"България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа"

Плевнелиев: Изборите за Европарламент ще са за или против Европа
Обновена: 10 ное 2013 19:50 | 10 ное 2013 14:43, Елка Василева
279
"България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. няма да бъдат за десни и леви, а „за“ или „против“ Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за френското седмично списание „Нувел Обсерватьор“, публикувано на 10 ноември под заглавие „България няма да бъде „троянски кон“ на Москва в Европа“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според държавния глава липсата на политическа воля за намиране на решения на новите предизвикателства поставя страната ни в популистка спирала. „В България, както и във Франция, след пет години икономическа криза някои си играят с популизма, с национализма и със страховете на хората“, посочва президентът Росен Плевнелиев и изтъква важността на предстоящите избори за ЕП в дългосрочен план.

„Понякога нещата не могат да останат сиви, а са черни или бели, или сте за Европа, или против нея, или сте за една функционираща демокрация, или за една олигархична икономическа система“, заявява държавният глава.

На въпрос за продължаващото гражданско недоволство в България президентът коментира, че протестите показват събуждането и съпричастността на гражданското общество, което ясно е заявило исканията си за „работещи институции, за справедлива и за независима съдебна система, за свободни медии и функционираща пазарна икономика, а не икономика от олигархичен тип“.

Нашите институции и закони напълно съответстват на европейските норми, но проблемът е в начина, по който функционират, и в резултата, който постигат, посочва държавният глава пред френското издание. По думите му хората протестират, защото имат усещането, че институциите не работят в полза на гражданите си, а „само за едно привилегировано малцинство“.

„Аз съм оптимист, защото гражданското общество в България постави много точна диагноза и тя ще ни позволи да излекуваме държавата“, казва още президентът.

„България и Русия могат да работят заедно, но само когато има полза и за двете страни и при спазване на европейското законодателство“, заявява държавният глава, помолен за коментар на тезата, че България може да бъде „Троянски кон“ на Русия в ЕС. Именно при такива условия трябва да се реализира проектът „Южен поток“, смята Росен Плевнелиев.

„Неогласената история на Държавна сигурност е един от основните проблеми на нашето съвремие“, коментира още българският президент пред авторитетното издание. Той отново заявява, че архивите на службите от тоталитарния комунистически режим трябва да се дигитализират и да бъдат публични. „Българското общество може само да стигне до истината, ако политиците се осмелят да му покажат фактите“, казва Росен Плевнелиев пред „Нувел Обсерватьор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До ПатриотВас червеното знаме роди ви вас не ще ви затрие смъртта.Вие сте на всеки километърна лапачка под света
232
3
 
3
 
! Отговори
ВОЛЕН преди 10 години
На първа страница на в-к Уикенд съпругата на пРЕЗИДЕНТА е казала росен е *** .
231
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бг ще е троянския кон на Анкара в ЕС!
230
3
 
7
 
! Отговори
АЙБАЙ преди 10 години
ДА БЯХ ВИДЯЛ ПОНЕ ЕДНА ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕС ,ЩЯХ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ С ДВЕТЕ РЪЦЕ И ДВАТА КРАКА ЗА ТЯХ.НО ....НИЩО.САМО ОБЩЕСТВЕНО ПОРЪЧКОВИ И ПРЕДАТЕЛИ ПОЛИТИЦИ НАМАЗВАТ.ЗАТОВА-АЙ СИКТЕР.АМЕРИКАНЦИТЕ,ППОДКРЕПЯЩИ КОНФЛИКТА В СИРИЯ СЕ СПОТАЙВАТ КАТО БЪЛХА В *** И НИ НАТРИСАТ БЕЖАНЦИ.ПРЕВЪРНАЛИ СМЕ СЕ НА ПОСЛЕДНАТА ДУПКА НА КАВАЛА В ЕС.
229
9
 
3
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До евроскептикДо евроскептика хун: нали аз това ви казвам-марш от нашата родна Европа!Омитайте се в дивите степи на Азия/сега се водят руска територия/.Там е вашата родина-на хуна Авитохол/Атила/.Вие сте варвари и такива ще си останете.Вън от чуждата ви земя-ЕВРОПА.п.п.Вземете си и ***!
228
3
 
0
 
! Отговори
lili преди 10 години
a na USA li da sme trojanski konik rosene ti si milioner no kak stana milioner parvata ti jena s firmi vtorata ti s 90 miliona mnogo rabotite sa USA i masonite ili se laja kakvo pravi priatela ti ivo v Singapur kake marin raikov saschoto dalaveradjija a bascha mu besche tschenge no ot prostite donosnnizi na jivkov posle na lukanov te taka si prehv.topkata bravo no novia minster deto svali lihvite na rusnazite a ti kato hodisch pri komunskata Elena poptodorova prev,na jivkov kak e ok.usa poslan
227
5
 
12
 
! Отговори
евроскептик преди 10 години
Само в тесен съюз с Русия на Путин! Никакава Европа! Това е най- опасния капан за България. Никой не ни пита искаме ли в Европа, защото ние и трябваме като територия и като утайник!
226
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАБЛИЖАВА КРАЯ НА СВЕТА.ПОКАЙТЕ СЕ!
225
4
 
11
 
! Отговори
Ама ДЕБИЛ преди 10 години
са турили гебаджиите за президент
224
3
 
5
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Европа е ФАКТ и европейските институции също!!!! Финансово Колониэираните страни членки на съюэа са също ФАКТ!!!! Не энам эащо толкова драматиэира Преэидента??? Както се каэваше ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ:-))) Лек ден!!!!
223
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До обективен Estonia 100% Finland 100% Latvia 100% Lithuania 100% Slovakia 98% Bulgaria 92% Czech Republic 77.6% Greece 76% Hungary 60% Slovenia 52% Austria 49% Poland 48.15% Germany 36% Italy 27% Romania 27% France 14% Republic of Macedonia 100% Belarus 98% Serbia 87% Ukraine 66% Turkey 64% Croatia 37% Switzerland 12%
222
4
 
6
 
! Отговори
XXL преди 10 години
ПРъъъЦ ;))
221
14
 
4
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
Вън от нашата родина Европа гнусни варвари!Вие,които се домъкнахте на коне/не троянски/ от дивите степи на Азия!Вашите орди заграбиха тази част от нашата родина-тази земя не ви принадлежи а вие диваци черпите права от престъплението/заграбване/ извършено от вашите /пра/отци!Земята на хуните-вашата земя ви чака-около Алтай и Памир е тя.Марш от Европа вие диваци и варвари-марш на конски/не троянски/галоп от Европа! п.п.Вземете си на конете/не троянските/ и колите и *** си-Индия ви е на път!
220
7
 
11
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
роско, винаги ще бъдем на нечие подчинение и това е неизбежно. ясно е, че сега правиш всичко възможно, за да си намърдаш американските приятелчета във властта. ама дали ще ти се получат нещата е съвсем друг въпрос.
219
28
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ СЕ ГОРДЕЯТ С ВАС!А на отрепките, които коментират по-долу: Срам за вас, родоотстъпници!
218
14
 
10
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Хa сегa рaзбрaх, че aмерикaнци " експлиaтирaли" злaтните ни зaлежи!!!? Aбе вие лъжите зa нищо ги нямaте!))) Единствения грaбител нa Бг. от десетилетия е русия, товa всеки го знaе, въпреки че зaинтересовaните))), го отричaт. Нищо времето ще покaже, кой крив, кой прaв! И по време нa студенaтa войнa руските *** виехa, че те били " прогресивните и здрaви" сили, пък нaкрaя кaкaвa излезе тя? ФAКТ и товa, че единствено зaдунaйскaтa губерния, строи руски енергийни ( зaробвaщи) проекти!
217
13
 
18
 
! Отговори
фен преди 10 години
За съжаление България не случи на президент. Тази институция е била винаги наведена и "Троянски кон" за Българските интереси. Разликата е в посоката на навеждане изток или запад.Този *** е тотална трагедия, дори не прилича на Българин.
216
12
 
17
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
Естествено нашия Go west президент съвсем няма такива мераци, той иска да ни превърна в Троянски кон на Вашингтон. Определено подобно емоционални възклицания и юношеска възторженост, с която говори за Запада и отрича Русия някак си не подхождат на държавен глава, било то и на такава малка страна. Интересното е, че все го удря на чест и достойнство що се отнася до Москва, а като става въпрос за експлоатацията на златни залежи от страна на американците, за шистовия газ, за ГМО... ни вопъл, ни стон
215
11
 
15
 
! Отговори
Лозанова преди 10 години
Намерил кой да говори за прозрачност в отношения и институции, но както и да е. Явно много бързо се забравят някой неща и на кого трябва да се благодари. И защо ли има толкова голям интерес към приятелите му от САЩ или другите европейски страни? Нека да не забравяме, че именно той желаеше от САЩ да вземаме газ. За АЕЦ няма какво да говорим, защото стана ясно, че важни документи незнайно как бяха заличени и изгорени. Законите може да съответстват, но колко се спазват? Последен въпрос кой крие истината ние, вие или те?" Защо тогава няма признания за всичко. Прекалено хубаво и нереално щеше да е,
214
11
 
18
 
! Отговори
laura преди 10 години
Ей този обаче продължава с неадекватните си изказвания. Скоро не беше блестял с нов гаф, но ето че и това не закъсня. Ако питате мен по-зловреден Троянски кон от Плевнелиев не ни бяха вкарвали в политиката и управлението на страната.