НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност

Управляващите отхвърлиха и това предложение на опозицията
Обновена: 12 фев 2014 20:35 | 12 фев 2014 16:28, Камелия Цветанова
167
НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност
Снимка: БТА

След като не мина предложението на опозицията за задължителното гласуване, мнозинството в парламента отхвърли и искането на ГЕРБ за гласуване по интернет за българите в чужбина.

Аргументът на депутатите на Бойко Борисов беше свързан основно с избирателите, които живеят зад граница, защото те биха били най-улеснени от електронно подаване на глас по интернет. Според народните представители от ГЕРБ това би повишило и обичайно ниската избирателна активност.

„Във века на IT технологиите и в годините, когато много българи живеят зад граница, трябва да им дадем възможност да упражнят правото си на глас, това може да стане в секции, но и чрез електронно подадена бюлетина, защото много от тях са заявявали, че имат проблем да стигнат до секциите заради големите разстояния”, защити предложението Десислава Атанасова.

Пръв й опонира Тунджер Карадайъ от ДПС, според когото няма достатъчно гаранции за тайната на вота и отчитането на изборните резултати.

Червената Мая Манолова обясни, че изцяло електронно гласуване е имало само в Естония, но държавата е дала безплатен електронен подпис на всички избиратели.

"В останалите държави, където е имало експериментално електронно гласуване, опитът е завършил с извода, че електронното гласуване не дава достатъчна сигурност на гражданите и че има опасност от влияние на начина, по който гласоподавателите дават своя вот", заяви тя.

Според нея в кодекса има всички гаранции, че няма да се повтори ситуацията с откритите в деня за размисъл на последните избори бюлетини в печатница в Костинброд.

Това обаче предизвика гнева на Десислава Атанасова, която я нападна с думите: „Г-жо Манолова, още ли говорите за Костинброд, не разбрахте ли, че Вие сте просто един доносник, защото прокуратурата нищо не установи”.

По време окончателното приемане на Изборния кодекс от ДПС опитаха да прокарат нов регламент, който да преодолее принципа на уседналост, въвеждайки отделни условия за право на гласуване при различните видове избори.

Основният текст от законопроекта, касаещ правото на гласуване за общински съветници и кметове, определя, че право на глас имат тези, живели последните 6 месеца в населеното място.  ДПС настоя да се въведе промяна, според която за граждани, "живели" на съответното място, се считат тези, които имат постоянен или настоящ адрес.
"Абсолютна демагогия е, че БСП е против уседналостта. Вижте как е записано - "живял през последните шест месеца". Сега, както е записано, означава, че той може да има постоянен адрес в населеното място и настоящ адрес в което и да е населено място на територията на Република България. Това значи, че стимулираме вътрешния туризъм, забраняваме на група български граждани, които имат имоти, плащат си данъците, постоянно се прибират по родните си места, да гласуват", посочи Янко Янков от ДПС.

Опитът на ДПС да преодолее уседналостта бе отхвърлен с 31 гласа "за", 70 "против" и 58 "въздържал се", но спорните текстове, които уточняваха кои граждани могат да гласуват, отпаднаха от разпоредбите по предложение на Мая Манолова. Така решаването на въпроса с уседналостта се отлага за дебатите по втората част на кодекса, където се обсъждат конкретните видове избори.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че приемането на "изборния комикс" се е превърнало във фарс, след като най-спорните моменти от закона не са намерили решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИДЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ Е ТОВА, КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА, КОЙТО НЕ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ - НЯМА ПРАВО. НЕ МОЖЕ ХОРА НАПУСНАЛИ РОДИНАТА СИ И ЖИВЕЩИ В ЧУЖБИНА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ СЪС СЪДБИНИТЕ НА НАРОДА. ОСВЕН ТОВА ПО ПРИНЦИПА ЗА ОТСЕДНАЛОСТ СЕ ПРАВЯТ ГОЛЕМИ ДАЛАВЕРИ, КАКТО БЕШЕ НА ПРДИШНИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ. ЗАТОВА КОЙТО РЕАЛНО НЕ ЖИВЕЕ В НАСЕЛЕНОТО МЯСТО- НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА В ТОВА НАС.МЯСТО, А ЩЕ ГЛАСУВА ТАМ КЪДЕТО Е АДРЕСНО РЕГИСТРИРАН.
40
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
До поетПоете,чака те славна кариера, но не литературна, а каменна...
39
2
 
6
 
! Отговори
Уууу преди 10 години
Защо във Франция може да има електронно гласуване за живеещите в чужбина, а у нас не може? Отговорете си сами, ако не сте кутевчета. Не ми дреме, че някой щял да събере на *** кодовете, те и сега гласуват под строй. Вижте *** махали, висока избирателна активност и винаги за БСП и ДПС. Само че ще могат да гласуват и хората в чужбина или които не са в града си по постоянен адрес този ден, а това ужасява ХУНТАТА. Купените гласове ще се претопят.
38
1
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Много просто може да се разреши проблемът... - за да гласуваш по електронен път задължително трябва да имаш поне средно образование... - останалите да ходят до урните...
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще повторя думите на Знаещ (виж дпо-долу) Най -лесния начин за манипулация е ел.гласуване -нужни са само стаи с компютър някъде из *** гета ,предварително събрани кодове за достъп на данните на *** срещу 10-20 лева и стой та гледай,,,,Учудвам се ,че МНОЗИНА НЕ ГО РАЗБИРАТ !!!!Правилна е забраната !!!!Просто трябва МНОЗИНСТВОТО от българите да излезе и гласува за да обезмисли купуването на *** гласове Ев.гласуването може да се иска само от комунисти и мошенници!!!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Знаещ;ще ти дам ел.пощата си бе ***,когато пробиещ кода ела ми се обади;david_77***abv.bg
35
13
 
3
 
! Отговори
поет преди 10 години
Гербизлъга ни душитеи ограби ни парите!Гербподслушва ни безчети прокуди ни навред!Гербкорумпира политицив самолет с певици!Гербе партия любимано останаха малцина!Гербтрепери от народане е като преди на мода!Гербочаква прокурорще ги праща във затвор!
34
3
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Страх ги е, понеже навън повечето са умни хора !
33
0
 
20
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Направете образователния ценз задължителен при гласуване, като минимума да е средно образование и само гледайте какво става, събитията ще последват лавинообразно. *** ще изгубят социалните си придобивки, защото вече няма да представляват интерес за партиите. Ще се наложи да убеждават интелигентния човек защо трябва да гласува за тях и там всички партии ще се осерат до ушите. Не може образованието да е задължително, а да не се изисква при избори, които определят бъдещето на тази държава.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега никога не съм гласувал, но бих дал гласа си за тая политическа сила, която заяви, че ще забрани комунистическата и местановската партия, ще премахне двойното гражданство и че ще заприличаме на държава, а не винаги да бъдем клоаката на Евопа
31
4
 
7
 
! Отговори
sostin преди 10 години
*** и турците сага искат да ни кажат че видите ли дългата , всевластна ръка на Бойко ще хване стотиците хиляди прокудени от България по целия свят, един по един, така за ушите и ще ги заведе до най- близкия интернет клуб за да гласува за него. Може Бойко да хакне и всеки телефон , таблет или лаптоп по света, може Бойко да е платил на Анонимните , който да преправят електронните протоколи.....страшно е ей , това интернета си е опасна работа да знаете- рече Местан на хората с потурите.
30
6
 
8
 
! Отговори
San Stefano преди 10 години
СТРАХ, СТРАХ, СТРАХ !!! Ако се гласува по Интернет *** в парламента отиват директно в бюрата по труда ! Върха на демагогията е да се говори за липса на сигурност при гласуването в Интернет, по тая логика цялата финансова система да е рухнала, защото не може да гарантира транзакции за стотици милиони ежедневно !!! ДПС и БСП живеят в 19 век, лошото че и нас ни вкараха там...
29
5
 
10
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
Най -лесния начин за манипулация е ел.гласуване -нужни са само стаи с компютър някъде из *** гета ,предварително събрани кодове за достъп на данните на *** срещу 10-20 лева и стой та гледай,,,,Учудвам се ,че МНОЗИНА НЕ ГО РАЗБИРАТ !!!!Правилна е забраната !!!!Просто трябва МНОЗИНСТВОТО от българите да излезе и гласува за да обезмисли купуването на *** гласове
28
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Тя е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити, няма открити... - откриха, откриха... - АБВ-то...
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до комдентар 7Aбе Манолова,пак ти ли?Истерията те издава.Какво ти обещаха този път твоите Галеви.Ботокс ли силикон ли?Виж там прокарай пак някое законопроектче за предсрочно освобождаване на сутеньорите като Ванко 1.Нали са ти работодатели
26
0
 
0
 
! Отговори
sostin преди 10 години
До СТРАНДЖАТАа ти за каустици и шейдъри...
25
4
 
14
 
! Отговори
работник в Европа преди 10 години
ЗНАЧИ ние които работим и учим в Европа пак няма да можем да Гласуваме,благодарим ти партийо любима...
24
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
До sostinА за метафора и алегория да си чувал...
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах тези прости естонци.Затова ще си тънат в мизерия и неграмотност и само ще мечтаят за върховите достижения на богата и цивилизивана България под мъдрото ръководство на любимата мюсулман-социалистическа хунта
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"- Ало, БСП-то в Монтана ли е? - Не, тук сега е АБВ-то, няма вече БСП в Монтана. Ама вие не се ли обаждате за десети път с един и същ въпрос?- Да, бе хора, вярно, ама ако знаете какъв кеф ми е да чувам, че в града ми вече няма БСП, разберете ме ... "