"България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа"

Плевнелиев: Изборите за Европарламент ще са за или против Европа
Обновена: 10 ное 2013 19:50 | 10 ное 2013 14:43, Елка Василева
279
"България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. няма да бъдат за десни и леви, а „за“ или „против“ Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за френското седмично списание „Нувел Обсерватьор“, публикувано на 10 ноември под заглавие „България няма да бъде „троянски кон“ на Москва в Европа“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според държавния глава липсата на политическа воля за намиране на решения на новите предизвикателства поставя страната ни в популистка спирала. „В България, както и във Франция, след пет години икономическа криза някои си играят с популизма, с национализма и със страховете на хората“, посочва президентът Росен Плевнелиев и изтъква важността на предстоящите избори за ЕП в дългосрочен план.

„Понякога нещата не могат да останат сиви, а са черни или бели, или сте за Европа, или против нея, или сте за една функционираща демокрация, или за една олигархична икономическа система“, заявява държавният глава.

На въпрос за продължаващото гражданско недоволство в България президентът коментира, че протестите показват събуждането и съпричастността на гражданското общество, което ясно е заявило исканията си за „работещи институции, за справедлива и за независима съдебна система, за свободни медии и функционираща пазарна икономика, а не икономика от олигархичен тип“.

Нашите институции и закони напълно съответстват на европейските норми, но проблемът е в начина, по който функционират, и в резултата, който постигат, посочва държавният глава пред френското издание. По думите му хората протестират, защото имат усещането, че институциите не работят в полза на гражданите си, а „само за едно привилегировано малцинство“.

„Аз съм оптимист, защото гражданското общество в България постави много точна диагноза и тя ще ни позволи да излекуваме държавата“, казва още президентът.

„България и Русия могат да работят заедно, но само когато има полза и за двете страни и при спазване на европейското законодателство“, заявява държавният глава, помолен за коментар на тезата, че България може да бъде „Троянски кон“ на Русия в ЕС. Именно при такива условия трябва да се реализира проектът „Южен поток“, смята Росен Плевнелиев.

„Неогласената история на Държавна сигурност е един от основните проблеми на нашето съвремие“, коментира още българският президент пред авторитетното издание. Той отново заявява, че архивите на службите от тоталитарния комунистически режим трябва да се дигитализират и да бъдат публични. „Българското общество може само да стигне до истината, ако политиците се осмелят да му покажат фактите“, казва Росен Плевнелиев пред „Нувел Обсерватьор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
5
 
! Отговори
пияният преди 10 години
Плювналия Саваотов,вече хептен НАСЕРЕсиозно се взе за бог и да плещи наляво и надясно от името на целия народ.Ама,пък,защо не,като "народ" хептен няма.Има само плюнки,достойни за божеството си.КЪДЕ СМЕ ВСЪЩНОСТ НИЕ "МЪРДИТЕ",ЧЕ СИ "ИЗБИРАМЕ",ЧРЕЗ БОГ БОЙКО,ТАКИВА ПЛЮНКИ ЗА НАЦИОНАЛНИ ИНСТИТУЦИОНАЛНИ "КУМИРИ"ЗА "ЛУДИЯ И ЗЕЛНИКА" НЯМА ДА ГОВОРЯ НА ЛУДИТЕ,ДЕМЕК,"НАРОДА"!
172
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ СИ ТИ, ГОСПОДИН ПЛЮВНАЛИЕВ, ЧЕ ДА ИЗРАЗЯВАШ МНЕНИЕТО НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД! СТОЙ СИ В ПРЕЗИДЕНТСВОТО И МЪЛЧИ, МЪЛЧИИИИИИИИИИИИИИИИ......
171
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Плювката е мръднал! Какви ги дрънкаш бе роска? Нас скара, сега искаш ЕС и Русия ли да скараш! Много си ***.
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега французите са информирани за американската политика на Балканите!Интервюто се чете, като нота на американското посолство в София. Което и си е...:-)
169
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПреЦедента Плевенлие да си ходи в Париж или Гърция, да си гледа офшорките!Срамота!И той говори за популизъм? А повтаря лозунги стари колкото мен!
168
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНека да ти обясня нещо на български ти смешен руски подлизурко бегай си моментално в русия да им ядеш мизерията и да се радваш или веднага *** да се гръмнеш пред ПСА щото много малко време ви остана тука ти платена ***
167
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не,да ти преведа от герберски език-Казва че Русия му пречела на бавноразвиващият офшорко!Пазарите изгубени в Русия са безработица в България ФАКТ!!!Ние Мерцедеси не можем да правим затова мисли преди да дрънкаш против Русия!
166
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти на това политика ли му казваш, умнико? "Безпристрастният" президент, *** и проводник на измислена политика на измислена партия и още по-измислен "лидер" (престъпник)! Личи си, че само си спал по паркинЗите, комсомолецо! Нали тези, които се кълнеха в СССР те направика "бизнесмен", а другарчетата ти (Боце и Цеце - синове на комунисти-милиционери) ти купиха и откраднаха президентстването! Такова недоразумение в президенството не е имало, дано и да няма!
165
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне протеста днес беше многочислен и значим както в първите 2-3 седмици ми направи впечатление, че мафиотите се побоиха от организирането на контрапротест. Всичките 20тина човека от контрапротеста в момента са във форума към тази статия и се надвикват да оплюват президента. Нелепо е европейска държава, част от семейство - два пъти по-многолюдно и над десет пъти по-богато да кляка пред шепа примитивни и агресивни азиатци и да финансира военните им кампании и бабаитлък.
164
3
 
15
 
! Отговори
nhgvetz преди 10 години
България няма да бъде троянски кон на Москва в Европа" - значи Овшорко изкаш да кажеш, че Евросъюза и Русия са врагове и България трябва да е верна на ЕС, както беше верна на Нацистка Германия
163
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е заради това ти изказване няма да гласувам никога повече за теб !!!!
162
5
 
22
 
! Отговори
мечтател преди 10 години
Расимчо иска България да е троянското магаре на щатите.
161
5
 
28
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Тази герберастка *** е най-големият резил за президентската институция в новата ни история !
160
5
 
29
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
*** ,не се ли виждаш колко си нещастен завалията !! Русия ако иска ,само ще щракне с пръст и баба Меркел ще дотърчи до Москва. Русия е основният доставчик на ГАЗ в Европа, ние за какво сме им ??? Желязна завеса вече няма... ние не им трябваме на руснаците ,а напротив - ние сме тези които един ден ще им се молим.Но заради такива *** като теб , надали ще ни огрее .Щото те помнят и си знаят интереса!!
159
7
 
18
 
! Отговори
ss преди 10 години
тоя мушмурок хвана мазоли на устата си от лапане на чурки-то на боко,то на прокопиев.е такава президенша не сме имали никога.това всите гербери изненадват с простотия и лоша хигиена.то пенецилина лекува всичко венерическо,ама да слагаш в устата си всичко квот ти подадът е направо отвратително.тя жена му има по малък стаж с фелациото.
158
1
 
25
 
! Отговори
qq преди 10 години
При корпоративен данък 10% нашите политици си държат парите в офшорки, защо??? - Защото парите им са незаконно придобити. И купуват вили с 30 стаи в други държави???
157
16
 
18
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Тоя *** как попадна в политиката изобщо?
156
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте вайкали,това е...Ротшилди са чорбаджии .Каквото му кажат на батката пр.П.,това ще прави.
155
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
120 годишната троянска *** БСП, троянския катър ДПС и руската магарица Атака, доведоха България до пълен морален и икономически крах. Ето как описват бягството на троянския кочияш Станишев от народната любов, след интервюто му пред Кеворкян тази вечер."Объркан и стреснат до смърт, Сергей се е вмъкна в колата си буквално като мишка, свит на кълбо от страх, , молейки се полицаите да успеят да разкъсат блокадата."
154
12
 
11
 
! Отговори
след като преди 10 години
дойдоха българоубийците и сложиха на влас продажниците ние Българите сме обречени, в чест на истината сами си го направихме , и сега не ни очаква нищо хубаво, избрахме даже и тоя *** за президент а не БЪЛГАРИ,и то защо? ЗАЩОТО ВЕРВАМИ НЕ НА ХЛЯБА , А НА ФАНТАСМАГОРИИ КОИТО СА НИ ЦЕННОСТИ, ЗАЩОТО ЕДНА АМЕРИКА Е С 17 ТРИЛИОНА ДЪЛГ В ГОЛЯМАТА ЧАСТ КЪМ КИТАЙ, А НИЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАМЕ ФАНАТИЧНИ ЛИШЕНИЯ И ЦЯЛАТА ИСЛЯМСКА ***, САМО И САМО ДА ПРАВЯТ МАНГИЗИ , КАКТО И ТОЯ ПО ОТГОРЕ, СРАААМММММММММ