Нисък праг за преференция ще манипулира вота, смятат от ДПС

Четин Казак: Не може 30 души да преподредят листата на една партия
Обновена: 24 фев 2014 11:06 | 24 фев 2014 11:05, Камелия Цветанова
43
Нисък праг за преференция ще манипулира вота, смятат от ДПС
Четин Казак. Снимка: БТА, архив

Преференция има в новия Изборен кодекс, но трябваше да има и условности, които да гарантират, че няма да се подменят партийните листи, обясни депутатът от ДПС Четин Казак по Нова телевизия.

Така той за пореден път отговори на критиките на ГЕРБ, че заради приетото предложение на ДПС, ако гласоподавателят не отбележи преференция, то тя се брои за водача на листата, на практика се обезсмисля преференцията.

Нисък праг без други условности дава възможност да се промени вотът на мнозинството. Може с 30 души да разместите листата, да я подмените, а това щеше да улесни тези, които искат да контролират вота и купуването на гласове, настоя Казак.

Още по темата
Въпреки това на предстоящите евроизбори 5% от избирателите на дадена политическа партия могат да преподредят листата.

При парламентарни и местни избори се оказва, че този праг е 51%.
 
„Ако мнозинството от гражданите упражнят правото си на преференция, нито водачът е защитен, нито който и да е друг”, допълни Казак.  

Според него избирателната система е чудновата и това се доказва от факта, че сега в парламента има депутат избран с 420 гласа.

Промените в този случай са заради това да не могат 30 души да преподреждат листа, за която по принцип трябва да гласуват 10 000, какъвто е нормалният праг за избор на народен представител, уточни той.
 
Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че един евродепутат се избира с над 100 000 гласа, а един депутат от малко населено място може да се избере с 15 000 гласа. 

Тук е уловката. Така се подменя вотът на българските граждани и това, което се обеща преди осем месеца за преференция и за мажоритарен вот, не се случи в Изборния кодекс, коментира той.

Преференция ще има и то за евроизборите ще е с преодолим праг, подчерта пък Жельо Бойчев, депутат от „Коалиция за България”.

Той припомни, че за втори път ще има евроизбори с преференция, но на предишните прагът беше много висок – 15%, а сега е едва 5% и е напълно преодолим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
https://youtube/watch?v=QOm9Cf-Bh1I
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, да си ги нямаме такива! Манипулацията на вота е специалитет на ДПС с наплива от гласуващи в Турция, как така някой друг ще си позволява да манипулира?!
14
1
 
17
 
! Отговори
BG преди 10 години
А бе то не може и една етническа партия която има 6 % да управлява цялата държава !!!Ама заради продажните комунисти които преди желаеха да ни направят съветска република, а сега сме турски вилает с губернатор Ахмет Доган !!!
13
0
 
18
 
! Отговори
акуд преди 10 години
кога съдбата на янукович ще догони миллетите от дпс и индианците от бсп, Българи????
12
3
 
21
 
! Отговори
Го4о преди 10 години
ЗАДКУЛИСНИЯ-ДОГАН .... ОБРАТНО В ЗАТВОРА!
11
15
 
9
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Целия Род на Тодор Живков до 10-то коляно в Затвора за Възродителен Процес
10
3
 
27
 
! Отговори
Валери преди 10 години
Какво казват някакви азиатци, нас не ни интересува. А този мазния на снимката с майчиния език да върви на майната си!
9
1
 
28
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Каква наглост- 30 души не трябвало да променят подрежданито в листите, Но 3 души обявили се за лидери могат да подреждат листите както си искат, Разбрахте ли най после че 3 милиона гласоподаватели гласуват за тарикатите-самоназначили се за лидери на партиите, А трите милиона 4 години ще духат супата, ВРЕМЕ Е ДА ГИ ИЗДУХАМЕ,
8
0
 
20
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Барикади пред парламента, Барикади в изборния кодекс, то страх от народна любов та чудо. ГАДОВЕ до кога така, и вашето време иде!
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незабавна забрана на ДПС!
6
1
 
17
 
! Отговори
Тошко преди 10 години
КАЗАК, не може "ЕДНА ПАРТИЯ" да казва как трябва да бъдат подредени кандидатите!?!? Живеем все пак в европейска държава, не може да си "ЗАСТРАХОВАТЕ МЕСТАТА" след като народа знае какво представлявате, единствения начин да Ви изхвърли е да Ви ПРЕНАРЕДИ! Ако ти си свестен политик - тези 30 човека ще предпочитат теб, ако не си РАЗДЕЛЯМЕ СЕ!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AVE *** SMA4KAN PO GOLEMI MANIPULATORI I PRESTYPNICI OT VAS NQMA DYRJITE NARODA PROST I TYP I GO MANIPULIRATA SAMO ZA VAS DA GLASUVA MAMKA VI *** VYN OT PARLAMENTA.ZA IZBIRATELITE NA DPS SAPUN XLQB I U4ILI6TE BAI PAVEL DASKALYT PO BYLGARSKI DA GI U4I ILI DA IM E PREVODA4 MAZNIKA
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачка гьотверенти Лютви!
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо да не може?Нали са избори. Нали трябва да се види волята хората. Явно ДПС това не ги интересува.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не чух и не прочетох нещо да се прави за народа
1
3
 
30
 
! Отговори
политолог преди 10 години
В момента БСП-ДПС-ДС са проклятието на България. Тези партии винаги ще бъдат такива, защото в генезиса им е престъпно минало и настояще. И двете партии са участвали в атентати и избиване на невинни хора. Не е нормално такива терористи да управляват. Погледнете какво става всеки ден-убийства, грабежи, кражби и пак повтарям ВСЕКИ ДЕН. И какво прави правителството -нищо но от сърце. Продължава битовата престъпност, по границата минават нелегални имигранти , а те пускат опорни точки и пазят властта