Страната ни защитава европейската си ориентация

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Обновена: 23 яну 2014 20:31 | 23 яну 2014 19:38, Петя Славова
70
Страната ни защитава европейската си ориентация
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на заседанието е "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.".

Премиерът Пламен Орешарски ще представи доклад на тема: "Стратегическите приоритети на България до 2020 г. и източници на финансирането им".

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще изнесе доклад : "Напредък по Споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. и предстоящи стъпки към финализирането му.

Анализ на приноса на Споразумението за Партньорство с ЕК за постигане целите на Националната програма за развитие "България 2020".

По време на традиционния прием за ръководители на дипломатически мисии, акредитирани у нас, Плевнелиев обясни още, че не временните решения ще предвижат държавата напред, а постигането на резултати по 
стратегическите национални приоритети. Той посочи, че е важно да успеем да приложим този подход по отношение на Националната програма за развитие "България 2020" и по Договора за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г., както и да се върнем към редица забавени реформи като административната, пенсионната, здравната, реформите в образованието, водния сектор, в сектор "Сигурност".

Росен Плевнелиев отбеляза, че за България 2013 г. беше годината на масови протести, на три правителства, на два парламента и година на невиждано отдавна политическо противопоставяне и коментира, че сме свидетели на ниска степен на доверие на гражданите към политиците и институциите. 2013 г. ще остане в историята като годината на гражданското общество в България, каза още президентът и допълни, че това беше годината, в която българите посочиха категорично проблемите в собствената си държава и поискаха тяхното решаване. Плевнелиев изтъкна отново, че като президент избран директно от народа, е подкрепил гражданите в техните справедливи искания.

Във връзка с предстоящите европейски избори през май, Росен Плевнелиев каза, че резултатите от европейския вот ще бъдат ключови за развитието на ЕС. Той посочи, че евроизборите ще се проведат в условия на нарастващ популизъм, радикален национализъм и масово разочарование на гражданите от  политическите елити. Партии, проповядващи популистки тези и идеи, печелят все повече привърженици в редица държави - членки на ЕС, поставяйки под въпрос основни европейски ценности, отбеляза президентът. В годината, в която отбелязваме стогодишнината от началото на Първата световна война и 25 - годишнината от падането на Берлинската стена, нека си спомним какво преживяхме и какво постигнахме в Европа, да се запитаме дали сме готови да го пренебрегнем в името на краткосрочни политически дивиденти, апелира държавният глава.

"България винаги е защитавала своята европейска ориентация. Вярваме, че само интегрирана Европа ще бъде силна и просперираща, с решаваща роля на глобалната сцена", заяви президентът Плевнелиев.
Посланикът на Дания и доайен на дипломатическия корпус у нас Коре Ерхард Янсон изтъкна, че за годините на членство в ЕС, България днес вече е демонстрирала готовността си да даде своя дан на Европа. Той посочи, че българският принос в европейския дневен ред е в редица области като интеграцията на Западните Балкани в ЕС, европейското сътрудничество в енергетиката, работата с бежанци имигранти. Във всички тези области се 
демонстрира, че през седемте години от членството на България в ЕС страната "изкласи" от детската градина на Европа и се присъедини към групата на онези, които движат ЕС и вземат решенията в него, каза посланик Янсон.

Сред присъствалите на приема в Националния исторически музей бяха също министрите Кристиан Вигенин и Зинаида Златанова, председателят на външната комисия в парламента Янаки Стоилов, поясни БТА.

Междувременно държавният глава заяви, че страната ни винаги е защитавала своята европейска ориентация. Това Росен Плевнелиев каза по време на традиционния прием за ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в Република България в Националния исторически музей , предаде Агенция "Фокус".

„Благодаря ви за отличната съвместна работа и развитието на двустранните ни отношения. Желая успешна 2014 година на вас и народите, които представяте. 2013 година премина под знака на много предизвикателства: най-тежката икономическа криза съществува от 6 години насам и все още не си е отишла.

България не е изключение в това – ние се намираме в комбинация от различни кризи, като например масовите протести, три правителства и други. За съжаление сме свидетели на недоверие към политици и институции. 2013 година остава годината на гражданското общество”, каза още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
10
 
! Отговори
Уважаеми .......... преди 10 години
сънародници,виждам, че БОЛШИНСТВОТО от българите се срамуват заради този ЖПО / женски полов орган /.Защо търпим тази --тка ?Нямаме ли достойнство?На протест против плужека. Не на мекотелото. Не на Борисов и неговите ***!!!!!!
8
3
 
5
 
! Отговори
Бисер преди 10 години
Президента да вземе да се осъзнае и да почне на истина да мисли за България и за народа си както подобава поради поста който заема .И да престане да действа като пионка на някой друг.За да може поне да му остане някакво достойнство освен парите които ги прави за наша сметка .
7
2
 
10
 
! Отговори
GERB=NOVA преди 10 години
Ако някой все още се съмнява че Тиквата е собственик на НОВА герберастия тв , то след вчерашния отчет на Чехлю излъчена от същата всякакви съмнения отпаднаха !
6
0
 
9
 
! Отговори
yuri69 преди 10 години
не знам за каква ориентация бръщолеви,но той и другите муцуни,можеха да изразят протест,за това,което се върти тук по нашите телевизии в Германия.Показват се само тумби ***,които идват и няма кой да излезе и да каже,че това не са българи,а мазни и мързеливи ***
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, ще има повод да се радваме - скоро вече няма България да е *** на ЕврЕопа, а украинците ще ни изместят.
4
1
 
11
 
! Отговори
к'во излезна преди 10 години
1,8 млрд. лв. под формата на заеми е взело през 2012 г. правителството на ГЕРБ. Това показва одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на Закона за държавния бюджет за същата година.Само добавям и думите на Горанов от ГЕРП (знаете го, супер изперкалата физиономия) от началото на 2013г. :За новия мандат ще ни трябват около 5 млрд. лева заеми
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България вече не знаее на кой свят се намира
2
2
 
12
 
! Отговори
Плевнелиев преди 10 години
България защитава еврогейската си ориентация и още как, това Виетнам, това Китай са все западно ориентирани европейски страни и аз стриктно спазвам обещанието си визитите ми да са насочени само на запад. Европа оценява нашите усилия въпреки шмекериите дето ни правят със Шенген, 7 годишния мониторинг и ограничените ни права като пълноправен член на съюза.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с ДПС в ЕВРОПА ------------------ХА ХА ХА

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe