Орешарски размаха пръст на страни от ЕС заради Шенген

"Някои държави решават вътрешни проблеми с позициите си"
Обновена: 10 дек 2013 14:15 | 10 дек 2013 14:07,
60
Орешарски размаха пръст на страни от ЕС заради Шенген
Премиерът на срещата си с Пецина. Снимка: Министерски съвет

Премиерът Пламен Орешарски изрази разочарованието си от страни в Евросъюза, които спъват влизането ни в Шенген.

На среща с вицепремиера и вътрешен министър на Чехия Мартин Пецина министър-председателят ни посочи, че "с известно разочарование наблюдаваме реакциите на някои държави, които по-скоро решават вътрешни проблеми с позициите си".

Той изтъкна, че страната ни на сегашния етап технически е готова за членството.

"По-важното е да извоюваме доверието на партньорите и ще продължим да работим в тази посока. Някои процеси в ЕС се случват бавно, в това число и промяната на стереотипите", отбеляза Орешарски.

На свой ред Пецина заяви категоричната си позиция за запазване на правото на свободно движение на хора в ЕС, както и за разширяване на Шенгенското пространство.

"Смятаме за несправедливо България и Румъния да са извън Шенген", каза той.

На разговорите премиерът Орешарски благодари за оказаната ни финансова помощ от Чехия за справяне с бежанската вълна, като посочи, че предоставена навреме тя има двоен ефект.

Той обаче изтъкна необходимостта от по-цялостна концепция на Еврокомисията и на държавите-членки по отношение на миграционната политика и изрази надежда по време на предстоящото гръцко председателство да бъдат предложени работещи решения.

"Нещата какво се прави с бежанците, влезли на територията на Европейския съюз, са доста неясни, но сме сигурни, че решаването на проблема не може да бъде оставяно само на държавата, в която те се намират", съгласи се министър Пецина.

Чешкият вицепремиер каза, че страната му ще продължи да оказва институционална и материална подкрепа на страната ни по проблема с бежанците и информира премиера Орешарски за готовността си да изпрати още през януари екип от експерти, които да работят на място съвместно с българските специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
29
 
23
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Тоя само в Китай ходи, в Европа никой го неще, най много до Румъния ББ без да е никав ходи се среща с президента и премиера на Израел.
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено че не ни искат, най-корумпирани сме!!!!
1
22
 
32
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Не знам какво е размахал, но всички европрограми са спрени. Оставка!