Ромски лидери: Електронният вот е сложен за нашите хора!

Въвеждането на задължителен вот обаче поляризира мненията им
4 фев 2014 09:06,
308
Ромски лидери: Електронният вот е сложен за нашите хора!
Снимка: архив, Булфото

Ромски лидери се обявиха против идеята на президента Росен Плевнелиев за въвеждането на електронно гласуване.

"То ще е доста сложно за по-голямата част от нашите хора - ромите, това ще даде възможност за манипулации", обяви пред Нова тв депутатът от ДПС Александър Методиев, известен в пубилчното пространство с прозвището си Бат Сали.

Още по темата

"Голяма част от българското общество не е готова за електронното гласуване. Не сме усъвършенствали настоящото гласуване, за да избегнем манипулации и фалшификации, та камо ли електронно гласуване", допълни го лидерът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев.

Двамата обаче се озоваха на противоположни мнения за другата идея на държавния глава – задължителен вот за избирателите.

"Задължително гласуване няма да определи избора на изпълнителната власт. То е отнемане на човешките права. Правото не е задължение. За да има подобна мярка, трябва да се промени Конституцията, а в нея сега изрично е упоменато, че правото не е задължение. Аз не съм съгласен някой да  ми отнеме правото на собствено мнение – дали съм доволен от някой партия или въобще от всички политически партии. Никой не може да ме накара да отида да гласувам, ако не желая", аргументира се Методиев.

Според Илия Илиев обаче задължителното гласуване не трябва да ни плаши толкова много.

"Според нас задължителния вот би бил полезен, защото е ясно, че в политическата ни система има нещо гнило, което сега не работи в полза на обществото. И тогава купеният глас няма да има толкова голямо значение и влияние", настоя той.

"По статистика за последните избори са регистрирани 6 900 000 избиратели, от тях гласуват само 3 милиона и половина. Ако всички излязат да гласуват, конфигурацията в парламента би била много по различна. Според нас задължителното гласуване би било добре", аргументира се той.

Попитан дали знае колко са ромите у нас с право на глас, Александър Методиев отвърна: "Аз не обичам тази дума ром. Ние сме цигани, цигани сме се родили и цигани ще си отидем от този свят. По неофициални данни циганският етнос у нас наброява над 800 хиляди души", каза той, но не се ангажира с точна цифра колко от тях ходят до урните в деня на изборите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
21
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Ами да сте учили,*** братовчеди! Вие саом знаете да правите деца и да живеете от социални помощи!
163
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България само губи от техните вотове
162
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами най-добре, който иска да гласува да ходи в изборната секция с лична карта и диплома за завършено основно образование.Нали и двата документа са задължителни в РБ. Да няма расова дискриминация.Не е редно някак си.
161
0
 
20
 
! Отговори
Ко?Не! преди 10 години
Бат Сали, а кое е лесно за вашите хора? Работя в училище, виждал съм ***, които не познават буквите, макар да са 3-5 клас вече, но нямат никакъв проблем да си пуснат чалгичка в ютубето. При електронното гласуване пак трябва да има секции, но и там гласуването да е електронно - влизаш, натискаш съответните бутони и готово. Кое му е сложното? Няма хартиени бюлетини, няма как да изнесеш празна бюлетина. При електронното гласуване ще има много по-малко злоупотреби, но ще гласуват и емигрантите
160
0
 
9
 
! Отговори
М.Константинов преди 10 години
Започва да се оформя абсолютния национален консенсус около задължителното и смесеното /електронно , ръчно и машинно/ гласуване!
159
0
 
27
 
! Отговори
koko преди 10 години
Затова трябва да НЕ се допускат избиратели без поне начално образование.
158
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато забранят на *** да имат най-много едно *** ще почна да ги уважавам стига вече с това съществуване като добичетата само хляб и секс !!
157
0
 
8
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 10 години
Зер за *** и обикновения вот не е сложен и така и така не могат да си прочетат какво пише. Въпросът се свежда да вземат едни пари и та пуснат листче с името или партията която им покажат. С електронния вот ще е същото.Единственото сложно е ,че при електронен вот и задължително гласуване парите няма да ги има. СЛОЖНО !!!!!!!!
156
0
 
20
 
! Отговори
12 преди 10 години
Като им е сложно - да не гласуват. Защо политиците да се избират от хора, които са неграмотни?
155
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой няма да задължава хората да гласуват по един или друг начин.Просто една допълнителна възможност за гласуване.Никой не се съмнява, че *** ще гласуват електронно ,всеки избира как и за кого.Просто една възможност в повече.Стига с това невежество и заблуждения.Който е крал пак ще краде ,кой гласува по съвест пак ще гласува,който се подава на парите за да гласува пак ще търси този вариант .Важно е да се намали до минимум тази възможност и да не ни правят на луди .
154
1
 
7
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Обичкам ромчетата бе....
153
1
 
17
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Докато 3 милиона стоят в тях си и казват и без мен изборите ще минат така ще сме!Задължитено гласуване големи глоби ,но ДПС ще са против защото ще имат под 3%,ако всички гласуват.
152
0
 
30
 
! Отговори
ТАКА Е преди 10 години
ЗА "ВАЩЕ" ХОРА САМО КРАЖБАТА И БРАНЕТО НА РЕЛСИ И КАБЕЛИ Е ПРОСТО. ДРУГОТО Е СЛОЖНО.
151
0
 
26
 
! Отговори
Твърдо ЗА преди 10 години
Който може да дава мнение за бъдещето на цяла държава, би трябвало да може да се оправи с електронното гласуване. Твърдо "ЗА" електронното гласуване. Ето за това си заслужава да се протестира и настоява.
150
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се въведе ограничение за гласуване. Най-малкото завършено средно образование за да има право да гласува. Ще ми избират управници хора които не могат да си напишат и името.
149
0
 
32
 
! Отговори
Пфу! преди 10 години
Да им сложат образователен ценз - нямаш средно и 2 години трудов стаж през последните 4 - не гласуваш. Безработен неграмотен ***, който не плаща 1 стотинка данъци да решава моето бъдеще??? Не благодаря....
148
0
 
32
 
! Отговори
83 преди 10 години
Само електронното гласуване, ще ни освободи от турско-*** зависимост завинаги. Мобилизирайте се българи от цял свят, за да си помогнем.
147
0
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Еми като е сложен за вашите хора , под ръка и към пещите на Кремикровци. Колко трябва да си *** за да не можеш да го направиш това в 2014 г. не знам!
146
0
 
26
 
! Отговори
st преди 10 години
Те ли немогат хеехехехе могат могат на банкомата как могат хехехехе да ти обере касовия апарат как могат хеххее
145
0
 
26
 
! Отговори
> 800 хиляди преди 10 години
Термина "малцинство" вече не е актуален. Па и се съмнявам в бройката. Колко са точно - и те самите не могат си хвана сметката - то е все едно като да преброиш куп сновящи насам-натам ***...