Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"

Дженеръл електрик с апетити към ТЕЦ "Марица Изток" 2
24 ное 2013 16:12,
95
Само с US капитали градим 7-ми реактор в "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Засега е заявено финансиране за бъдещия 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" само с американски капитали, обави пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

По темата за финансирането на бъдещия проект с ядрен реактор от Westinghouse, министърът беше категоричен, че той е водил преговори само с американската "Ексимбанк".

Още по темата

По думите му ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре.

"Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още Стойнев.

"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че ще отстоява българския национален интерес и по време на всички бъдещи преговори.

Министърът каза още, че от "Дженеръл електрик" са изразили желание към изграждане на два нови блока - 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Получавайки покана от Съвета за национална сигурност на САЩ, като министър на икономиката, който за първи път е поканен на такава среща, за мен лично, ясно показва желанието на САЩ за бъдещи конкретни взаимоотношения в икономическата сфера", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
34
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той."Стойнев,..кого заблуждаваш бе, хамериканска подлого? Защо отхвърлихте руския проект за Белене, щом нямало значение дали от хамериканска или руска страна ще са парите, макар и за Козлодуй?Щото хамериканските *** ви сложиха чатала на врата, а?Майка ви продажна скапа ***!
2
5
 
45
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
Само US *** определят цената! Наша уж централа, ама не и наше ценообразуване! Значи хамериканска централа/блок може, ама Руски не! Хаха... *** продажни! Когато изчезнем като народ ще съжалявате...
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американци са измислили корупцията и измаматаВероятно ще ни монтират ядрена бомба с включен детонатор