Страната ни защитава европейската си ориентация

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Обновена: 23 яну 2014 20:31 | 23 яну 2014 19:38, Петя Славова
70
Страната ни защитава европейската си ориентация
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на заседанието е "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.".

Премиерът Пламен Орешарски ще представи доклад на тема: "Стратегическите приоритети на България до 2020 г. и източници на финансирането им".

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще изнесе доклад : "Напредък по Споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. и предстоящи стъпки към финализирането му.

Анализ на приноса на Споразумението за Партньорство с ЕК за постигане целите на Националната програма за развитие "България 2020".

По време на традиционния прием за ръководители на дипломатически мисии, акредитирани у нас, Плевнелиев обясни още, че не временните решения ще предвижат държавата напред, а постигането на резултати по 
стратегическите национални приоритети. Той посочи, че е важно да успеем да приложим този подход по отношение на Националната програма за развитие "България 2020" и по Договора за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г., както и да се върнем към редица забавени реформи като административната, пенсионната, здравната, реформите в образованието, водния сектор, в сектор "Сигурност".

Росен Плевнелиев отбеляза, че за България 2013 г. беше годината на масови протести, на три правителства, на два парламента и година на невиждано отдавна политическо противопоставяне и коментира, че сме свидетели на ниска степен на доверие на гражданите към политиците и институциите. 2013 г. ще остане в историята като годината на гражданското общество в България, каза още президентът и допълни, че това беше годината, в която българите посочиха категорично проблемите в собствената си държава и поискаха тяхното решаване. Плевнелиев изтъкна отново, че като президент избран директно от народа, е подкрепил гражданите в техните справедливи искания.

Във връзка с предстоящите европейски избори през май, Росен Плевнелиев каза, че резултатите от европейския вот ще бъдат ключови за развитието на ЕС. Той посочи, че евроизборите ще се проведат в условия на нарастващ популизъм, радикален национализъм и масово разочарование на гражданите от  политическите елити. Партии, проповядващи популистки тези и идеи, печелят все повече привърженици в редица държави - членки на ЕС, поставяйки под въпрос основни европейски ценности, отбеляза президентът. В годината, в която отбелязваме стогодишнината от началото на Първата световна война и 25 - годишнината от падането на Берлинската стена, нека си спомним какво преживяхме и какво постигнахме в Европа, да се запитаме дали сме готови да го пренебрегнем в името на краткосрочни политически дивиденти, апелира държавният глава.

"България винаги е защитавала своята европейска ориентация. Вярваме, че само интегрирана Европа ще бъде силна и просперираща, с решаваща роля на глобалната сцена", заяви президентът Плевнелиев.
Посланикът на Дания и доайен на дипломатическия корпус у нас Коре Ерхард Янсон изтъкна, че за годините на членство в ЕС, България днес вече е демонстрирала готовността си да даде своя дан на Европа. Той посочи, че българският принос в европейския дневен ред е в редица области като интеграцията на Западните Балкани в ЕС, европейското сътрудничество в енергетиката, работата с бежанци имигранти. Във всички тези области се 
демонстрира, че през седемте години от членството на България в ЕС страната "изкласи" от детската градина на Европа и се присъедини към групата на онези, които движат ЕС и вземат решенията в него, каза посланик Янсон.

Сред присъствалите на приема в Националния исторически музей бяха също министрите Кристиан Вигенин и Зинаида Златанова, председателят на външната комисия в парламента Янаки Стоилов, поясни БТА.

Междувременно държавният глава заяви, че страната ни винаги е защитавала своята европейска ориентация. Това Росен Плевнелиев каза по време на традиционния прием за ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в Република България в Националния исторически музей , предаде Агенция "Фокус".

„Благодаря ви за отличната съвместна работа и развитието на двустранните ни отношения. Желая успешна 2014 година на вас и народите, които представяте. 2013 година премина под знака на много предизвикателства: най-тежката икономическа криза съществува от 6 години насам и все още не си е отишла.

България не е изключение в това – ние се намираме в комбинация от различни кризи, като например масовите протести, три правителства и други. За съжаление сме свидетели на недоверие към политици и институции. 2013 година остава годината на гражданското общество”, каза още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направи един референдум, та да видим колко са европейски ориентираните и после говори!
28
3
 
5
 
! Отговори
ЖПО преди 10 години
Но яко се трие тука ХА-ХА-ХА !Е те това е цензора !Искаме си ЖПО-то
27
0
 
4
 
! Отговори
Обява преди 10 години
Кооператива от работните пред министерството на земеделието , обявяват свободна позиция за енергичен и нежен президент !Работното време не пречи за изпълнение на поетия от него дълг , пред онзи дет го шляпна по вратлето в изборната нощ ! Обещават му добро заплащане !
26
2
 
18
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Това олигархче, ще събира другите престъпници и мафиоти за да обсъждат как да се борят с мафията и олигархията, демек, с тех си ? Е нема такъва шизофрения ?
25
1
 
11
 
! Отговори
До yuri69 преди 10 години
Жалко за този който не ВИЖДА по-далече от носа си.Това, че ТИ, лично ТИ си задоволен, не означава, че в България хората живеят нормално. Вдигни си *** от софийския стол, разходи се из страната, ОБЕКТИВНО виж как живеят хората и тогава говори, че печелиш като германец и живееш добре.Една птичка пролет не прави казва народа.
24
1
 
16
 
! Отговори
как не го разбрахте преди 10 години
Много сте сле. Президентът ни е винаги без първа дама, защото той е и двете !!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛЪЖА -ИЗЛАГА СЕ,НАРОДА НЕ Е ***. ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИ- ПРОДАЖНИЦИ
22
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 10 години
IZPE4EN MO6ENNIK E PREZIDEN4ETO.NAZNA4EN OT MAFIQTA PROKOPIEV I BORISLAVOVA KOITO UPRAVLQVAT DYRJAVATA.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До yuri69И това ли е смисълът. Да ни отече популацията по ЕС членки и тука да останат призраци??Проблем е многослоен. Ти може да работиш там и без да сме натикани в ЕС.
20
1
 
8
 
! Отговори
до Росен преди 10 години
А за теб е време да изложиш пред всички българи твоята ориентация
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До yuri69Нещо не си в час!А именно:Що за държава е това, чиито граждани ДОПУСКАТ да бъдат управлявани от: мошеници, мафиоти и прочие........НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА СОЦИАЛИСТИ, ГЕРБ, ДПС и т.н.Такъв народ си заслужава управляващите.....Стана ли ти ясно? Помисли и тогава пиши!
18
3
 
1
 
! Отговори
yuri69 преди 10 години
До Честно: Що е ЕСТолкова си далече от истината,че не си заслужава да се спори,аз работя и печеля наравно с немците и без да съм от каймака,тук се цени труда,а не кой си и откъде идваш.С този типичен бг шовинизъм ще се изядете сами
17
0
 
3
 
! Отговори
BULGAR BULGAR преди 10 години
KAKYVTO PREZIDENTA-TAKAVA I DYRJAVATA-LOGIKATA....PROST NAROD
16
0
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Страшна усмивка!Ставаш за реклама на пасти за зъби.
15
3
 
1
 
! Отговори
yuri69 преди 10 години
До Уважаеми ....много сте големи по форумите,Станишев крив,Доган интригант,Бойко ***.....това са тези,които вие сте си избирали,всеки е крив,*** и т.н,а вие,някой погледна ли себе си?кой да дойде,Бил Клинтън ли,вие си гласувате,вие си ги избирате,айде стига рева......
14
0
 
10
 
! Отговори
Честно: Що е ЕС преди 10 години
Но наистина искрено. .?Що е?Имат ли нужда от ЕВТИНА работна ръка-----Даааааа!Имат ли нужда от пазари за НЕКАЧЕСТВЕНАТА си продукция Даааааа!ООООООООбаче!!!!!!В ЕС не искат: неграмотните, ***, и т. н.В ЕС искат само КАЙМАКА на бившия соц.Останалите:...на бунището.Това е лицето ДЕМОКРАЦИЯТА по европейски.
13
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 години
Стига вече ни лъга с празнословия които нищо не значат нито пък пълнят хладилника а само вашите ненаситни гуши!Всички сте до един крадци и мошеници!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е доживяхме да видим един нормален и горе-долу на време КСНС ! Браво Плевнюлиев !Е са се издигна в очите на слепия !
11
1
 
5
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Страната ни защитава обратната си ориентация.
10
7
 
1
 
! Отговори
yuri69 преди 10 години
До Анонименкакво ти е виновна Европа на теб?Без тяхните пари България оттдавна да е станала втора Сирия.Това,че всички политици крадат и до народа нищо не стига е ясно,но не Европа ни е виновна за просташкия морал и управление