Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ

Общо 5 формации влизат в парламента, сочи ново проучване
Обновена: 17 ное 2013 18:58 | 17 ное 2013 16:30, Красимир Ангелов
301
Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ
Снимка: Институт за модерна политика

Абсолютно равенство между БСП и ГЕРБ дава ново социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1-10 ноември.

Ако изборите бяха днес, за социалистите биха гласували 26,2% от избирателите. Абсолютно същия процент гласове би получила и партията на бившия премиер Бойко Борисов, сочат данните от проучването. Социолозите отчитат, че тези резултати се дължат не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

"Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести", смятат от Института за модерна политика.

Според проучването общо пет партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес – БСП, ГЕРБ, Реформаторският блок (8,2% от гласовете), ДПС (8,1%) и „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. Очакваната избирателна активност е 60,6% от имащите право на глас.

От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” с 1.3% от евентуалните гласове. Извън парламента остава и НФСБ, който получава подкрепата на 1.9 % от избирателите. Според социолозите обаче и двете националистически формации запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

На двата полюса е и общественото мнение за студентските протести, става ясно от изследването. Повече от половината – 54.1%, от запитаните посочват, че одобряват действията на младите хора и окупацията на учебните заведения. 35,5% пък е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция. Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани“ 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостоятелни и неповлияни от външни сили и среди. Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Резултатите от проведеното проучване показват още, че повече от половината от анкетираните – 51.2%, смятат, че президентът Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
0
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До rumen221румене никъде в класацията не виждам биренета партия а според много секретна информация от C I A знам,че акциите им са се повишили и изпреварват с много Реаниматорския блок...и ти си пълен манипулатор,брат;)
226
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Споредагенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ сред протестиращите, КОИТО ДОРИ ШАРЛАТАНИНА М.КОНСТОНТИНОВ НЕ ОТРИЧА, с въпрос: - Как ще гласувате, ако БСП, Атака и ДПС премахнат плоския данък, въведат МРЗ от 562лв., Мин. пенсия 360лв., направят ревизия и бърза реприватизацияСе получиха резултати:- БСП - 37% - ГЕРБ - 9%- ДПС - 7%- Атака - 5%Другите са под масата с мръвките, но След преизчисляване по метода Костинброд резутатите са:- ГЕРБ - 21%- БСП - 17% - Реф.Б 15%- НФСБ 12%- ДПС - 4%.
225
0
 
1
 
! Отговори
maora преди 10 години
Mnogo mu dreme na nekoi zad okeana.....horata si jiveat koi kakto moje. V Bg fekalnata politicheska reka zaliva i malo i golemo. Osven pomia v jivota na horata nishto drugo ne se sluchva.......TERMINAL 2 e istinata ama ne e za vseki i tova.
224
0
 
2
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 10 години
Някой много му се иска брак между Сатаниша и Боко ... някой с много големи възможности.
223
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако ви кажа, че не ме интересува нито една от сегашните партии в парламента + така наречения реформаторски блок, ще ми повярвате ли? чудя се дали има и други сънародници, на които им е дошло до гуша от 'обичайните заподозрени'? защото при 40-50% негласували и непредставени, все ще се намери някой на същото мнение..:)
222
0
 
2
 
! Отговори
britani преди 10 години
От института за модерна политика пак са си объркали хапчетата...
221
6
 
2
 
! Отговори
хюмне преди 10 години
Да живее БКП!
220
0
 
9
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Пак БСП и ГЕРБ на първите две места, не можете да се разделите с тях :)
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A кога някоя социологическа агенция ще направи проучване колко хора вярват на проучванията им,или да започнат да обявяват кой им поръчва и какви са източниците на финансирането им?
218
16
 
16
 
! Отговори
един българин преди 10 години
Лъжлива герберска агенция се опитва да внуши, че Боко тиквата и Цецо крадецо отново ще се върнат на власт ! ДА ама НЕееееееееееееееееееее !!!!
217
2
 
14
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
То, хубаво че лъжат и тук посраните социолози.Само че, пропускат да отбележат факта, че този път ще гласуват не повече от 30% от избирателите, а останалите 70 % не искат и да чуят, за рожбите на дяволицата БКП.Нима тези 70% не значим нищо, защото Конституцията от 91г. беше изработена така, че и един да гласува изборите са се провели.Затова и по ред други причини ни трябва нова Конституция, защото съдебната система създаде хаоса и корупцията в България през тези 24г.
216
11
 
8
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До АнонименТъпак първосигнален, Сорос е левичар, а вашия съсел е учил по финансирана от Сорос програмаТолкова сте *** селските надничарчета на *** 20
215
17
 
21
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Поредното социалистическо проучване с което да се промиват мозъците на хората! А реално БСП е под 4%" -та бариера!
214
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До sokrat62Разбрахме, че няма смисъл от избори, че президента не става, че студентите май нямат подкрепа. Нищо не чухме за премиера и парламента. Тези институции явно не са от интерес за модерните икономисти
213
11
 
24
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
БСП заради интереса си се извиняваха на фесовете поне 10 пъти през прехода.Чудно ми е обаче дали ще намерят начин поне от лицемерие, да се извинят за огромното число зверски избити българи в лагерите на смъртта през комунизма!?
212
4
 
19
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"Институт за модерна политика", аха ДС-агентурния апарат си сменил името и формата и отново старите номера с промиването на мозъци!!!! Оставка и избори до дупка, бе *** отново и отново докато не похарчите и последния откраднат лев от народа, купувайки си "народна любов".Само така ще се отървем от купуването на гласове, само така отвратителните политици ще се отвратят от желанието да ни управляват!!!!
211
3
 
27
 
! Отговори
~.I.~ преди 10 години
Мисля и аз да стана социолог, гледам добри пари се изкарват.....след 1-2 седмици очакваме бареков да е първа политическа сила...или там до където стигнат парите на мустака...
210
2
 
36
 
! Отговори
Аси преди 10 години
Успяха! Най-после българските политици заедно и единодушно разделиха българите. Изправиха побелелите разбити животи на бабите и дядовците срещу отчаянието и бунта от безизходицата на внуците им. Разделиха си надеждата за оцеляване на синя и червена за пореден път. И някъде съвсем в нищото увисна въпроса: А къде е България? Дали в мъртвите очи на тъмните прозорци от обезлюдените села и къщи на българите в странство, дали в опустелите ниви и училища или пълните през деня кафенета и лъскавите лимузини на депутатите, близките до властта бизнесмени, хазартните и наркобосове?И дали след няк
209
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българина е тиква и с боко съвсем се отиквикато искаш мерцедес работи като германецако искаш държава работи като швейцарецда сте чуле зя мажоритарни избори в швейцарияда сте чули след референдум на който са участвали 20 процента някай да не спазва решеното от референдума - няма и да чуете те не са тикви като васдокато не изринем сороисдната манипулативна *** няма оправянеи ще си четем подобни никому ненужни прогнози
208
4
 
21
 
! Отговори
Как Сийка преди 10 години
Збе ей,какви са тия манипулации?! Вчера гордо писахте,че на митинга в София имало в пъти повече хора,отколкото в Пловдив,а днес-имало паритет?! Като е така,да си подават оставка сигурните,да се насрочват НОВИ,НО МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ! Аман от тия партии, които бълват само обещания и скалъпени слухове,а не ги е еня за народа!ОСТАВКА! Абе защо толко ва ви е страх от нови избори?! Нали сте уверени в себе си?!Сложно било да има мажоритар ни избори-че кое му е сложното?!Вас търпиме- и избори ще търпиме