Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори
Обновена: 17 мар 2014 21:09 | 17 мар 2014 20:31,
494
Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев.

Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че все още политическите инструменти не са изчерпани и всичко е в ръцете на Владимир Путин.

"Не може да окупираш територия, част от територията на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум и този референдум, който противоречи на конституцията и на международното право след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някой друга държава", каза президентът и попита какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в други държави.

"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев.

"Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика да кажем, че това, което днес Русия прави е недопустимо", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров е единствения политически лидер подкрепил Русия. Всички други бойковци и станошки са слуги и ***
18
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя не се ли усеща колко е жалък и смешен.
17
1
 
34
 
! Отговори
Танюша преди 10 години
Жена.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ирландската пастирка навестила роднините си и стадото.
15
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЙ И ДЯНКОВ ЩЕШЕ ДА НАПЛЯСКА РУСНАЦИТЕ, СЕГА РАБОТИ ЗА ТЯХ- КАК ДА ИМ ВЯРВАШ НА ТИЯ МЕКЕРЕТА ?
14
42
 
2
 
! Отговори
към 12 преди 10 години
98% искали. Ами ако след 10г. в кърджалийска област 98% искат присъденяване към Турция пак ли така ще разсъждаваш? Русовилски смешници
13
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевел,затваряй си миризливата продажна уста! Подлого ционистка!
12
2
 
34
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Явно Ако има господ ни наказва с подобен президент. Аланколу ,то вече Крим проведоха референдума и току що Путин е признал референдума в указ Ама може ли да имаме подобни гламав президент? В момента преговори може да се водят,Путин да не остави Украйна с територия малко по-голяма от нашата
11
1
 
56
 
! Отговори
ЛАЛА преди 10 години
Най ми е смешен като почне да гледа лошо и сериозно, е тогава падаме от смях:))))) Особено смешен е като се заканва на Русия или размахва пръст на някоя държава :)))))) *** :)))))))))
10
1
 
61
 
! Отговори
Най-жалкия преди 10 години
президент, дето не спомена 3 години подред не споменава на 3 март кой ни ОСВОБОДИ от ТУРСКО РОБСТВО. РУСИЯ е дума, от която му пресъхва устата. СРАМ, СРАМ, СРАМ. Тоя *** наистина заслужава подигравките на хората
9
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛЕВНЬО, КАЖИ НЕ ЩО ЗА КОСОВО И СИРИЯ И ТОГАВА ЗА УКРАЙНА. В УКРАЙНА 20 ТЕРОРИСТИ, ПЛАТЕНИ ОТ САЩ ВЗЕХА С ПРЕВРАТ ВЛАСТТА, А ТИ МЪЛЧИШ КАТО....ЩОМ 96% ОТ ХОРАТА В КРИМ ИСКАТ ТОВА- НИКАКВИ МЕЖДУНАРОДНИ ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ. И СПРИ ДА ЛЪЖЕШ- В МОМЕНТА ДЕЙСТВАЩА КОНСТИТУЦИЯ В УКРАЙНА НЯМА- СТАРАТА Я ОТХВЪРЛИХА, А НОВА ОЩЕ НЕ СА ПРИЕЛИ. ПАПАГАЛ АМЕРИКАНСКИ !
8
63
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мразя Плевнята, но в случая е напълно прав!
7
1
 
43
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
Май някой е забравил КОСОВО...
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това го знаем, кажи сега какво мислите да павите с руските граждани по морето та да не цъфне някой ден Руска окупационна армия в Созопол или Поморие под претекст че са дошли да си защитават гражданите
5
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крим вече е минало. Да се готвят офшорните зони и притежателите на сметки там. Въздухът в Сибир е много здравословен.
4
2
 
51
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Плевнелиев и ВИгенин само могат да съжаляват и да пишат декларации. Смешничка държава каквато и държавата такива и управляващите.
3
2
 
59
 
! Отговори
Кукла на конци преди 10 години
Куклоооо , скрий се! Бойко дърпа ли ти ушите преди всяко изказване, набива ли ти канчето ако сгрешиш някъде?По-голям *** от тоя едва ли има!
2
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне да знаеше кога да мълчиш...
1
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Замълчи, американска подлого! Срам ме е, че гласувах за теб!