Нова финансова квазиполиция ще следи стоки, няма да арестува

Тя ще контролира стоки с висок фискален риск
Обновена: 9 дек 2013 16:58 | 9 дек 2013 16:58,
16
Нова финансова квазиполиция ще следи стоки, няма да арестува
Архив: Булфото

Парламентът създаде финансова квазиполиция. Това стана с промени, приети на второ четене в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Новосъздаденият орган по приходите ще има право да извършва фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, но няма право да арестува.

Служителите ще имат право да спират транспортни средства на фискални контролни пунктове, да правят проверка на документите, придружаващи стоката.

Новосъздадената структура ще има право още да извършва проверка и оглед на превозваната стока. След прецизирането на текстовете отпадна възможността органите по приходите да изискват фактура за стоката.

Квазиполицейският орган ще има право още да изисква представянето на документ за самоличност от водача на транспортното средство, както и подробности около получателя и мястото на разтоварване на стоката.

Бързоразвалящи се стоки, иззети от органите по приходите и изоставени в полза на държавата, могат да се предоставят на бюджетни организации или на Българския Червен кръст от изпълнителния директор на НАП или от оправомощени от него длъжностни лица.

Списъкът на стоки с висок фискален риск се утвърждава със заповед на министъра на финансите по мотивирано предложение на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Заповедта и списъкът на стоките с висок фискален риск се публикуват на интернет страниците на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите.

Промените в ДОПК целят да засилят дейността на приходната администрация и така да повишат събираемостта.
Още в началото на мандата на правителството си постави задача да повиши приходите на държавата.

Една от основните критики на левицата към предишното управление беше ниската събираемост. Лидерът на БСП Сергей Станишев неведнъж е обвинявал предишните управляващи, че контрабандата при тях е достигнала изключително високо равнище. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
plamen преди 10 години
До д-р Михайлове,как никъде-Виетнам,Китай
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако ще бачкат като корумпирания КАТ, по-добре да не почват изобщо. Бирниците от КАТ не арестуват, но цакат яко за кинти.
12
4
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ВРЕМЕТО ЗА ПОКАЯНИЕ СЕ ИЗЧЕРПВА...!
11
0
 
12
 
! Отговори
ТИЯ преди 10 години
айде и тия искат палки да вземат и бариери да слагат! всеки иска да сложи бариерКа някъде! е, защо тогава влезнахме в ЕС, където е основно свободното движение? А? А? А? е, тогава не се ли сетихте, че за да няма бариери и да успееш да си събереш ДДС-то трябва да си доста добре подготвен! а, сега дай да сложим катаджий да събират ДДС по пътищата!
10
4
 
4
 
! Отговори
Който има уши преди 10 години
всички съгрешиха и не стигат Божията слава Рим 3:23ако не повярвате, че съм това, което казвам, в греховете си ще умрете. Йоан 8:24Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ. Рим 6:24Който вярва в Сина има вечен живот; а който не слуша Сина няма да види живот, но Божият гняв остава върху него. Йоан 3:36Истина, истина ви казвам, Който вярва в Мене има вечен живот.Йоан 6:47Защото какво би дал човек в замяна на душата си? Марк 8:37
9
0
 
12
 
! Отговори
льжата преди 10 години
Като не могат да ги арестуват нека ги целуват
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нова финансова квазиполиция ще следи стоки, няма да арестува"-Значи нови клатику.ци на държавната хранилка и "наши хора" естествено!!
7
4
 
16
 
! Отговори
д-р Михайлов преди 10 години
Ех този Едипов комплекс при другарите комунисти или социалисти. Голяма любов , голямо нещо им са Б. Борисов и Ц. Цветанов. От сутрин до вечер молят с наведени глави към колената -хайде бе махнете се от политиката за да си крадем на воля. Да ама не. Днеска Цветанов заминава за Германия и пак ще видите как Европа го уважава, защото е искрен, а там такива хора се уважават и защитават. У нас на честните викат луди. Апропо къде личния Премиер на В. Божков -черепа Олигарски са го поканили-никаде и няма да го поканят никога.
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
днес *** от парламента са гласували да намалят субсидиите с ЕДНО ЛЕВЧЕ,тоест от 12 лева на 11, е няма такава гавра никъде по света,не може друго нищо да се иска освен ОСТАВКА
5
1
 
8
 
! Отговори
До №1 преди 10 години
По същата логика, никой не минава доброволно през проверките на КАТ.
4
2
 
22
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
аз искам нова комисия, която да екзекутира производителите на хранителни продукти, които пълнят колбасите с смлени кокали, хрущяли, рога и копита, който киснат месото във вода за да може да продават вода на цената на месо и т.н..
3
1
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 10 години
А, сега де !!! Точно сега ще се види като каква е файдата от данъчните ! Като какво ще хванат освен премии които до сега успешно усвояваха ,без да изпълнят приходния си план !Честита ви нова година данъчни *** !!!!
2
2
 
32
 
! Отговори
8888 преди 10 години
това е поредната безсмислена структура. За да има повишена събираемост на приходите, трябва да има рестарт на НАП. А този рестарт включва смяна на всички шефове от ниво дирекция нагоре. Настоящето ръководство на НАп се е срастнало с престъпните структури. Народа го е казал : нов бардак със стари *** не става !
1
0
 
33
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кой ще мине по желание през фискалните пунктове за контрол?Все едно да накараш някой *** събрат продаващ цигари без бандерол да отиде по желание на проверка.Или това е измислена служба за наши хора.