НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност

Управляващите отхвърлиха и това предложение на опозицията
Обновена: 12 фев 2014 20:35 | 12 фев 2014 16:28, Камелия Цветанова
167
НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност
Снимка: БТА

След като не мина предложението на опозицията за задължителното гласуване, мнозинството в парламента отхвърли и искането на ГЕРБ за гласуване по интернет за българите в чужбина.

Аргументът на депутатите на Бойко Борисов беше свързан основно с избирателите, които живеят зад граница, защото те биха били най-улеснени от електронно подаване на глас по интернет. Според народните представители от ГЕРБ това би повишило и обичайно ниската избирателна активност.

„Във века на IT технологиите и в годините, когато много българи живеят зад граница, трябва да им дадем възможност да упражнят правото си на глас, това може да стане в секции, но и чрез електронно подадена бюлетина, защото много от тях са заявявали, че имат проблем да стигнат до секциите заради големите разстояния”, защити предложението Десислава Атанасова.

Пръв й опонира Тунджер Карадайъ от ДПС, според когото няма достатъчно гаранции за тайната на вота и отчитането на изборните резултати.

Червената Мая Манолова обясни, че изцяло електронно гласуване е имало само в Естония, но държавата е дала безплатен електронен подпис на всички избиратели.

"В останалите държави, където е имало експериментално електронно гласуване, опитът е завършил с извода, че електронното гласуване не дава достатъчна сигурност на гражданите и че има опасност от влияние на начина, по който гласоподавателите дават своя вот", заяви тя.

Според нея в кодекса има всички гаранции, че няма да се повтори ситуацията с откритите в деня за размисъл на последните избори бюлетини в печатница в Костинброд.

Това обаче предизвика гнева на Десислава Атанасова, която я нападна с думите: „Г-жо Манолова, още ли говорите за Костинброд, не разбрахте ли, че Вие сте просто един доносник, защото прокуратурата нищо не установи”.

По време окончателното приемане на Изборния кодекс от ДПС опитаха да прокарат нов регламент, който да преодолее принципа на уседналост, въвеждайки отделни условия за право на гласуване при различните видове избори.

Основният текст от законопроекта, касаещ правото на гласуване за общински съветници и кметове, определя, че право на глас имат тези, живели последните 6 месеца в населеното място.  ДПС настоя да се въведе промяна, според която за граждани, "живели" на съответното място, се считат тези, които имат постоянен или настоящ адрес.
"Абсолютна демагогия е, че БСП е против уседналостта. Вижте как е записано - "живял през последните шест месеца". Сега, както е записано, означава, че той може да има постоянен адрес в населеното място и настоящ адрес в което и да е населено място на територията на Република България. Това значи, че стимулираме вътрешния туризъм, забраняваме на група български граждани, които имат имоти, плащат си данъците, постоянно се прибират по родните си места, да гласуват", посочи Янко Янков от ДПС.

Опитът на ДПС да преодолее уседналостта бе отхвърлен с 31 гласа "за", 70 "против" и 58 "въздържал се", но спорните текстове, които уточняваха кои граждани могат да гласуват, отпаднаха от разпоредбите по предложение на Мая Манолова. Така решаването на въпроса с уседналостта се отлага за дебатите по втората част на кодекса, където се обсъждат конкретните видове избори.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че приемането на "изборния комикс" се е превърнало във фарс, след като най-спорните моменти от закона не са намерили решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
nas преди 10 години
До мая мунчотоНе тя е лудатаманоловата... лудте са тези които я слушат и и вярват...
60
2
 
1
 
! Отговори
един българин преди 10 години
Трябва референдум за отпадане субсидиите на партиите, намаляване на депутатите на половина, отпадане на имунитета им, пряк избор на съдии, прокурори и шефове на полицейски управления, мандатност на кметове, съветници и депутати - не повече от един мандат.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ХОРА В ЧИЖДА ДЪРЖАВА ЩЕ ГЛАСУВАТ КАКъв да бъде живота ми тук в българия. аз не желая техния глас, който за мен ще бъде заробващ.
58
4
 
7
 
! Отговори
haha преди 10 години
Смях , ежедневно милярди се разхождат онлайн по Мрежата , а видиш ли само за българия за изборите нямало сигурност. Незнам това пенсионерите и *** сигурно им го вярват ама... Безочието граници няма.. хората извън бг не случайно са направили тази стъпка и определено голяма част от тях искат нещата да се нормализират в нашата малка татковина, та и някой ден да могат да се върнат... ама ей на уви .. по зле става но не и по добре..
57
4
 
4
 
! Отговори
мая мунчото преди 10 години
Много ме дразни Мая като започне да обеснява, че *** и бабите не можели да гласуват електронно. Ми ОК, ще си ги има избирателните секции, а гласуването онлайн само за хора в чужбина и които не могат да гласуват на место. На луда ли се прави тая? Всъщност какво говоря, тя е луда, гледа като побъркана като стане дума за избори
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен всички български граждани имат право на глас, както е по Конституция, но гласуването трябва да се извършва само в България. Има много причини това да е така. Гласувайки в България, няма необходимост от гласуване по Интернет, което гласвуане засега не е защитено както трябва. Докато има хора, в фирмите заети с обработката на изборите, които заявяват, че ще направят всичко възможно, някоя партия да не спечели, не бих гласувал доверие на такива фирми, особено за гласуване по нета.
55
3
 
3
 
! Отговори
Е? преди 10 години
гласуват според представите си от времето когато са избягали от България, примерно от 1990-1992 години, т.е. гласуват най-вече за СДС и по-малко за БСП. И какъв е проблема, да гласуват както искат, ти искаш да им промениш представите ли, направо кажи за кого е правилно да се гласува тогава. И каквото и да си говорим единствените хубави неща в държавата са се случвали само когато БСП са били извън властта.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък съм против трайно живеещи (над 6 месеца в годината) извън територията на България да влияят и да определят битието на населяващите я. Такива не би трябвало въобще да са в избирателните списъци.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 40: ЗАЩОТО ВЪВ ФРАНЦИЯ ОЩЕ НЕ СА СТИГНАЛИ ЕТАПА, ПРИ КОЙТО МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НАЙ-ИЗКУСНИ МАШИНАЦИИ ПО ФАЛШИФЦИРАНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ.ДОКАТО НИЕ В БЪЛГАРИЯ СМЕ ОТИШЛИ МНОГО НАПРЕД В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ПОНАЙ-ОБИКНОВЕНОТО ГЛАСУВАНЕ, ТА КАМО ЛИ ЧРЕАЗ ЕЛЕКТРОННОТО ТАКОВА. ТОВА Е ЗЛАТНА МИНА ЗА СЕГАШНАТА ОПОЗИЦИЯ В БЪЛГАРИЯ, ЗАТОВА ТЯ НАПИРА ТОЛКОВА УПОРИТО.
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Засега не е добра идея да се гласува online. След време и това ще стане, но засега е рано.При това се митологизира гласуването на българите зад граница - как те щели да се втурнaт да гласуват online, което съвсем очевидно няма да стане. Според данните от последното гласуване, българските граждани зад граница /без тези в Турция/, гласуват според представите си от времето когато са избягали от България, примерно от 1990-1992 години, т.е. гласуват най-вече за СДС и по-малко за БСП.
51
3
 
9
 
! Отговори
х преди 10 години
Нагъл, по-нагъл, най-нагъл и накрая комунист. Всички борси, банки с милиарди клиенти и капитали работят по Интернет,търговията вече е по интернет и ако имаше проблем досега да ги бяха забранили.Но наглите български комунисти говорят, че нямало сигурност, а не говорят че техните избиратели- ***, неграмотни и пенсионери на преклонна възраст не ползват интернет и те за това нямат интерес към електронно гласуване .
50
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
До поет 35Поете,чака те славна кариера, но не литературна, а каменна... Като се върнем отново ние от Герб на власт ще те пратим в каменните кариери
49
1
 
6
 
! Отговори
хомофабер преди 10 години
Хора без основно образование, с неплатени данъци и на социални помощи не трябва да имат право да гласуват!!! Те не трябва да определят бъдещето на държавата. Тук автоматично ще отпаднат 97% от любимците на политиците.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава излизаме масово на изборите и ги разковаваме
47
0
 
4
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
до УуууЗащо във Франция може да има електронно гласуване за живеещите в чужбина, а у нас не може?Отговор: Защото във Франция има революция а у нас само априлско въстание.Това в кръга на шегата. Истината е много по-елементарна: няма как да бъдат подкупени и контролирани близо два милиона емигранти, а това е много повече от избирателите на всяка политическа партия, включително и повече от управляващата тройна коалиция. Ето това е истината, другото са празни приказки, тайнана на вота и т.н.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо живеещите в чужбина да не могат да гласуват за парламент и президент? Че утре могат да се върнат в България, ако ситуацията се подобри. Или да изпращат пари може, ама да избират не? Виж за местните избори нека има принцип на уседналост, там е друго. Хитро кутевче
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управляващите отхвърлиха и това предложение на опозицията - че кога в България е имало опозиция? Те всичките са от едно котило, ние си седим и гледаме, а те ни еб.ха мамата! А не трябва да е така.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде ,по улиците на Банкя ще потечат жълти реки
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОМУНИСТА НИКОГА НЯМА ДА РАЗРЕШИ ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ , ЗАЩОТО ОТИВА НА БУНИЩЕТО , КЪДЕТО ВСЪЩНОСТ МУ Е МЯСТОТО
42
4
 
11
 
! Отговори
НАГЛИТЕ от Позитано преди 10 години
Не виждам проблем българите в чужбина да могат да гласуват и онлайн. Прекалено са много и прекалено пръснати, за да може някой да ги подкупи и изнудва. И точно това ужасява БСП/ДПС/ДС. Те се страхуват от свободните и независими хора.