Сирийците не били проблемни, северноафриканците – да

МВР шефът с план: 7 цели за бежанците, изпълнени за 6 месаца
Обновена: 4 ное 2013 19:04 | 4 ное 2013 16:52, Веселина Йорданова
94
Сирийците не били проблемни, северноафриканците – да
Цветлин Йовчев представи днес мерки за справяне на кризата с бежанците. Снимка: БТА

Постоянно полицейско присъствие и специализирани операции в местата с концентрация на бежанци обеща вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който представи проект на национален план с решения на проблема със засиления миграционен натиск.

По думите му всички, които нямат основание да искат закрила у нас, "ще бъдат събрани от улицата" и ще бъдат предприети мерки за принудителното им извеждане от България.

Йовчев заяви, че няма съществено покачване на престъпленията, извършени от чужденци.

"Почти няма извършени престъпления от сирийци, проблем има основно с идващите от Северна Африка", каза той.

Още по темата
Все още се издирва нападателят на 20-годишната Вики. Както Dnes.bg писа, продавачката в магазин на столичната улица "Пиротска" беше нападната с нож в петък срещу събота. Впоследствие стана ясно, че нападателят й е алжирец на 20 години.

"Знаем кой е извършителят, текат процесуални действия, надявам се в съвсем скоро време да успеем да го задържим", коментира Йовчев.

В края на миналата година младежът поискал закрила, но решение на Агенцията за бежанците още няма.

Нелегалните имигранти към момента са 8763, като много от тях са потърсили бежански статут. Към момента са настанени 5199 души, а на външни адреси още 3564. В арестите на ГД "Гранична полиция" се намират 692 лица, отчете МВР шефът.

Вицепремиерът постави като цел увеличаване три пъти на темпа на принудително извеждане на нелегални имигранти месечно и ограничаване на влизащите нелегални имигранти.

Планът, който ще бъде предложен на заседание на Министерския съвет, съдържа 7 основни цели и трябва да бъде изпълнен до 6 месеца. Йовчев не посочи необходимите средства с аргумента, че става дума за проект.

Целите са: намаляване на броя на нелегалните имигранти, гарантиране сигурността на българските граждани, ред, сигурност и хуманни условия за живот в местата за настаняване, самоиздържане на бежанците и принос към социалните системи, които ползват, осигуряване на допълнителни външни ресурси за решаване на бежанския проблем, ефективна комуникация с обществото.

Вицепремиерът съобщи, че търсещите закрила ще бъдат разделяни на три основни групи.

За тези, които видимо, по първоначални критерии нямат право да търсят статут на бежанци у нас Държавната агенция за бежанците ще се произнася до три дни. Те няма да напускат местата за настаняване от закрит тип и ще бъдат принудително отвеждани извън територията ни.

Ускорена процедура по произнасяне от ДАБ ще бъде задействана за семейства, в които има жени и деца.

Лица, за които не може достатъчно бързо да бъдат установени всички обстоятелства, ще бъдат настанявани в места от закрит тип и няма да могат да се движат свободно.

Управляващите разработват и политики за насърчаване на доброволното връщане на нелегални имигранти. Цветлин Йовчев посочи, че към момента не се предвижда финансиране за това, но може би в бъдеще при доброволно напускане ще се дава някаква малка сума пари.

Според вицепремиера е необходима единна общонационална опозиция, "да се обединим по начина, по който се отнасяме към тези хора".

Според него основните политически сили трябва да заявят ясно такава позиция.

"Ако ние допуснем зараждане на ксенофобия, раната, която ще се отвори в българското общество е много голяма, след това не може да зарасне с години", беше категоричен той.

Йовчев обясни, че работата по центъра в Телиш е временно спряна, докато се срещне с хората там и ги убеди, че сигурността им ще бъде гарантирана, което най-вероятно ще стане още утре.

Предвижда се там да бъде изградено място за настаняване от закрит тип, поясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
*** освен некадърни се оказаха и далтонисти . Еми като са проблемни и не са бежанци (както между впрочем и сирийците , защото те бягат от военен конфликт и за тях не важи Женевската конвенция, а протокола от Ню Йорк от 1961 , ако не бъркам) защо тогава се разхождат необезпокоявани от никого в центъра на София ????? Абе *** , откраднатото няма да вземете с вас бе , как се ненкрадохте бе безверници? Заграбеното сега от Вас новите граждани ще заграбят след Вас *** прости.
70
0
 
7
 
! Отговори
защо преди 10 години
А защо допускате африканци и афганци незаконно в България? Не ги различавате ли ?Защо още на границата не ги връщате на турците?
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре горд БЪЛГАРИН ,та дори и ксенофоб, от колкото в РОДИНАТА си роб на чужди интереси!
68
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Щом африканците са проблем, отговорете, какво направихте да ги изгоните и да не ги допускате да влизат в страната?
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EДИНСТВEНО СEМEЙСТВА С МАЛКИ ДEЦА ОТ СИРИЯ да имат някакъв статут на временназакрила у нас. Всичката останала *** незабавно вън от държавата - да ги пращат направо при леля кристалина да си ги обича и интегрира.
66
1
 
4
 
! Отговори
FBI преди 10 години
България си мълчи за БГ лични карти на Сърби в Германия за по 1500 евро на брой , Цветанов нищо не казва , не е нужно да се прави paзследване , всеки нашенеш които е бил в Германия в Сръбско кафене знае за какво става въпрос
65
0
 
15
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Алоооооооооооооо, ако някой ми пребие сина или изнасили дъщерята ще ме интересува ли дали е алжирец или сириец? Нали вие ги пуснахте тука, малко са ни нашите ***. Какво ме интересува кое куче ще ме ухапе - породисто или безпородно? Бе вие не сте уред в това правителство, я си ходете, че направихте българи малцинство.
64
0
 
2
 
! Отговори
asd преди 10 години
Fani im kai na tia dai dokumenti ili izlezni oti she stane grajdanska voina
63
0
 
12
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Имало наръган 17 годишен сириец в района на Военна рампа, сега ще кажат пак, че сме ксенофоби, а те горките, агънца бели.Никога няма да кажат, че се избиват помежду си с алжирците и ***, защото се борят за статут едни срещу други вече, всеки гледа да изкара другите лоши.Точно затова сега изведнъж сирийците станаха хубавите "бежанци", а министърът нападна северноафриканците. Може би защото сирийците имат стабилно лоби в БГ. А ние и сирийците не искаме!
62
0
 
4
 
! Отговори
Metodiev преди 10 години
Ah, Jovchev - kakva nauchna rabota zapochna da eksperimentirash neotdavna po vreme na otpuskata sled prezidentstvoto?!
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йовчев, аз съм безпогрешен анализатор и добър прогностик. Безхаберното и антибългарско управление на вашата пасмина води неминуемо към едно, към жестока гражданска война при което Турция ще отхапе третина от България, а боговете от НАТО и ЕС ще викат ура! Подайте оставка и моментални избори!Иванчо
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветлин Йовчев защо ги допуна!!!!!Целта е олигарсите да приберат парите от Европа!!!!!!!
59
0
 
18
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ ГО ! преди 10 години
Кристалина е най голямото зло за българите ! Докато арабите не не нападнат нейните дъщери и внуци тя нама да разбере какво е сторила на народа си! Пълни *** решават съдбата на България
58
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 10 години
земи си ги у вас бе!!!кво си ги пуснал при данъкоплатците да ги е страх да замръкнат
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички бежанци са проблем на България! Известно е как и какво стана с Косово. Там нямаше бежанци, но албанци който се множат като зайци.Между албанци и араби няма голяма разлика. Нека да си ги приема Европата . За нашите родители няма пари за пенсии на работещите за заплати, непрекъснато увеличение на цените, същото и с данъците, па сега и да поемаме и издръжката на турските бежанци.Или да си ги вземе Турциа или Европата.
56
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
супер смешно ми е до врече всеки ден в весника имаше изчезнали за органи проституция наркотици се продава и така на татък и хората си седят и не им дреме и си мишкуват неска доидеха некви *** и демострират сила и загриженост е като сте толкова смели знаете кои са мутрите в бг кво чакате за дребни престъпници съм обеден че всеки познава 1 ,2 или като се позамислите и ви отмива хахахх смех нема такава страхлива нация като нашта
55
0
 
15
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Тези от судан евреите много бързо разбраха че са носители на терор и ги изгониха от Израел. От там африканските ислямисти пропълзяха на север към България.Къде са ни смелите граничари с граничарските кучета които не даваха и пиле да прхвърчи през границита ни ?
54
0
 
7
 
! Отговори
Пламката Оришарски преди 10 години
абе сигурно са звънели снощи сирийците, но не съм ги чул. звънеца не ми работи. у банкя звъняли, вика бойко, ама кучето не излаяло. на дуганя му саборили сарая и нямал място. от гея пък имали страх. пишман станали тия сирийци
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dokato minat tia 6 meseca i 7te to4ki mnooooooooooooooogo prostotii 6te napraviat tia "bejanci" za 1-2 dena da gi syberat v konteineri, na edin korab i aide kym turcia ili afrika. kolko mu e.
52
0
 
18
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Олигарски е абсолютно прав. Трябва да се даде личен пример за толерантност. Предлагам в правителствената резиденция в Бояна да се приемат бежанци. За да бъдат по убедителни всички министри да вземат по едно семейство с 8 деца в къщи и тогава ние простите и нетолерантни Българи ще последваме техния пример.