Над 250 000 лв. струва охраната на центровете за бежанци

Към днешна дата у нас са настанени 9 831 души
8 ное 2013 16:10,
26
Над 250 000 лв. струва охраната на центровете за бежанци
Снимка: БТА

Депутатите отново се скараха по темата за бежанците у нас. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев отново беше засипан с въпроси по време на парламентарния контрол за притока на имигранти от Близкия Изток към България.

Той и бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова от ГЕРБ си размениха реплики във връзка с лагера за бежанци в Харманли.

200 000 лева са отделени за ремонт на бежанския център в Харманли. В същото време бежанците живеят там при липса на ток, водопроводи и всички други нужни материали, заяви Йовчев. Той обясни, че тези пари са били отделени от държавата за изграждане на бежанския център в Харманли при предишното управление, 50 на сто от тях са изплатени авансово.

Състоянието на лагера е трагично, категоричен бе вицепремиерът. По негови думи са обсъдени действия за изграждане на ВиК и електрическа система.

След направените констатации за състоянието на терена в Харманли е сезиран главният прокурор за извършени престъпления, включително от длъжностни лица, обясни още Йовчев.

Узунова не остана особено доволна от отговора и обвини Йовчев в „лов на вещици“. Според нея министърът е започнал „активно мероприятие срещу нея“. По нейни думи въпросният терен в Харманли е бил предназначен за палатков лагер и е било предвидено използването на химически тоалетни.

В темата за бежанците традиционно взеха отношение и от "Атака". Деница Гаджева от националистите поиска да се запознае с актуалната информация за бежанската вълна. Тя обясни, че има данни, че назрява напрежение сред различни представители на арабския свят.

Към 8 ноември общо на територията на страната са настанени 9 831 лица, обясни още Йовчев. Той уточни, че броят им постоянно се променя. По негови думи разходите за охрана на местата за настаняване на бежанци са 253 912 лева и идват от бюджета на МВР.

Йовчев беше категоричен, че има необходимост от успешен Консултативен съвет за национална сигурност. Министърът обясни, че се търсят възможности за назначаване на граждански договор на нови служители към Държавната агенция за бежанците. Обмисля се част от тях да бъдат пенсионирани служители от НРС и МВР.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: бежанциЦветлин Йовчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Допълнение преди 10 години
В материала не се споменават думите на Деница Гаджева, че войната в Сирия продължава 2 години (всъщност, повече от 2.5 години), а масовото пренасочване на бежанци от Турция към България е от 4 месеца. Не се споменава останалия без отговор неин въпрос към вътрешния министър Цв. Йовчев дали действията на Турция не целят създаването на бежанска криза в България, която да подпомогне възстановяването на еднопартийното управление на България, свързано с един бивш гл. секретар на МВР, кмет и премиер.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В същото време бежанците живеят там при липса на ток, водопроводи и всички други нужни материали" а българите който живеят така и те ли са бежанци да ви *** майката.
19
0
 
8
 
! Отговори
га га преди 10 години
Ако пазят центровете така, както пазят границата, това са поредните зле похарчени пари в държавицата ни.
18
0
 
3
 
! Отговори
четящ преди 10 години
До Анонимен Анонимен какъв сте. От зелените човечета ли произхождате. Не ни обиждай нас българите защото ще ти се повреди летящата машинка.Първо се научи да разпознаваш кирилицата.
17
0
 
13
 
! Отговори
България преди 10 години
Всички без документи и преминали границата нелегално, не през граничните пунктове, да се връщат в Турция. Добре поне че започнаха да правят ограда по границата. Дано я опашат цялата турска граница. Затваряне на границата за бежанци и увеличаване на граничарите с цел по-як контрол там. И защо не стрелят на месо когато някой иска да премине границата на ЕС а ти прибираме ?! Нека да ги връщат още там щом нямат документи. Замисля ли се някой как са преминали цяла Турция като нямат пари и документи !
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да са толкова. Числото не е вярно. Поне двойно повече са!!!!
15
0
 
22
 
! Отговори
ами преди 10 години
Парите идвали от бюджета на МВР.....а той от къде идва?Явно ни мислят за много прости
14
1
 
34
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Ами вдигнете данъците, намалете заплатите и пенсиите. То важно е за арабските *** и *** пари да има. Българите не ни мислете. Ние сме втора категория хора. Това че толкова хора ровят по кофите и половината пенсионери ще стоят на студено през зимата не е важно. Гранична полиция може да я разпуснете с или без нея арабите си влизат отвсякъде и не ги спира никой.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14: Трябвa дa се нaпрaвят нa бежaнци...
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vaprosa e,kade sa parite otpuskani ot Evropeyskiya sayuz za bejancite...Kradlivo pleme ste ey,Tatarsko...
11
0
 
25
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Йовчев, да не би да си турил в сметката и извънаредните дето трябва да платиш на ония угоените дето ви бранят пред НС от "народната любов" и командированите на Капитан Андреево да пъдят земеделците от магистралата. Еййй срама немате, оградихте НС а границите ни са разграден двор, протестиращите са заплаха за националната сигурност, пък престъпниците ги ловят гърците, политическите крадци ги пази ДАНС пък бабите на село да хранят ***, ай сиктир бе ***
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия още малко и партия ще си основат.Пардон те си имат.Казва се Хизбула.Волен да не земе и с тях да се коалира
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До жоро Волен значи е пътник вече.
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10 000 чужденци ?!?!?!?те тия вече могат да си основат град и да станат област
7
0
 
36
 
! Отговори
The king преди 10 години
Само до сега държавата е похарчила над 20 милиона лева за 3 месеца!
6
0
 
16
 
! Отговори
The king преди 10 години
Отпуснатите ни 8 милиона евро няма да стигнат до никъде
5
0
 
12
 
! Отговори
The king преди 10 години
За това ни трябва допълнителна парична помощ от ЕС!
4
0
 
21
 
! Отговори
The king преди 10 години
Нашата държава не може сама да се справи с финансирането във връзка с бежанската вълна.
3
0
 
36
 
! Отговори
Hex преди 10 години
Нееееее, не идват от "бюджета на МВР.", идват от джобовете на всички нас, работещите хора. Вместо да отиват при нашите деца и родители, те отиват при тези ...
2
0
 
27
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Охранителни фирми ли наехте?