АБВ-то ще възражда левицата: БСП се нуждае от катарзис

Първанов: Никой от членовете на движението няма да напуска столетницата
Обновена: 15 яну 2014 12:25 | 14 яну 2014 11:31,
86
АБВ-то ще възражда левицата: БСП се нуждае от катарзис
Георги Първанов. Снимка: Булфото

Никой от членовете на БСП в национално движение АБВ няма да напусне левицата. Отхвърлихме възможността за създаване на нова партия, заяви Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 година

При засилен журналистически интерес, в присъствието на половината генералски състав на България, бивши кметове, спортисти, професори и опозиционери в левицата, гражданската инициатива АБВ обяви, че тръгва към евроизборите със самостоятелна листа.

Формалното участие на изборите ще стане в коалиция. Първанов отказа да назове имената на останалите партии, защото в момента имало огромен натиск и опит за въздействие с непозволени средства.

По негови думи движението ще даде възможност на хората вляво, които искат да гласуват за различна политика, да намерят своето представителство. Първанов категорично отхвърли твърденията, че работи заедно с ГЕРБ.

„За нас в АБВ ГЕРБ е основен опонент, другите са конкуренти“, каза той.

Още по темата
АБВ е като пушката на стената, която ще гръмне в третото действие, повтори думите си от преди години Първанов. Тогава те бяха изречени по повод замразяването на АБВ и евентуалното му възраждане. Той обясни, че това се налага заради политическата обстановка в страната. Според Първанов левицата е загубила тежко три национални избора заради слабостта на ръководството на БСП.

"От монополизма, от липсата на конкуренция никой не печели – нито левицата, нито България, нито българската политика", заяви той.

Първанов даде заявка, че АБВ ще се опита да осмисли автентичния български патриотизъм. Днес стои въпросът за оцеляването на българското. Не става въпрос само за демографското измерение на въпроса. Ние намираме основание за активирането на АБВ в плачевното състояние на българската икономика, заяви Първанов. Той се обяви против полюсното мислене, омразата и конфронтацията. 

"Ние ще се опитаме да бъдем носител на една друга политическа култура, ще се опитаме да стимулираме диалога", допълни Първанов и обясни, че ще работи за съгласие и съединение.

"Без това съединение България е обречена", смята бившият президент. Той остро нападна лидера на БСП Сергей Станишев и  на ГЕРБ Бойко Борисов като обясни, че България не бива да остава заложник на личната им борба.

Той направи заявка, че още хора в левицата ще обявят своята принадлежност. Първанов категорично отхвърли твърденията за предателство и разцепление.

"Ако правиш силна политика – ще гласуват за теб. Ако правиш гафове, ако се проваляш – отливът е неизбежен. Не може слабите лидери да разчитат само на партийната вярност“, отсече Първанов, който е и бивш лидер на БСП.

Хайде този път да разтревожим партията, обърна се президентът към членовете и симпатизантите на левицата.
По думите на Първанов ръководството на левицата в момента изпълнява решения, които се взимат другаде.

„Ръководството на БСП е в тежка зависимост“, обясни Първанов. Президентът попита кой разпъва медиен чадър над лидера на БСП. Според него отговорът на този въпрос ще отведе до отговор на въпроса кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Левицата трябва да преживее своя катарзис“, отсече президентът. Той обясни, че сегашното правителство не трябва да бъде отстранено, защото алтернатива няма. Грешните решения идват от партийните централи и по-скоро са им спуснати от другото място, каза още той. Гласуването за АБВ, по негови думи, ще е началото на възраждането на левицата и възможност за работа с партиите в центъра и дясно от центъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
стара песен на нов . преди 10 години
Всички хора на Първанов са тук.Липсва Пешо сумиста
77
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Напротив, г-н Първанов всички от движението трябва да я напуснете. И да направите модерна лява партия. И да се огледате надолу за млади хора, които са много стойностни. И които те са бъдещето на България. Може би наистина някой трябва да чуе тези хора. А защо да не сте Вие, г.н Първанов?
76
0
 
0
 
! Отговори
байчо преди 10 години
първанов губят се вече 5 гласа .може да ги има отново левицата ако ти и станишев спрете да говорите и от мое име
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво
74
0
 
1
 
! Отговори
Гост в рубриката преди 10 години
А защо Калфин да е предател? Формално той не е член на БСП. Вярно е, че има нужда от нова лява партия в България, защото социалдемократическите идеи,които са нещо съвсем друго от БСП действителността, имат привърженици. Е, та те нямат представителство в момента. НО: С Първанов начело със сигурност няма и да получат такова.
73
3
 
2
 
! Отговори
The king преди 10 години
Не БСП, а Първанов е преживял катарзис. И да не се обяснява много, много, че с ГЕРБ са в опозиция защото всички знаем, че с Борисов споделят взаимни симпатии.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кухи думи-нямащи връзка с действителността!Бил против полюсното мислене,конфронтациятя,омразата и т.н.Че кой нормален гражданин не е против?Ама ,за да не се мразим, трябва тези които 24г. грабиха на воля от общодържавното сега да връщат на тези които ограбваха! А не да ми говори/както се изказа в едно интервю/,че според него прехода бил повече положителен.Прави мили очи пред силните в Европа.За една изкуствена усмивка,потупване по рамото на какво ли не са способни.
71
2
 
5
 
! Отговори
Dikovski преди 10 години
Не симпатизирам на БСП,но Серговото БСП е отдавна бита карта!!!
70
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Бойкото сега се надява,ама-надали.
69
1
 
5
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Kартинката е ясна.На Позитано пеят: Последен валс, а Първанов и дружината му:Партизанин за бой се стяга.
68
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Не е много сигурно,може да се опитва да подсвирне!
67
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ффффф...Фъ! Спрямо картинката разбира се.
66
4
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Spiro Сложи и Боко *** при тях и картинката ще е пълна :)
65
1
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 10 години
Този горе на снимката ми е супер мазен и отвратителен. Пак с неговите болни амбиции, премиер иска да става. А защо? 2 поредни мандата изкара като президент, т.е води се че е изкарал супер успешна политическа кариера. Да се пенсионира вече и да ни отърве поне той от натрапчивото си присъствие!
64
2
 
7
 
! Отговори
6502 преди 10 години
Левицата е вън от всичко. Тя вече е аутсайдер от България!
63
2
 
7
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Спиро, тези недоволните от БСП, които не желаят да имат нищо общо с десните изверги, или не гласуват, или гласуват за нормални леви партии: цяла шепа комунистически партии, а от няколко години и истинска лява партия, т.н. "нова левица". Аз за първанката няма да гласувам . Жалко за Калфин, по принцип разумен човек.
62
4
 
7
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Тоя мечтае да превърне БГ в нещо като Путинска Русия. С Боко да се сменят във власта както Путин и Медведев. За целта трябва Реформаторския блок да помогне при промяната на конституцията. БГ да се превърне в президентска република.
61
2
 
8
 
! Отговори
попето преди 10 години
Маските падат,ясно се вижда кой кум,коѝ сват, коѝ на БОЦЕ е ортак.
60
3
 
15
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Ето, тук Гоце в прав тескт си казва каква е идеята! АБВ е патерицата на БСП. Идеята е да се съберат гласовете на недоволните от БСП и безобразията на Станишев. Идеята е да няма загуби. Човекът си го казва в прав текст, не се крие. Това са комсомолски номера с цел безобразията да продължат. Няма разлика между БСП и АБВ, между Станишев и Първанов. Всички вече са се разбрали и действат заедно, какво са ги учили в Москва.
59
2
 
13
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Хе-хе Първанов щял да възражда левицата.Гоце е толкова обеднял и жаден пак за власт, че ще се продаде не на Баце ами и на Мавъра, ако даде повечко кинти. След това се чувства като пречистен.Толкова с катарзисите на Гоце .....