Вдигат началните заплати на младите учители

Това ще стане през юли, обеща министър Анелия Клисарова
8 фев 2014 11:10,
73
Вдигат началните заплати на младите учители
Снимка: Булфото

Началните заплати на младите учители ще бъдат вдигнати през юли, обяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред Дарик.

Тя обяви, че ще се работи и с банките за отпускане на по-евтини заеми за тях, а с кметовете на общини ще бъдат обсъждани начини за намиране на евтини общински жилища.

"Колкото и модерна лаборатория или класна стая да има в дадено училище, ако преподавателят не може да създаде интерес сред своите ученици, няма как да се постигнат желаните резултати. Ключът към качествено образование не са само парите, а присъствието на качествения учител. Ако го няма човекът, който да увлече децата, който да ги накара да мислят и да искат да учат, няма как да се случи качественото образование", каза проф. Клисарова.

Министерството работи върху стратегия за развитие на педагогическите кадри, но изрази притеснение, че твърде малко се работи с родителите, които също са важен фактор особено при учениците от началните класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
17
 
! Отговори
Не учител преди 10 години
Да очакваме един учител в рамките на 40-45 мин.с 25-30 деца да направи това,което родителите не успяват да сторят в къщи с едно,е меко казано не реалистично!Липсата на достатъчно стимули и мотивация от самото семейство,за получаване и усвояване на знания,трудно може да замести усилията на училището.А частните уроци са нещо,като частната практика на лекарите.Когато един от основните стълбове за просперитет на държавата /образование,здравеопазване и сигурност/ е натикан в ъгъла,не очаквайте друго
13
2
 
8
 
! Отговори
ъхх преди 10 години
СПОРЕД НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА 1 ОТ 2010 Г. ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗВЕНАТА ОТ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ОБН. - ДВ, БР. 14 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2013 Г.) основната работна заплата е за определени специалисти,които се разделят на две групи.Та аз желая Клисарова да обясни как има регламентирана сума за младши учител, старши учител и главен учител и какво се случва в периода, в който даден педагог е ни риба, ни рак - нито младши учител, нито старши. В един 10-годишен период заплата му не мърда! Защото е...просто учител.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама то още имало млади учители аз си мислех, че са напълно изчезнали.
11
3
 
13
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Логично ще има достигане на сумата заплата на младия кадър с тази на по-възрастните.Е, къде е стимула при преподавателите с по-дълъг стаж.Това е най-малко несправедливо.Отново поредната недомислица.
10
4
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Пенсиите - юли, учителските заплати - юли. Тия ****ти или са планирали нов заем, или са се прежалили, че до лятото ще ги изхвърлят от парламента!
9
3
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Поредно противопоставяне млади-стари ,този път в образованието.
8
1
 
8
 
! Отговори
стар :D преди 10 години
Клисарова да дефинира какво има предвид под "млад учител".И има ли това връзка с "младши учител".
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАЙДЕ ПАК САМО НА ЧАСТ ОТ УЧИТЕЛИТЕ ,ЗАЩОТО НА ДРУГИТЕ УЧИТЕЛИ СА "ОГРОМНИ" ЗАПЛАТИТЕИ ЗА ДА СЕ ПРИКАЗВА ЧЕ СА УВЕЛИЧЕНИ ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ! А КАК ЕДИН ПЪТ НЕ УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ САМО НА ЧАСТ ОТ ДЕПУТАТИТЕ . ЗАЩО НАПРИМЕР СЕ УВЕЛИЧАВАТ И ЗАПЛАТИТЕ И НА ТЕЗИ ДЕПУТАТИ КАТО ДОГАН ДЕТО НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА ?
6
1
 
17
 
! Отговори
интересно... преди 10 години
Интересно какво ще се случва със заплатите на тези,които вече не са младши учители?Значи един учител с 2 г стаж и заплата от 500 лв. /основна/ ще получава по-малко от учителя без стаж, чиято заплата ще стане 550 лв.???? Интересно решение.Глупаво!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
баба ми едно време казваше че учителя не трябва да те научи, а да ти каже какво да научиш вкъщи и на другия ден да те провери.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
съгласна съм със номер 2 учителите умишлено не обучават както трябва децата ни в училище ,за да могат да дават частни уроци УЧИТЕЛИТЕ В МОМЕНТА ПРАВЯТ БИЗНЕС
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има няма на десет човека. И се хвали отгоре на това.
2
7
 
6
 
! Отговори
уеи преди 10 години
а един въпрос от мен-кога наи сетне т.н"инспекторат" на образованието ще вземе да прави нещо по въпроса с частните уроци.Че не разбра ли никои от инспектората,че повечено даскали си гледата частните уроци,а в даскалото ходят за стаж.защо им вдигат заплатите,като си вадят на седмица по 1/3 от месечната заплата и то от дома си. Там ппаите госпожо министър,не вдигаи заплатите им
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ПОПИТАМ ТАЗИ МИНИСТЪРКА ДОКОГА ЩЕ ПОЗВОЛЯВА НА УЧЕНИЦИ КОЙТО НЕ ИСКАТ ВЪОБЩЕ ДА УЧАТ И ПРЕЧАТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ДА ОСТАНАЛИТЕ ДЕЦА ДА ГИ ДЪРЖАТ В УЧИЛИЩЕ И престанете да събирате *** от села и паланки и да ги слагате при нашете деца ЦИГАНЧЕТАТА ПРЕЧАТ ПРИ ОБУЧЕНИЕТО НА БЪЛГАРЧЕТАТА ,НО ВИЕ Г-ЖО МИНИСТЪРКЕ ГИ СЪБИРАТЕ ЗА ДА МОЖЕ ДА ВЗИМАТЕ ЗАПЛАТА ИМА *** НА 16 ГОД И СА В ТРЕТИ КЛАС какво ли ще научат третокласниците от тези може ли