Мораториумът за земята ще има сериозни последици

Вигенин: Правителството трябва да се съобрази с решението на НС
Обновена: 23 окт 2013 17:41 | 23 окт 2013 09:50, Елка Василева
82
Мораториумът за земята ще има сериозни последици
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци вероятно ще има сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред БНР.

Вигенин е изненадан от начина, по който е взето това решение, което “не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя, се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите, които подписва и ратифицира“, каза Вигенин.

Според министъра правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика.

Още по темата

“Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – Народното събрание, и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото то е възможно”, заяви министърът.

Според него обаче “все още има възможности ние въпреки това решение внимателно още веднъж да анализираме какво следва от него и дали то има реално възможността да наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор, който правно обвързва България“.

Вигенин посочи, че тук става въпрос и за тълкуване, вероятно и на Конституционния съд, как решението на парламента може и трябва да бъде изпълнявано.

Министърът посочи, че това прибързано решение, без да бъдат направени предварителни необходимите анализи как то може изобщо да бъде реализирано,  създава доста сложна ситуация „Ще го обсъждаме с колегите и ще преценим как може да реагираме и какви биха могли да бъдат оттук нататък стъпките на институциите“, посочи Вигенин.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
мето преди 10 години
Аз съм съгласен с думите на Сидеров за дядо Торбалан. След като мораториумът де юре не се отнася за жители на ЕС, то на чия гроб ревете бе, ***?
47
5
 
3
 
! Отговори
ист преди 10 години
Мислех че най ниското падение е дъното, С това решение парламента падна под дъното, Това се нарича ИЗДЪНВАНЕ,Ясно е че този парламент е главния виновник за страданието на бедния народ и тази гангрена трябва да се изреже веднага,
46
1
 
3
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До PilatТака е! Нашите родни феодали ни ограбват. Лошото е, че го правят под маската на патриотизма. В София до Околовръстното за 5 декара роднините получиха годишна рента 120 лв!!!! Аз бях против и не взех нищо.
45
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До rio_de_oroУнгарския посланник, програва "Хоризонт", 23.10.2013г., 09ч. 47мин..
44
0
 
6
 
! Отговори
Pilat преди 10 години
Ето още една причина, заради което унищожиха Сирия. Имам приятел, който е от там. Семейството му притежава земеделска земя - 36 декара. Понеже не я обработва я дава под аренда. Годишната му рента е 12 700 ДОЛАРА! Направете си сметка, колко рента за колко земя се дава???!!! и изводите всеки сам!
43
4
 
6
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Да, ще има сериозни последици! След като показахме затворена врата пред партньорите ни от ЕС , ДА НЕ ОЧАКВАМЕ ВЕЧЕ НИКАКВИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ! ТЕ ЩЕ СЕ ОПАСЯВАТ< ЧЕ СЛЕДВАЩАТА КРАЧКА НА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ Е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой го е турил това провинциално амбициозно лапе да управлява? От стрелбите в интернет клуба право на държавното кормило. най вероятно и художествена литература не чете. ако чете сигурно е samo от поредицата "Self imrovement". защото собствената кариера е най важна за него. по-важна от съдбата на собствения му народ. Вижте как палестинците се реят като дугхове без собствена земя.
41
2
 
5
 
! Отговори
Маджаров преди 10 години
ПРОСТА НАРОД = СЛАБА ДЪРЖАВА
40
4
 
4
 
! Отговори
Маджаров преди 10 години
Балъци ще свалите гащите Вие Майките си продадохте какво да говорим за земята.Българина е дупедавец по рождение ,за смешни пари карам мизерниците да ми дават ЕГН-та си ,за по 500 лева си изкарвате мизерници фирми и ми ги предоставяте да си правя каквото искам с тях пък сега за земята сте се загрижили ФАЛШИВИ патриоти мизерни
39
0
 
11
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
Дори Йордан Соколов нямаше такова ****ерастко излъчване , нямам думи!
38
0
 
0
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
До румен221Източник !??
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Отново задкулисните игричкина Герб. Замислете се, че става дума само за ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА! Никъде не става дума за Юридически такива, а на всеки е ясно, че могат да бъдат регистрирани Фирми в БГ с чуждестранно участие. Така например Роско стана милионер, като земите в Бизнес Парк София бяха закупени от не безизвестна Еврейка фирма на безценица за да бъде изграден гореспоменатия!
36
1
 
11
 
! Отговори
Към анонимника преди 10 години
Анонимнико, престани да се разхождаш като шашав из форумите. Миришеш на платено момченце. Страх те е, че в скоро време няма да има разделение по партии, но по това, доколко си Българин и доколко не си. Тогава ще лъснат голите ви ***, майкопродавци продажни. Време е да вземете чукалата и с вашата интелегентност да напуснете държавата ни.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
С приемането на мораториума парламента каза едва А. Следва спешно да каже и да изпълни Б, В, Г та чак до Я. Например:1. Промяна в закона земеделската земя да се използва само за земеделски нужди. Никакви строежи върху нея, никакви странични производства и т.н.2. Приемане на закон за задължителна комасация на земята с гратисен срок не по-малко от 5 години.3. До всеки комасиран парцел (например от 1000 декара)да се прекара асфалтов път, канализация, ток за сметка на държавата4. След изтичане на този 7 годишен мораториум земеделската земя да не се продава, а да се отстъпва под а
34
2
 
20
 
! Отговори
Вунд преди 10 години
Е, Вигенин е евреин, защо мислите му пука дали някой ще изкупи българската земя? По-точно, пука му дали НЕГОВИТЕ ще могат да изкупят.
33
2
 
8
 
! Отговори
куригин преди 10 години
***,като цяло ще има сериозни последици от недоносчета в управлението на политиката на България.
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
В Конституцията е записано, че международните договори, ратифицирани от РБългария, са с по-висша сила от вътрешното законодателство. Господа депутатите да мислят с това, което е върху раменете им, а не с това, което е под кръста им! Господа депутати, вие осъзнавате ли, че наложихте мораториум върху Конституцията, в която се заклехте!
31
8
 
3
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До Ще ни довършатНека бе, нека да купуват. Тъкмо да дойдат по-нормални хора в тая България, че сега само *** и бежанци. Българите останахме малцинство. Пък може от объркалите се закупили земя да се появи и нормален политик.
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да им сиктирдосам и Европата дано! Защо ние си затворихме Атомнта централа, пък сега Англия ще строи такава???? Не си продавайте земята, имота и нивите! От Римското право е валидна максимата, че които има земя има и права - ТИЯ ОТ РАН-ЪТ ни искат клошари и да им работим за без пари - ТОВА Е НОВОТО ИКОНОМИЧЕСКО РОБСТВО - БЪЛГАРИ _ БДЕТЕ!!!
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Тъй като се касае за договор, всяка страна трябва да спазва условията му. А когато се касае за международен договор, няма как едностранно да наложиш мораториум върху изпълнението му. Ако България иска ограничението да остане в сила, трябва да получи съгласието на останалите страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от държавите членки.