Да мислим за интеграция на сирийците, зове Георгиева

Не приемам ксенофобията, категоричен е еврокомисарят
Обновена: 3 ное 2013 21:16 | 3 ное 2013 21:15,
298
Да мислим за интеграция на сирийците, зове Георгиева
Кристалина Георгиева. Снимка: архив Булфото

Да очакваме, че няма да имаме проблем с бежанците догодина или дори след 2-3 години не е реалистично. Да смятаме, че всички те ще намерят път към роднини в Европа - също. Затова трябва да помислим как те сами да си помагат, да се интегрират, така че да не са в тежест на държавата, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред bTV. Тя беше категорична, че интеграцията е възможна. Според нея това може да стане най-лесно при децата и по-трудно при по-възрастните.

Виждаме, че войната в Сирия няма да свърши скоро, обясни тя. Според нея за бежанския проблем има само един правилен подход - спокойно дискутиране и разясняване на хората, че избягалите от войната в Сирия хора ще са сред нас поне в следващите 2 години, но няма причина да се плашим от тях.
Огромната част от сирийските бежанци са жени и деца, заяви тя. Според нея обаче действително  нас влизат хора, които не са бежанци от войната.

Работа на властите е да разграничат кой е бежанец и кой е нелегален имигрант, както и да преценят дали искаме да му дадем статут или да го върнем, заяви тя. Според нея проблемът у нас е малък и той може да бъде решен. Тя призова властите да работят с местните хора.

Ние работим много добре с българските власти, заяви още Георгиева. Тя обясни, че се среща постоянно и представители на МС и президентството. По думите на Георгиева ЕК работи еднакво добре с кабинета „Борисов” и този на Пламен Орешарски.
Според Георгиева по тази тема трябва да се говори спокойно между институции и политически партии.

Във връзка с трагичното нападение над 20-годишната Вики в центъра на София от мъж с арабски произход, Георгиева подчерта, че този инцидент не трябва да хвърля сянка върху всички бежанци.

Това е само един случай, който трябва да ни накара да се замислим, че между многото хора, които не са заплаха за нас, ще има и такива, които идват с лоши мисли, заяви още тя. Според Георгиева трябва да се вземат необходимите мерки за сигурност. Според нея институциите трябва да обяснят на хората ситуацията.

Не приемам ксенофобията като полезна. Над 1,5 млн. българи работят за семействата си от чужбина – ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия”, обясни еврокомисарят.

Тя уточни, че в момента ЕК преценява какво от нещата, които България иска във връзка с бежанската вълна, могат да се финансират. „Може решението за отпускане на помощ да се случи всеки момент – помощта ще бъде осезаема и няма да е последната, догодина също е предвидена. В Брюксел разбират, че това е нов за нас проблем – че трябва не само да се помогне на бежанците, но и на българите да приемат това като човешка отговорност”, каза още Кристалина Георгиева.
Тя коментира, че е много притеснена от огромното разделение в българското общество, което се задълбочава още повече.

„Трябват мостове по големите теми. Няма как една държава да е добре и да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти”.

По темата с удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, комисарят заяви кратко, че „ние сме млада демокрация, правим грешки – важното е тази грешка да бъде поправена”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
4
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Сравнява образованите българи в Запъдна европа които са по интелигентни и работливи и от запъдноевропейците с тези нелегални имигранти повечето от които са необразовани и дори не са сирийци. Те наброяват вече 9000, минават по 160 на ден и до нова година ще са двойно или 18000 души. Нямаме държавници, нямаме армия имаме само един разграден двор в бъквален смисъл.
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато Башар Асад падне от власт, сирийците ще се върнат в родината си. Така че няма необходимост да бъдат интегрирани. К. Георгиева да мисли, преди да говори глупости!
213
0
 
6
 
! Отговори
The king преди 10 години
Така, че от такива политици като Мутрата - такива комисари и калинки!
212
0
 
9
 
! Отговори
The king преди 10 години
Мислех я за по-умна, а тя излезна като Желева, която тотално ни изложи пред ЕС!
211
1
 
8
 
! Отговори
The king преди 10 години
Но въобще не се учудвам, че е избор на Тиквата
210
0
 
8
 
! Отговори
The king преди 10 години
Тази жена български еврокомисар ли е, или арабски?
209
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая трябва да гори на бавен огън във фурните на Auschwitz.
208
0
 
24
 
! Отговори
Целокупна България преди 10 години
Чета коментарите и се питам: откъде и изсмукаха рейтинг от 40% одобрение на тая ***???Някой да се сеща?
207
0
 
17
 
! Отговори
straxil преди 10 години
кристалина георгиевд имали си престава от радикален ислям. така мислят родоостъпниците и продалитесе за влас и пари.
206
0
 
20
 
! Отговори
Виктория преди 10 години
Правим деца, но трябва да ги правим с мисъл за това с какво ще ги храним и облечем и какво образование ще им дадем, защото не сме ***
205
0
 
17
 
! Отговори
Aз съм българка,а ти преди 10 години
Не ни трябват бежанците, които са друга религия и култура България трябва да се обърне към българите, чиито деди са напуснали земите ни за да се спасят, да се завърнат. Само за тях трябва да има място тук на родната земя. В противен случай - нищо добро не ни чака.youtube/watch?v=ApsXi01qDTs#t=142
204
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тази жена не трябва да се води българка вече. Предател и службогонец олицетворяващ интересите на Илуминатите и на продажниците от Брюксел. Срам ме е от тази жена!
203
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сори, не исках да го казвам но...тази жена си е за гилотината!
202
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кристадулке отиди на психиатър. Нямам нищо против имигранти християни от страни от ЕС, а също да речем аржентинци, уругвайци и прочие, но имам срещу араби мюсюлмани. Подмяна на генофонда това ли е идеята. Да не стане като Косово, Албания, Ливан, Сирия. Албания в началото на века е било с повече християнско население, отколкото мюсулманско. Сега са 90% мюсулмани. Косово - същата работа. Ливан -същата работа. Ние ли сме следващите?
201
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не работиш за доброто на българския народ Кристалино а точно обратното
200
1
 
15
 
! Отговори
а бе,хора преди 10 години
Какво пищите срещу сганта,дето се изсипва всеки ден у нас?Нещата отдавна са решени,какво си мислите!?ЕС,с подкрепата на Щатите, са взели решение на най-високо ниво България да бъде превърната в *** ДЪРЖАВА,в която да съберат *** от цяла Европа,без да са членове на ЕС!А българите ще получат право да се заселят където си искат,плюс първоначален капитал за това!Те знаят много добре,че българите са работливи, но дълбоко разединени,и нямат чувство за държавност!За това и са избрали нас!
199
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази жена е родоотстъпник. Да и се отнеме гражданството и да ходи да служи в Израел!
198
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Броят на имигрантите непрекъснато ще се увеличава, включително на бежанците от Сирия,защото съседите на тази страна затвориха границите си с нея,а между Гърция и Турция има изградена стена.България остава единствената врата към Европа за тези хора.И въпреки информационният диктат,упражняван от разни дежурни интелигенти и представители на НПО-та,вече официални представители на ЕС (К.Георгиева)признават че бежанците са проблем.Друг е въпросът,че те искат да стоварят този проблем на нас.
197
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОНЕЖЕ НЕ ПРАВИТЕ ДЕЦА И ПРИРЪСТЪТ НА НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯВА ХОРИЦАТА ОТ ЗАПАДА СА РЕШИЛИ ДА ВИ ДОКАРАТ ТАКИВА КОИТО ПРАВЯТ ДЕЦА. ВСЯКО СИРИИСКО СЕМЕЙСТВО ПО МАЛКО ОТ 5 ДЕЦА НЯМА. ЕТО ВИ ПРИРАСТА НА ЗАСТАРЯВАЩАТА НИ ТЕРИТОРИЯ. И КОГАТО ЕДИН ДЕН СЕ СЪБУДИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ СТЕ ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. ТЕРИТОРИЯТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕИМЕНУВАНА НА СИРИИСКО ЦИГАНТИО ЕВРЕЙСКА ДЪРЖАВА В ГРАНИЦИТЕ НА ТУРЦИЯ. ЕВАЛА АШКОЛСУН АФЕРИМ. СЕГА ДОВОЛНИЛИСТЕ ЧЕ ВИ ДОКАРАХА СЛОБОДАТА И ДЕМОХРАЦИЯТА СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТЧЕТА?
196
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама тя Холандия си е на холандците,някой българин да е им се пречкал,да е скочил с парашут там,да е наръгал някого там,туй че са толерантни с джебжииките,разни сводници,пласьори,сутеньори,поло-хомо,нас не ни бърка пък и да им го кажем какво само ще им развалим транса,така че всеки който работи в западна Европа българин е със легален паспорт,а тия дето понаидват нямат нищо легално след като обявихте,че власта там не е легална,а някакви парасформирования легетимни,а тоя сигурно е о само бен гладен