Вдигат началните заплати на младите учители

Това ще стане през юли, обеща министър Анелия Клисарова
8 фев 2014 11:10,
73
Вдигат началните заплати на младите учители
Снимка: Булфото

Началните заплати на младите учители ще бъдат вдигнати през юли, обяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред Дарик.

Тя обяви, че ще се работи и с банките за отпускане на по-евтини заеми за тях, а с кметовете на общини ще бъдат обсъждани начини за намиране на евтини общински жилища.

"Колкото и модерна лаборатория или класна стая да има в дадено училище, ако преподавателят не може да създаде интерес сред своите ученици, няма как да се постигнат желаните резултати. Ключът към качествено образование не са само парите, а присъствието на качествения учител. Ако го няма човекът, който да увлече децата, който да ги накара да мислят и да искат да учат, няма как да се случи качественото образование", каза проф. Клисарова.

Министерството работи върху стратегия за развитие на педагогическите кадри, но изрази притеснение, че твърде малко се работи с родителите, които също са важен фактор особено при учениците от началните класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вдигат началните заплати на младите учители през юли" - значи през юли са планирали драстично повишаване на цените. Да доживеем до юли!
33
1
 
4
 
! Отговори
u4itel преди 10 години
До АнонименКоя точно работа на учителя върши административният персонал? Изготвянето на справки, отчети и др. не е работа на учителите. Те са за друго в училище. Работата, която извършват е може би на ръководния персонал...
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Млад учител в България получава около 400 лв чисто за работа с надути, невъзпитани, брутални деца и родители с огромни претенции, които смятат, че учиелят трябва да компенсира липсата на семейно възпитание. Докато са такива условията, в училище ще работят некадърници (с някои изключения идеалисти). Докато се взирате в купичката на учителите и ги плюете, държавата ни ще е от неграмотни хора, несрещнали нормално отношение никъде, не само в дома си. Развитите държави инвестират в образованието.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
'' Ваканция по два, три месеца, плюс отпуск от повече от 20 дена''Ако поне 1 на 5 човека в Бг не пишеше наизуст, каквото му падне, тази България щеше да е по-нормална. Не може да пишете пълни глупости, без малко от малко да се заинтересувате как стоят нещата. Не е моя работа да ви разяснявам, но отпуската на учителите не стига дори за лятната ваканция, камо ли за пролетна, зимна, междусрочна.. всичко влиза в дните за отпуск, а те са с пъти по-малко от цитираните горе 2-3 месеца. Със здраве!
30
0
 
3
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Нали другарите на са комунисти, а социалисти. Защо конгреса е 48 , а не например 5 . Това говори, че те приемат всички убийства и тероризъм спрямо Българския народ на БКП-ДС. Затова много хора справедливо ги наричат шумкари, мандраджии, терористи , каскетаджии и всякакви такива определения за една мафиотска партия. *** Сатанишев се извини на Местан за смяна на имената, а не се извини за избиването на над 200 000 честни Българи. Позор и анатема.
29
8
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
Аз съм главен счетоводител в училище и мисля точно като Вас, за другия персонал изобщо не се и говори, а изискват да имаш "висше образование". Има учители,които се отнасят като, че ли сме хора от втора ръка.И не съм съгласна, че работят по 48 часа седмично.И ще попитам, кой да им попълва дневниците,материалната книга,картоните на учениците? Ако стоят поне 1 час в училище, всичко ще бъде наред, но те като им свършат часовете /3-4 часа/бързат за кафетата и да си преподават частните уроци.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 17Лошо е да се противопоставят млади на по-възрастни учители,но понеже Вие сте го направили ще го направя и аз.Учител съм на 56 години.Завършил съм СУ през 1984 г.И днес младите колежки идват при мен да им помагам не само по предмета,по който преподавам,но и по ИТ,защото и там нямам тайни.Разликата между моята основна заплата и заплатата на млад учител е 35 лв.От юли те ще се изравнят.Нямам нищо против вдигането им,но трябва да се повишат и на останалите учители.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Разбира се, че трябва още, но полека лека ще се оправи държавата от гербавия геноцид.
26
1
 
5
 
! Отговори
бобо преди 10 години
тая стара чанта,що не вдигне заплатите на учителите от януари ,ми чак от юли!!! И предполагам,че ще ги вдигнат заплатите на учителите с по 354лв.,нали,иначе няма да е честно!!! Ама то комунист и честност,все едно на майка с три деца да кажеш,че е девствена!!!
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То трябва да се вдигнат с поне 150%. Иначе как така един учител учил 5 години получава 400 БРУТНО а един кадрови войник със средно взима 800 лева ЧИСТО + всевъзможни привилегии. Образованието никога не е било приоритет, дори напротив, мачка се по всевъзможен начин. Каква държава трябва да бъдем, модерна, образована и интелигентна или проста и шапкарска каквато безспорно сме. Срам. На дъното сме. В Африка са в пъти по добре от нас.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hanymite na dogan , klisarova , bobeva , andreeva
23
0
 
5
 
! Отговори
lupi преди 10 години
Още една, която не знае какво наистина става в училищата. Ще вдигнат заплатите формално /предизборно/, защото с делегираните бюджети началните заплати на почти всички млади учители са над тези по Наредба 1.
22
2
 
7
 
! Отговори
Баце преди 10 години
Старите са свикнали с малко Тая безродна *** как не я е срам ?
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще вдигнат заплатите, ама друг път. Дотогава цените ще са скочили 2-3 пъти.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По повод на мрънкащия за частните уроци! Голяма част от учителите продължават да повишават квалификацията си по различни начини и след завършване на висшето си образование.Не са малко и тези,които са придобили втора магистърска степен. Ако някой очаква,че тези хора няма да търсят начин за възвръщане на инвестициите по образованието си-все пак по честен начин,чрез частни уроци,много се лъже!До сега не съм видял учител с джип,с лъскав офис или такъв,който да не може да докаже доходите си!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 18: "Братушките" го правят това от "Освобождението" до сега, Г-н Промит мозък! Гадните хамерикани си врат носа вцелия свят, но смея датвърдя, че най-малко ги е*е за България и точно затова почти не ни се местя, а и заради това, че сме руска губерния! Не пиши простотии и кажи на Кутев да си доизяде боржа, че да не се захарлачи!
18
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Госпожа Клисарова да не се прави на интересна!Да се разходи из провинцията и да види кой каква заплата получава-кметът на общината 2 400 лв.,директорът-660,за учителите няма да говорим-едни заплатки от 450-500 лв.......къде ли отиваме с тези заплати?Уж в бъдещето,пък сякаш сме във времето на Вазов,когато даскалът не може да взема повече от говедаря...........Аман от популизъм!Наближава времето да си внасяме и даскали...а може и кметът да свърши работа,а?За тази заплата защо не!!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
едно време през 90 години американските *** нарочно създадоха схема за българия, при която да се поддържат най-важните отрасли - лекари и учители на най-ниско ниво, за да може да се унижава народа ни. тези гадове искат държавата да произвежда само едни *** тъпагьоси, за да няма конкуренция там. но не става номерът. колкото и да го тъпчат, българинът все повече надига глава. и скоро ще измете всички недоброжелателни, лъжливи господари.
16
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искам да кажа, че повечето по-млади учители са доста по образовани от застарелите кранти. във века на технологиите повечето навършили 45-50 години учители трябва да излизат в пенсия. не е правилно да се дават повече пари на дъртите, като младите са доста по-начетени в момента. едно време е било иначе, сега е друго! децата на 5 години знаят доста повече от доста учители.
15
5
 
7
 
! Отговори
nqkoi_si преди 10 години
Гадната клисарка, какво се опитва да мисли?! Кога този вълкодав е преподавал, какво образование има?! Долна комунистка! А увеличение тези правят винаги като вземат отедни с малко запялати, за да дадат на други с още по-малки... Познайте с колко ще ги увеличат все пак...5 лв.