Правителство без вестници или вестници без правителство?

Президентът: Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние
Обновена: 27 ное 2013 16:25 | 27 ное 2013 15:22, Камелия Цветанова
53
Правителство без вестници или вестници без правителство?
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

За саморегулация, регулация от държавата в медийната среда и за спазване на Етичния кодекс се обяви президентът Росен Плевнелиев на третата дискусия от инициативата „Диалог с гражданите“, инициирана от него.

Обективната, общественоангажирана журналистика е един от стълбовете на демокрацията. Медиите формират мнението на обществото и това е базата, на която гражданите определят отношението си към държавата и институциите, коментира държавният глава.  

Той цитира думи на третия президент на САЩ Томас Джеферсън, който е казал, че ако трябва да избира правителство без вестници или вестници без правителство, не би се колебал да избере второто.

Това показва силната роля на журналистиката и нейното обществено значение. Журналистиката може да е катализатор за развитие, но когато собствеността е непрозрачна и медиите са подвластни на политически и икономически интереси, а не на обществения, това подкопава доверието в тях, каза Плевнелиев.

Според него на пръв поглед медийната среда у нас е многообразна и независима, но се оказва, че за последните три години по показател „свобода на словото” сме паднали със 17 места по-надолу в класацията на „Репортери без граници”. 

Не е нужно международни наблюдатели да ни посочват проблемите, защото гражданите вече сами ги определиха, добави той.

По думите му медиите са четвърта власт и са независими, но това не означава, че не подлежат на критика.

"Независимостта на журналистиката не е ценност, когато словото й се използва за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти и чрез внушения и погазване на основната задача на медиите – да информират обективно, да посочат истината", коментира държавният глава, който припомня максимата на един от бившите редактори на британския вестник „Гардиън“ - Чарлз Скот: „Коментарът е свободен. Фактите са свещени. Гласът на опонента има право да бъде чут не по-малко, отколкото на приятеля“.

Според него собствениците на медии също си дават сметка, че този бизнес не е като всеки друг, защото е и бизнес с влияние.

"Медиите не са просто бизнес с информация, а средство за влияние. Частният монопол е по-опасен от държавния и заради това и за него трябва да важат добрите практики, настоя Плевнелиев. 

Той се обяви за прозрачност не само на издателската, но и на разпространителската дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-н президент, ако не бяха "свободните" медии на лицето Пеевски да ви хвалят по време на предизборната ви кампания, вие нямаше да сте президент. Много бързо и лесно забравяте някои факти .
19
2
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
До ИванДа така е . Тоз мръсен ка**** Бареков е за затвора! Сега наистина най- доврения му човек който му организира митингите и събира хората за тях е бавноразвиващата мутра Станислав Недков- Стъки. Който преди 5 месеца водеше листата във В.Търново на партия ГОРД. Партията на мутрата с бардаците и проститутките Слави Бинев. И бе нормално ГОРД на миналите избори да спечели 0.04 процента,толкова ще има и ка*ута Бареков с тези мутри. То и на ГОРД на Бинев даваха 5 процента преди изборите а........
18
3
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До ИСТИНАТААбсолютно си прав! Присъствах на два от митингите и шествията на *** Барек капута. Бяхме около 200 човека,от тези 200 3 автобуса бяха дошли с мутри от страната от така наречените клубове по ММА. Гладни мйутанти,бедни на които ибрика *** е обещал пари след като влезе в парламента.Мутрите бяха водени от лицето Станислав Недко /Стъки/,мутра осъждана за изнудване и рекет с ефективна присъда,който на миналите избори водеше листата на партията на друга мутра Слави Бинев- ГОРД
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дебелата ,черна - 155 килограмова мутра е оьурпирала медийното пространство и се гаври с населението. Не смее да се покаже даже и в Парламента , нали е депутат , нека го чуем какво ще се изходи по този въпрос.
16
3
 
1
 
! Отговори
Woman преди 10 години
Прекрасен човек с кофти жена до себе си, да си вземе и една бяла и така България ще се балансира. Поне ще го уважава.
15
9
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
ИМА РЕЗОН В ДУМИТЕ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ! НО НАЙ ГОЛЯМАТА ГАВРА ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО Е ЕДИН ИНДИВИД,ЕДИН ЕКЗЕМПЛЯР С ВИД НА БАВНОРАЗВИВАЩ! ТОВА Е НИЩОЖЕСТВОТО НИКОЛАЙ БАРЕКОВ,ИЗВЕСТЕН В ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДИ ПРОСТО КАТО ЛИЗАЧА НА БОКО,КАТО КА*УТА И ***! ТОВА ЛИЦЕ В МОМЕНТА СЕ Е ОБГРАДИЛО С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ММА БОЙЦИ,НА ВСЯКА НЕГОВА ПРОЯВА КАРА ПО 3 АВТОБУСА С МУТРИ НА КОИТО ИМ Е ОБЕЩАЛ СЛЕД КАТО ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА ДА ГИ СЛОЖИ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА. ТЕ И ТАКИВА ПРИСЪСТВАТ НА НЕГОВИТЕ МИТИНГИ САМО!
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички медии у нас с изключение на Алфа и тв7 се контролират от САЩ и Израел ! Затова бойкот на всички циониски медии :'*** 1 '*** 3 босфор тв нова герберастия , герб он ейр Еврейска европа тв ! Да живее законно избраното правителство !
13
5
 
13
 
! Отговори
Радев преди 10 години
***, ти къде дрема през последните две години? Защо чак сега събра смелост да говориш за свободни медии, а мълчеше като мишок, докато твоите началници в лицето на БъБъ и ЦвъЦвъ бяха стиснали за гушата де що имаше влиятелна медия по време на тяхното управление? За периода 2009-2013 г. България се е свлекла с 39 места надолу в годишните доклади на Фрийдъм хаус и Трансперънси Интернешънъл. Ама не смееше да гъкнеш тогава!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За саморегулация, регулация от държавата в медийната среда..."Ужас, та това е директно намерение за автоцензура и държавна цензура, и то от Държавния глава! Хора, тоя нали се пише демократ, десен, европеец, обединител на нацията? Сега се оказва, че е елементарно авторитарно комунистче, което благо консумира благините на капитализма! Гусин Президент, ще ме регистрирате ли, ако реша да напусна границите на родния си град! Ужасен съм!!!
11
8
 
12
 
! Отговори
SS преди 10 години
Това, което ни го сложиха за президент няма ли кой да му излекува логореята? Медиите ли са най-важния проблем на държавата сега?
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хубаво,но защо тогава президента не каже какво мисли за медиите на близкия си приятел олигарха Иво Прокопиев? Да не би Прокопиев да не използва Дневник и Капитал като манипулира общественото мнение в своя полза и на бизнеса си? Не сме забравили,че благодарение на неговите медии ГЕРБ дойдоха на власт.
9
3
 
12
 
! Отговори
joncho преди 10 години
Mezdu Nedyalko ot BB i Boko Tikvica ot Bankq nqma nikakvi razliki - dvamata s manii za velicie vse edno Edna maika gi e razdala
8
2
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Ти си душевно бедна личност, пари не ти трябват само да ти е пълен търбуха и друго не ти трябва. На тази земя си само да ториш.
7
11
 
29
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Г-н Президент,Ако медиите не бяха "средство за влияние" Вие никога нямаше да станете президент.Ще отречете ли това ?
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четвъртата власт не понася правителството и безумната коалиция!
5
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изключително интелигентен умен и образован Пък и хубав
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителство без пеевски? Няма как.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ако нямаше ДПЦ и БСП и 24 години кражви, нямаше да има и ГЕРБ и ЦЦ и ББ така че ...... ФОСТАВКА...
2
11
 
18
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Пак този хубавец.По времето на герб забогатях,като всеки път слагах в касичката си по 1 лев когато виждах грозните мутри на Цветанов и Борисов.
1
3
 
4
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Интернет освободи хората от харченето на пари за хартиените медии, те нямат вече никакво значение.Печатните медии служат на собстениците им да печелят от рекламодателите, също са въможност за група журналисти или по-скоро псевдожурналисти да се издържат, има и малка група от интервюирани и представяни, който се радват на слава за един ден - толкова. Днес интернет е мястото, където се кове общественото мнение. Употребяването на тази най-голяма и комплексна медия е много хаотично.