Президент и премиер ведно: Търпимост и толерантност!

Двамата с обща декларация заради ескалиралото напрежение
Обновена: 18 фев 2014 16:33 | 18 фев 2014 15:39,
58
Президент и премиер ведно: Търпимост и толерантност!
Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски осъдиха опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, към настройването на българските граждани едни срещу други, към заиграването с етническия мир и към използването на езика на омразата.

Още по темата
В съвместна декларация двамата първи мъже настояват, че подобно поведение е неприемливо и категорично трябва да бъде осъдено.

Поводът за общото им становище е ескалиралото през последните седмици напрежение, което по думите им е опасно за демокрацията и единството на нацията.

В писмото им се чете още:

"България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния. Страната ни извървя своя преход към демокрация, като заложи на етническия мир и единството на българските граждани. Затова и в преамбюла на Конституцията са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.
 
Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
 
С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор – религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество.
 
Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.
 
В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостола на свободата, етническият мир и единението на нацията да бъде използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм. „Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“, е казал Васил Левски. „Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата.“
 
Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи", заключават в писмото си Плевнелиев и Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търпимост към кое? Към лакомията на мюфтийството, към оня ла*нар Хафъзов? Това са си чисти провокации, каква търпимост бе? Озаптете фесовете, да не ги почваме ние!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали се сещате защо вече не се употребява думата "толерантен", а толераст? Много просто - колкото си по-толерантен, толкова повече ти го нахлузват.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zaradi tazi "tolerantnost" sveta otiva po diavolite!
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само не разбирам защо само НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЛЕРАНТНИ И ДА ТЪРПИМ, А ТУРЦИ И *** И ПРОЧИЕ *** ДА ПРОЯВЯВАТ НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ И ТЪРПИМОСТ?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
евтин популуизъм
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В съвместна декларация двамата първи мъже настояват, че подобно поведение е неприемливо и категорично трябва да бъде осъдено"Това ли е вашата търпимост и толерантност. Категорично осъдени ? Първо тази забележка направете към ДПС, включително и към ръководството със се Местан и да не се мешат във вътрешните дела на страната, включително и националистическите партии, особенно в предвид утрешната дата. Пък след това може ДА МОЛИТЕ българския народ за "търпимост и толерантност".
16
1
 
25
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
И нито дума за изявите от парламентарната трибуна?! Тия за пореден път доказват,че *** г.а на Анкара. Значи православните се бонтуваме осъждат ни, продажните мюслитата в парламента ни с..ат на главата поощряваме ги е аджаба нали всички сме български граждани!? Защо целия текст е алабалистика и няма остро порицаване провокативното говорене в българския парламент. Жалки сте и доказвате ,че нямате нищо общо с народа и ценностите му независимо каква религия изповядва
15
0
 
25
 
! Отговори
Интересно преди 10 години
Взе да им пари под опашчиците май? Добре.
14
1
 
29
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Също така е добре и да включат въпроса за експулсирането на всички нелегално влезли афро-араби, затваряне на границата с Турция/включително и стрелба/ с цел недопускане на наша територия на нови ислямисти.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор'' - пита ли ни нас някой дали сме съгласни или не.Тоя цивилизационен избор ще ни унищожи като народ.На нас ни трябва пълен и абсолютен неутралитет, но нашите продажници и преди и сега са свикнали винаги да се кланят на някой ,,брат''
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, Косово 2.0 в България... до това води гъзенето на запад...
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братяаааа дръжте се за лева!
10
4
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Старите дружки на снимката си лафят и се чудят как още да разединят народа. Ама то какъвти народ.Ние сме същите *** ,като тия на снимките. А има ли още заблудени овчици,дето смятат че ГЕРБ и БСП не са дупе и *** а? Ако си мислете,че само Серго е надупен от Доган,то грешите.Борисов,също е със събути *** и си чака реда. А после обвинявате Сокола,че бил такъв и онакъв си. Та не е виновен който е*е задните части на Серго и Боко,а тия дето му ги дават.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ердоган пак насочи арабеските към нашата граница и тези дрисъци ни омайват с толерастия. Ах как ще ядат хурката, ах, ах, ах!
8
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 10 години
Мемет,расте ли ***?
7
0
 
10
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Браво.А прегърнахте ли се,целунахте ли се?
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На снимката 2 *** са се обединили около толерантността!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** грабят и убиват по селата-,,Търпение братя'',турците управляват държавата -,,Толерантност братя''.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми то това добре, ама не виждам равенство - *** и турците излиза, че имат повече права от нас. Да има равенство, но то да е пред закона! Това, че някой е "различен", не значи, че има повече права, нека да се третира като всеки друг. И нека всеки да си знае мястото и да не нахалства.
3
0
 
21
 
! Отговори
Хайредин преди 10 години
аз мълча и си търпя за благото на народа, каза Станишев и отвори нова туба с вазелин