Правителство без вестници или вестници без правителство?

Президентът: Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние
Обновена: 27 ное 2013 16:25 | 27 ное 2013 15:22, Камелия Цветанова
53
Правителство без вестници или вестници без правителство?
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

За саморегулация, регулация от държавата в медийната среда и за спазване на Етичния кодекс се обяви президентът Росен Плевнелиев на третата дискусия от инициативата „Диалог с гражданите“, инициирана от него.

Обективната, общественоангажирана журналистика е един от стълбовете на демокрацията. Медиите формират мнението на обществото и това е базата, на която гражданите определят отношението си към държавата и институциите, коментира държавният глава.  

Той цитира думи на третия президент на САЩ Томас Джеферсън, който е казал, че ако трябва да избира правителство без вестници или вестници без правителство, не би се колебал да избере второто.

Това показва силната роля на журналистиката и нейното обществено значение. Журналистиката може да е катализатор за развитие, но когато собствеността е непрозрачна и медиите са подвластни на политически и икономически интереси, а не на обществения, това подкопава доверието в тях, каза Плевнелиев.

Според него на пръв поглед медийната среда у нас е многообразна и независима, но се оказва, че за последните три години по показател „свобода на словото” сме паднали със 17 места по-надолу в класацията на „Репортери без граници”. 

Не е нужно международни наблюдатели да ни посочват проблемите, защото гражданите вече сами ги определиха, добави той.

По думите му медиите са четвърта власт и са независими, но това не означава, че не подлежат на критика.

"Независимостта на журналистиката не е ценност, когато словото й се използва за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти и чрез внушения и погазване на основната задача на медиите – да информират обективно, да посочат истината", коментира държавният глава, който припомня максимата на един от бившите редактори на британския вестник „Гардиън“ - Чарлз Скот: „Коментарът е свободен. Фактите са свещени. Гласът на опонента има право да бъде чут не по-малко, отколкото на приятеля“.

Според него собствениците на медии също си дават сметка, че този бизнес не е като всеки друг, защото е и бизнес с влияние.

"Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние. Частният монопол е по-опасен от държавния и заради това и за него трябва да важат добрите практики, настоя Плевнелиев. 

Той се обяви за прозрачност не само на издателската, но и на разпространителската дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
3
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
ДАНС е сезирана. Почва от офшорките му. Търпение - скоро ще престане да се вихри.
39
2
 
3
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Росен не разбра ли, че има достатъчно проблеми, които вълнуват българския народ в момента и не предприема нищо, за да ги реши? Той е този, който трябва да поеме инициативата, а е пасивен спрямо тях и не прави нищо. Иначе е тръгнал да се занимава с бежанците и парите, които ни отпуснаха за тях...
38
3
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Лъжльо Офшорналиев,Знаеш ли по какво се различаваме от Европейците...:1. Хуманизъм... - по нашенски "човещина..."2. Соцална справедливост... - по нашенски "хорски срам"...За да разбереш разликата, прочети за:Човещина... - Що е то "Жизнен минимум" (351лв.) ..., Хорски срам... - Що е то "Социален минимум" (682лв.)..., А у нас 90% от хората живеят с по-малко париАко и след това имаш въпроси, ще ти струват пари....
37
2
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшорналиев Имам наивни въпроси...:1. Има ли нещо общо между етническия произход на Лъжльо Офшорнолшив и бездействието му, като Президент и Върховен главнокомандващ, при явната агресия по Турската граница...???2. Има ли договор между Лъжльо Офшорналиев, ДПС, Боко и Ердоган, за обучението на (май вече пребазираната) бригада от 2 000 талибани във военната база в Телиш...???- Само питам, де, нищо не намеквам....
36
3
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшорналиев е получил Амнезия... Иска обединение, та нали той:1. "Свали" доверието си от Законно избраното Правителство...!2. Подкрепи "красивите" и "умните" протестиращи срещу Законно избрания Парламент...!!3. Отказва диалог с искащите неговата оставка...!!!- КАКВО ПОВЕЧЕ СЕ ИСКА ЗА РАЗЕДИНЕНИЕ НА НАЦИЯТА..., Лично да застреля Орешарски ли...???.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Която и тема да отворя, изскача този господин. Вездесъщ и всезнаещ.Вече ми идва в повече досадното му нравоучение,което си е чист популизъм и демагогия.
34
1
 
3
 
! Отговори
laura преди 10 години
"Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние" - правилно , средство за влияние са. Нали точно за това ги използва и олигархът Иво Прокопиев да се мазни на управляващите и да се вмъкне политиката.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Топаловв момента цветан василев и неговото протеже д.пеевски създават най-големият монопол във медийно-цигареният пазар и никой не може да ги спре а вие загубени мухолапчовци ги подкрепяте.разпространителите на вестници и дистрибуторите на цигари които са от средната класа са избутвани брутално от пазара от тези господа по съвсем неморален начин питам се къде е антимонополната комисия да ги спре
32
10
 
9
 
! Отговори
Топалов преди 10 години
Тоя човек/президент има ужасяващо изкуствена усмивка, сякаш го е срам от глупостите които ръси но се мъчи да компенсира с гримаса.
31
1
 
3
 
! Отговори
Иречек преди 10 години
Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по
30
7
 
7
 
! Отговори
tonkata преди 10 години
И какво сега, като го критикуват медиите Плевнелиев е решил да манипулира обществото в тази насока ли . Много евтин номер президенте.. !
29
5
 
11
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
Четете в ПИК точка БГ Росен Плевнелиев е свързан със службите и Военното разузнаване! Сензационното разкритие се потвърждава от документи, открити в армейските архиви от политолога Антон Тодоров. Те са публикуване в премиерната му книга "Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите", която излиза на всички вестникарски павилиони идния понеделник. Това пише в новия си брой седмичник 1 у нас "Ретро".
28
3
 
12
 
! Отговори
Българските медии... преди 10 години
...са правили най-много публични ми*ети на Бойко Борисов и Цветан Цветанов!
27
2
 
1
 
! Отговори
АНКЕТА преди 10 години
Дудук крадец Барек в затвора - плюсДудук крадец Барек в лудницата - минус
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентство без офшорки или офшорки без Президентство?
25
7
 
5
 
! Отговори
лафката преди 10 години
Каквото каже Бареков - това е истината. Гледайте ТВ7, купувайте си вестници на свинята майка, и пафкайте от наш'те цигари. Ей на - вижте навън какво слънце грее.
24
4
 
7
 
! Отговори
Революционeр преди 10 години
Прави сте! *** крадлив се е заобградил само с мутри! Като този крими- контингент Станислав Недков/Стъки/ ,мъжа на политическата *** Юлиана Дончева,която смени НДСВ,Новото Време,ГОРД,сега е при партията на Бареков и я взе водеща в ТВ7. Ето тези са алтернативата Българи. Тези са алтернативата на сегашните партии.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбрахте ли сега - медиите уронват престижа на президента като описват делата и офшорките му. Сигурно медиите са манипулирали и новогодишното му поздравление на фона на американските планини.... Много неадекватна реакция и нескопосана защита, прикрита уж зад обществена дискусия, но народът го е казал - пази боже сляпо да прогледне!
22
4
 
11
 
! Отговори
viktor.stоichеv преди 10 години
Като гледам плюсовете и минусите масово изпитвате огромна омраза към Бареков! И е нормално......вие блъскате за 600-700 лв. а на него му струва толкова само 1 бутилка шампанско,която дори и не пие а излива върху голи мацки....както когато бе сниман да прави това на френската Ривиера в компанията на Пловдивски олигарси като Ветко Арабаджиев. Сега с парите на Цветан Василев и на Пеевски се опитва да вкара гладни мутри във властта! Битката предстои- ЗАЛОГА Е БЪЛГАРИЯ!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изгубено е зло куче, който го намери моля да ми прости! Казва се Барек, на каишката му пише , че е може да пее...вски. Музикално е. Забавлява всякакви *** .