Няма предпоставки за референдум в Кърджали!

Местан: Най-ценният продукт на прехода у нас е етническият модел
Обновена: 19 мар 2014 18:23 | 19 мар 2014 13:38, Камелия Цветанова
202
Няма предпоставки за референдум в Кърджали!
Снимка: БТА

Няма основания да се говори дори за наченки на сценарий за референдум в България. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира изреченото от лидера на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд", озаглавено: "А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!".

В него лидерът на столетницата защитава позицията на България за референдума в Крим и прави паралели с Кърджали.

"В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдум от рода на Крим, няма дори наченки на такива настроения.

Тук съм категоричен и бих призовал лидерите на политическите сили - парламентарни и извънпарламентарни, в това число и президента, да не се разгръщат необосновано и безотговорно хипотези за това какво би станало, ако има референдум, защото в България условия за референдум няма", отсече той.

Според него говоренето за референдум е неправилно, а причината за това е, че в България, колкото и да е отричан и оспорван, най-ценният продукт на прехода е етническият модел, който балансира два принципа, смята той.

"Първият е абсолютно, безусловно приемане на принципа за териториалната цялост на държавата, а вторият е постигане на баланса на етнорелигиозните различия на базата на институции на международни договори, които гарантират равноправието, правата и свободите на всички български граждани в това число и на тези, които принадлежат на едно или друго малцинство", обоснова се Местан.

Още по темата
Според него това трябва да е и позицията на България спрямо кризата в Украйна.

"Аз не смятам, че трябва да се прави кой знае каква новина от един или друг риторически въпрос, било от лидер на политически сили или от президент. Не искам да драматизирам това", коментира още лидерът на ДПС.

Той добави, че по време на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник, ще призове държавният глава Росен Плевнелиев, както и лидерите на политическите сили да се въздържат от хипотези за референдуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото по-скоро ДПС се забрани със закон, толкова по-добре! Това е турска партия и служи на турски интереси! Да се изнасят при истинските турци отвъд Босфора, да видят как ще им наритат канчетата там!
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не трябва да се споменава дори Кърджали и референдум в 1 изречение... Трябва някой да заколи тая ***...
12
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 10 години
г-н Местан, не искаме референдум, искаме да си вземеш турчоподобните бавноразвиващи същества, който в 21 век не знаят все още към коя група съвпадат и да си ги прибереш в родината й, тоест от Анадола надолу !!!
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като ДПС не била етническа партия (етническите партии са забранени от конституцията), защо почти всички членове носят турски имена и фамилии?
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Перник да стане столица на Македония и Джъстин Бийбър президент! Искаме референдум още утре...
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мама ви да... е...а резня...шка!!! Съд за вас продажни ко...***..лета от БСП-ДПС, антибългарски изр...оди!!
8
2
 
19
 
! Отговори
махнете го преди 10 години
МАХНЕТЕ ТОЯ *** МУСТАН !!ДАНО ПУКНЕ ПО СКОРО
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитрият Местан ни го казва без всякакъв свян - сега няма предпоставки, но един ден може и да ги има!Запомнете сънародници, че турското племе е имперско племе и по-това изобщо не се различава от руското, което някои така страстно защитават. Нещастието на България и българите е идвало все отвън - византийската, османската и руско-съветската империя.Пазете се от империалистите, от всичките, и от задокеанските и западноевропейските. Тези които са имали империи в миналото добро не са ни мислили!
6
3
 
20
 
! Отговори
ебати ГЕЯ преди 10 години
БОСТАН *** лютив тоя крадлив *** от ДС трябваше да ГО ОБЕСЯТ НА ВХОДА НА СОФИЯ!!!
5
0
 
25
 
! Отговори
66664 преди 10 години
СТАНИШЕВ НА СЪД!ПРЕДАТЕЛ!!!
4
1
 
24
 
! Отговори
Негодници преди 10 години
Срам ме е че допуснахме Този на снимка и Съсела да ни управляват....Само с какви глупости ни занимават...Естествено,че няма такива наченки,недейте да занимавате хората с глупости има далеч по-важни неща в момента за икономиката и страната като цяло от вашите шантажи
3
0
 
12
 
! Отговори
Виктор преди 10 години
Ахахахахаха тоя от ляво на плужека как гледа - полу борец, полу препикано мушкато
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Люлин иска референдум
1
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Станишев за идеята.Време е в Кърджали да има референдум за автономия.Да се отделим от софийските *** пък после да си минем към майката Турция.Сега остана само да ни посъветва как да процедираме- с бунтове и революция или да потърсим помощ отвън. Турция за разлика от България е цивилизована държава и ще ни приюти въпреки,че си имаме ДПС и болни мозъци като оня с байряка.