Преговаряме с "Тошиба" за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Стойнев: Технологията ще бъде на американската "Уестингхаус“
Обновена: 11 дек 2013 15:19 | 11 дек 2013 15:05, Веселина Йорданова
43
Преговаряме с "Тошиба" за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка, архив Булфото

Българският енергиен холдинг ще преговаря с японската „Тошиба Корпорейшън“ за изграждане на новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Днес правителството е одобрило доклад на енергийния министър Драгомир Стойнев. В решението на кабинета се предвижда министърът да разреши на БЕХ да преговаря с японците за сключване на споразумение за стратегически инвеститор. Технологията ще бъде на американската „Уестингхаус“ - реактор с вода под налягане АP 1000 ІІІ +.

Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви в Министерския съвет, че мотивите за преговорите с „Тошиба“ са заявеният от тях инвеститорски интерес, както и препоръката в доклад на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ новата мощност да бъде изградена по американска технология.

„Конкурс за строителство ще има, но тук става въпрос за избор на технология. Конкурс за технология не може да има, защото това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия“, отсече Стойнев.

По думите му "нагледахме се“ на дългосрочни договори. Стойнев заяви, че бъдещият 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще работи изцяло на пазарен принцип и подчерта, че конкурс за строителство ще има.

Няма да има обаче финансови ангажименти на държавата. По думите на министъра бъдещото споразумение с японската корпорация трябва да предвижда инвестиция от нейна страна до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и „Уестингхаус“ за получаване на външно финансиране от американската Ексим банк и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, трябва да бъде АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности ЕАД“. Срокът за договаряне и сключване на споразумението е 30 септември 2014 година и то ще бъде сключено според българското право.

Стойнев заяви, че мощността на AP 1000 – между 1000 и 1200 мегавата отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.

Заемът за новата мощност ще бъде изтеглен от АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности ЕАД“ и ще се изплаща от продажбата на произведената електроенергия.

"Изграждайки финансовият модел, който през тези месеци трябва да се случи, ще стане ясно цената на този реактор дали е поносима за нас и дали цената на електроенергията, която ще се продава на свободния пазар, е конкурентоспособна спрямо другите“, каза Стойнев.

Министърът прогнозира, че цената на тока от новия 7-ми блок ще бъде по-висока от произвежданата досега от АЕЦ „Козлодуй“, но ще бъде по-ниска от тази на останалите централи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако накрая купим и блокът за Белене и ще стои неизползван, може да го монтират на мястото на паметника пред НДК, да се вижда колко скъпи неща може да си позволим и да не ги използваме :D - снобарско, но колко много сноби са плъзнали по моловете :D
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 5 Точно затова е най-бедна, защото нищо не се строи. В нация от охранители и сервитьори ви превърнаха ***.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ще пребъде!
11
1
 
9
 
! Отговори
сс77 преди 10 години
Картинката вече тотално заприлича като във виц разказван в съветски шпионски роман.Русия свали поредно българско правителство само за да си продължи проектите и точно правителството на техните марионетки да вземе да им замрази любимия АЕЦ проект и вместо това да пусне Уестингхаус и Тошиба не само да строят НО и да ИНВЕСТИРАТ.Браво Орешарски, браво Стойнев! Можело значи, а! Кога обаче ще видим параметрите по договора?
10
3
 
5
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 11 Джамиите ти ги строят точно ората от БСП в комбина с ДПС - един път на предната тройна коалицийка, сега пак. :) Даже бан Волен сега ги държи в памук, че да водят дела за бани и прочее имоти. :)
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се строи и АЕЦ Белене и Южен Поток! Крайно време е да се построи нещо в тази страна, след 24 години разруха. Американо-туркофилските *** освен няколкостотин джамии друго не са построили.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Японци ще строят американска централа с френски турбини и с чат пат руски части купени покрай авантюрата Белене! Ще бъде истинско приключение пускането му!
7
2
 
6
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
Аз май нещо съм глупав...така. Реактор ще се построи на пазарен/частен принцип на площадката на нещо, като държавен АЕЦ, нали така!? Щото АЕЦ Козлодуй не е частен. Някаква ООД ще си има реактор там и даже може да не продава на Българския пазар, ами да изнася всичко. Но за сметка на това - поддръжката му предполагам ще е на едно с другите реактори, а риска също си остава за домакините!? Ми...честито на печелившите! И пак за БСП на следвщаите избори...
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали щеше друг да я плаща тази централа, а какво излезе, ние ще платим 70% и то по думи на БСП,реално ще са 100% + лихвите.
5
4
 
10
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Мерси няма нужда, особено като знаем какво се случи с Fukushima Daiichi - третия реактор на която е строен точно от TOSHIBA.
4
1
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Охохо, изцяло на "пазарен принцип" звучи многозначително
3
15
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
И КОЗЛДУЙ И АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК НЕКА СЕ СТРОИ НЕКА ИМА РАБОТА СТИГА СМЕ РУШАЛИ
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не си спомням да съм разрешил на комунистите да преговарят за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй! какво стана с АЕЦ Белене? Нали имаше референдум и беше положителен? А комунисти?
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сакън.Не щем втора Фукушима.