ЕВН: Намаляването на цената на тока ще дебалансира системата

Дружеството вече е внесло възражение в ДКЕВР
Обновена: 27 дек 2013 15:35 | 27 дек 2013 15:30, Анисия Иванова
21
ЕВН: Намаляването на цената на тока ще дебалансира системата
Архив: Булфото

Според ЕВН проектът за решение за намаление на цената на електроенергията от 1 януари 2014 година ще доведе до дебалансиране в енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него.

Днес в ДКЕВР се проведе обществено обсъждане, където енергодружествата категорично заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година.

По този повод дружеството е внесло в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възражение, а до медиите разпространи становище. В него се посочва, че поредното трето намаление на цената за последните 10 месеца е отново за сметка главно на последните звена в системата - ЕРП-тата и крайните снабдители.

Още по темата

Според ръководството на ЕВН проектът на ДКЕВР създава следния парадокс: "С новото решение комисията задължава дружеството да плаща цена за енергия и пренос на НЕК и ЕСО 107,34 лв. за МВтч., а да я продава на битовите клиенти като нощна енергия за 86,76 лв. за МВтч."

От дружеството питат дали последните ценови решения целят стабилизиране на цялата система, или само на определена компания, предвид на това, че делът на ЕРП-тата в общата цена от тяхната приватизация досега е бил силно намален. От ЕВН твърдят, че посочените в становище на Научно-техническия съюз на енергетиците в България осем процента технологични разходи на дружеството всъщност са 11.

Въпросите, които поражда този проект, според дружеството са още защо се игнорират некомпенсираните разходи на дружествата за изкупуване на енергия от ВЕИ, защо в проекта не са включени предстоящите разходи за балансираща енергия и защо ДКЕВР предвижда нов инвестиционен и технологичен одит на ЕРП, едва след като Комисията вече обяви проекта на нови цени.

"ЕВН България" изразява изненадата си, че ДКЕВР взема такова тежко решение, без да се консултира с всички засегнати страни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
ВЕСТИ ОТ ЕС преди 10 години
СКОРО БЯХ В ЛИТВА-ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ИМАШЕ АЕЦ И ЕС Я ЗАКРИ. СЕГА КУПУВАТ ГЛАВНО ОТ РУСИЯ И ЦЕНАТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА Е ПО НИСКА ОТ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ - НО ТЕХНИТЕ ЕНЕРГОДРУЖЕСТВА НЕ СА КУПЕНИ ОТ ЧУЖДЕНЦИ С ГАРАНТИРАНА ПЕЧАЛБА УТВЪРДЕНА ОТ РАЗНИ ПРОДАЖНИ ПРАВИТЕЛСТВА. ТЯХНАТА КОМИСИЯ ПО РЕГУЛИРАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ПРЕДВИЖДА НАМАЛЕНИЕ С 10% ЗА 2014 ГОДИНА. 10% А НЕ 1%. ПРОВЕРЕТЕ В ИНТЕРНЕТ !!!! А ТУКА СЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ И СЕ ДАВА ТРИБУНА НА ЗАЩИТНИЦИ НА МОНОПОЛИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ - КАТО ТРАЙЧО ТРАЙКОВ !??
19
0
 
2
 
! Отговори
коци преди 10 години
Ще си нормализират ПЕЧАЛБИТИ ВИ ! Няма да са СВРЪХ !!
18
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Do Rumen 221Приятелю,Ти дълбоко подвеждаш читателите с твърдението си:- "Точка 1 не ти е вярна. ВЕИ не са толко много, моля да не подвеждаш така нагло забравяш, че тук има 4000мв само ВЕЦ на НЕК..."- ТОЧНО ТОВА Е ИСТИНАТА! ВЕЦ-овете СА възобновяем Електро Източник (ВЕИ)...!!!- Когато говорим по-глобално - за екология, трябва да говорим за невъглеводородна или ЗЕЛЕНА енергия, а зелена е и атомната енергия, при това тя отговаря на понятието "базова", без която не може да има Е.С-***.
17
1
 
5
 
! Отговори
колчо преди 10 години
Е вие искате в България да печелите 20 % от нашия гръб а в Австрия печалбата ви е 2% няма такъв филм. Като не ви харесва пътя и да ви няма.Щеше да е добре нали ако при правителството на ГЕРБ както се готвеше 40% увеличение от 1 юли 2013.Когато един банкер ти дава заем той въобще не мисли че си на зор и ти помага. Той мисли какво ще спечели от това. Та и вие ЕРПта сте същите дошли сте тука да грабите.Тока е наш и ние ще ви казваме колко да печелите.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DRUG PYT 6TE SE DEBALANSIRA SISTEMATA.XAIDE KATO NE IM IZNASQ I GUBQT DA VYRNAT LICENZITE NA DYRJAVATA.ISKAT DA PE4ELQT DESTORNO I SE PRAVQT NA GUBE6TI DA IM EVA LELQTA
15
2
 
2
 
! Отговори
Do Rumen 221 преди 10 години
Точка 1 не ти е вярна . ВЕИ не са толко много ,моля да не подвеждаш така нагло забравяш ,че тук има 4000мв само ВЕЦ на НЕК. Колкото до големите проекти за ВЕИ сектора там бозата е ДРУГА. Като топлофикация София ,Топлофикация Видахим на Христозов 5мил. от каучук и 50 мил от електроенергия.Според написаното от теб излиза че имаме повече ВЕИ от ТЕЦ -СМЯХ само ТЕЦ-Варна е по мощна от всички ВЕИ взети заедно.Единственото вярно е ,че когато Шулева продаде ЕРП цената беше 9,6ст сега е 17ст.
14
3
 
4
 
! Отговори
ЯСНО ,КАТО БЯЛ ДЕН! преди 10 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО СТАВА ,КАТО ДЪРЖИШ ЗАТВОРЕНА ДЪЛГО ВРЕМЕ ЕДНА ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ , ВЪРХУ ОГЪНЯ..???ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И С "ЕНЕРГИЙНАТА НИ СИСТЕМА"!ВЕРВАЙТЕ МИ...!!!!!!!!!!!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Така както град Хамбург (Германия) си върна мрежата, така ЕРП-тата да върнат мрежата на държавата. Пазарни цени на тока от вятърничеви и лъже-соларни централи, а не субсидиран грабеж на населението.
12
1
 
14
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Тези от ЕВН дали ги е еня за мен,семейството ми,приятелите ми,или за някого от задължените от Царо да им бъдем клиенти-НЕ ?!!Так че боли мЪ фарЪ ЗА ТЯХ.Когато мазната банкянска *** мутра продаде и последните държавни активи(33%) на ЕРП-тата ЩО НЕ РИВАХТЕ БЕ *** ДОЛНА???
11
14
 
7
 
! Отговори
наопаки преди 10 години
сори, ама обърнете се към популисткото правителство, не към ДКЕВР - цената на въглищата расте, за да не стачкуват миньорите, а тока поевтинява - на това му се вика комунистическа икономика
10
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гренясалата комунистическа *** преди да си отиде завинаги след 6 месеца е решила за зоробо всичко де що може. Следващото правителство ще трябва да работи като след ядрена война. Гадове червени та червясъли махайтесе. При Ким.
9
1
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
В Енергетиката нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36%!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и 5. Ето хубавците, които плачат за свръх-печалби от ВЕИ: - В. Златев - годишно 17 18 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Жел
8
2
 
7
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
Примерно, аз съм монополист в дадена област; тогава много лесно мога да я балансирам или дебалансирам (тази област) в зависимост от определени интереси, и никой няма да може да ми каже копче.Пояснение: това са опити за публично дебатиране по актуални /злободневни въпроси, които засягат всички нас, а не обявяване на "война" или "на нож" (или кой каквато друга военна терминология си хареса и избере) на лобита, групировки по интереси и т.н.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Царю, Царю! Хайде отговорете на народа - защо затворихте трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"? Защо дадохте българското електроразпределение в ръцете на чужди фирми?А г-н Борисов да отговори, ако обича, защо продаде на ЕРП-тата 30% дял на държавата?"
6
5
 
12
 
! Отговори
Николай преди 10 години
КРС като накара мобилните оператори да намалят цените на разговорите тяхната система не се дебалансира, а пък на тия ще. По-голяма глупост не можаха ли да измислят.
5
4
 
15
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До budaТЕ НЕ ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА А НАС СЪС ТЕБ + ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ АБОНАТИ!
4
4
 
26
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
KATO НЕ ИМ ХАРЕСВА НА МОНОПОЛИСТИТЕ ЗАЩО ОЩЕ НЕ СА НАПУСНАЛИ ,,КЕЛЕПИРА'' БЪЛГАРИЯ?
3
4
 
27
 
! Отговори
buda преди 10 години
Вън Енерго-про, EVN и ЧЕЗ от България, стига са източвали държавата
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбъркали са адреса. Да се жалят на прокопи, цвети, вальо, американските тецове и в партийните централи на герб и дпс. А да, и на ирландската пастирка.
1
2
 
24
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговене на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА! И според международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните две условия и въпреки това са ги подписали...!- ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА ОМРАЗНИ, ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДЛЪЖНО ДА ГИ ДЕНОНСИРА!!!