няма къде да отидат извън България, заяви Орешарски, цитиран от БТА.

Попитан как настоящото положение с бежанците у нас се отразява на стремежа на България за членство в Шенген, премиерът отговори: "противоречиво". От една страна трябва да покажем, че сме в състояние да опазим границите си и ми се струва, че нямаме бележки досега по този аспект, посочи той. Специалистите на "Фронтекс" у нас имат преки наблюдения как се справяме. От друга страна отделни ксенофобски истерии, които развихряме, не са добър атестат не само за Шенген, а въобще за репутацията ни като страна, коментира премиерът.

По неговите думи седемте хиляди бежанци не са изпитание за границата ни, а за това как ще ги посрещнем и настаним. Преди бежанската вълна имахме малко под 2000 места, нормално е да имаме трудности, в последния момент оборудваме изоставени казарми, училища, под не особено дружелюбния поглед на местното население в което и населено място да се насочим, поясни премиерът.

Не бива да създаваме очаквания, че ще бъдат покрити всички разходи, заяви Орешарски в отговор на въпрос за финансовата помощ, която България може да получи от ЕС за бежанците. Солидарността в този момент е важна каквато и част от разходите да бъде покрита (с външна помощ), надяваме се да не бъде съвсем малко, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Знаете ли, преди 10 години
в случая по-важното е не толкова дали мораториумът ще е валиден, а как Станишев, Борисов Местан, Орешарски, Плевналиев и Пръмовица барабар с целия деформаторски блок повтарят едно и също с пяна на уста. Е, те на това му се вика консенсус!А Боленчо доволно потрива "патриотични" ръчички...
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И всичките *** долу предпочитате пазара да не е отворен за чужденци, а само местните мафиоти да могат да ви купят земята на безценица. И какво точно ще ви топли, че земята е купена само от "местни мафиоти" и ще си е "българска". По същия начин и събратята ви от Дупница сигурно си реват за братя Галеви, че много добре се били грижели за тях и на хората им било хубаво под тяхно владичество. Роба си иска да е роб, свободата му се струва заплаха. Свободен пазар е най-доброто, ***.
73
4
 
2
 
! Отговори
до долните преди 10 години
Абе вие всичките *** ли сте или се правите, баси хората! ЕТО - всеки чужденец може да си направи фирма в БГ и да си купува земя, колкото иска, без ограничение, така е било от 20 години, ***. Този измислен мораториум е само за физически лица-само че и без друго никое физическо лице няма да седне да купува земя и да прави бизнес като физическо лице, а ще си направи фирма, което може да направи и сега; и винаги е могло досега. Това е буря в чаша вода, какво толкова сложно да се схване??
72
3
 
1
 
! Отговори
до идиота 76 преди 10 години
Skybet, ти верно си ***! В момента всеки чужденец (европеец,турчин,американец,марсианец) може да си регистрира фирма в България и да си купува земя, колкото си иска, без ограничения. И няма голям интерес. Ти сигурно 1-2 книги в живота си не си прочел, за да си толкова ***. Като физическо лице никой няма да купува земя и да прави бизнес, това няма смисъл и е само пушилка за *** като теб, защото е първосигнално и веднага ви пали. Като няма човек глава, става лесно да се влияе.
71
0
 
6
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Да преразгледаме и решението за избор на правителство тигава!
70
1
 
4
 
! Отговори
Язе преди 10 години
И тоя поглед е като оня "Кой ми *** в гащите"
69
3
 
11
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
ZNAETE LI KOLKO turci i arabi ima v evropa deto imat evropeisko grajdanstvo ? tova kakvo ozna4ava 4e shte mogat da kupiat zemia , tova shte e kraiat na Bulgaria . taka 4e ako promeniat tova reshenie cialata nacia tribva da izlzleze i napravo da sabori parlamenta do osnovi
68
1
 
7
 
! Отговори
тв преди 10 години
КРАЯТ
67
1
 
23
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Няма как отварянето на трудовия пазар да е равно на готовността да си продадем земята. Отварянето на трудовия пазар означава да получат наготово обучени специалисти. Продажбата на земята на безценица е самоубийство. Само хора, на които изобщо не им пука за народа, могат да мислят, че тия две неща са равностойна размяна. Как може, като и двете погледнати в общностен план, са донорство. Бедността не е най-страшното нещо. Загубата на родната земя е краят.
66
1
 
13
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
ЕС не е виновна за готовността да българския "елит" да си дава г+за безплатно. Пазарната икономика е свързана с пазарене, със съпротива, желание и отстояване на интереси. Пазарната икономика е въпрос на преговори и договаряне. Тя не означава, че трябва всеки път да казваш "Да". Оценявам ценностите на Европа. Демокрацията е тази, която стои най-високо. Демокрация означава волята на народа, на Суверена. Тя е най-важната. Ако политиците ни предадат -ще искаме референдум за земята.
65
3
 
3
 
! Отговори
kaloian преди 10 години
TO SE VIDIA 4E BSP DPS GERB MERB SA EDNA I SA6TA EVREISKO TURKA KOMUNISTI4ESKA PUMIA VSI4KI S ZKLIU4ENIE NA ATAKA SA PREDATELI I PRODAJNICI
64
1
 
23
 
! Отговори
ббб преди 10 години
КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ЗА ДВА ДЕНА, ПРЕДАТЕЛИ И ЛАКЕИ НА ЗАПАДА ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ!. ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ ПРОДАЖНИЦИ И ВСЕЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ЗАПОЧНАХА ПРОПАГАНДА ДА НИ УБЕЖДАВАТ, ЧЕ СТЕ ВЗЕЛИ НЕПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ. ДА ГОРИТЕ В АДА!
63
1
 
18
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 10 години
Искам равенство. Няма шенген, няма земя, няма и равенство, като искате давайте концесии но земята на хората оставете. Който иска земя да иде да си купи в UK.
62
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мораториума беше една идеална проверка на политицете - кои са патриоти и кои предатели. И както виждате, Станишев, Боко, Орешарски са един дол дренки с Иван Костов. Бог да ви е на помощ!
61
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде."-Ще продадем земята си в замяна на правото да лъскаме обувките на западняците.
60
0
 
2
 
! Отговори
wc преди 10 години
ne se sramyvam che ne glasyvam tezi kradlivi politici sa po edinni ot balgarskia narod po prostata prichina che milicijata raboti za tex sirech pazi gi kogato kradat
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Losho za tvoite gospodari!!Prodajnici mrasni ,kurshum za vas mamavi mrasna,zarobihte naroda!!
58
0
 
6
 
! Отговори
anys shepti преди 10 години
gorete vav ada bg ypravnici kradlivi njama da vi pomognat carvylite zemedelci koito natapkahte sas pari balgaria na sad vav strasburg
57
2
 
17
 
! Отговори
men преди 10 години
питайте етиопците и те как чакайки инвеститорите с комбайните и работните места си продадоха земята на емирствата и саудитска арабия и как сега чекат хеликоптерите с хуманитарна помощ и не могат да припарят до нивите си. истината е че при начина на земеделие в днешно време ще има работа едниствено за тираджии. това ни чака и нас.
56
2
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
***! Как така за 2 дена си променихте мнението. Заплашиха ли ви, подкупиха ли ви, Ердоган ли ви плати? Ислямизацията започва. Арабите купуват земя и се настаняват в нея. Всичко е добре замислено. Това е началото на края на България ако народа не се вдигне!