ГЕРБ скочи за "А ако някой поиска референдум за Кърджали?!"

Настояват ДАНС да разследва думите на Сергей Станишев
Обновена: 19 мар 2014 13:58 | 19 мар 2014 10:20, Камелия Цветанова
496
ГЕРБ скочи за "А ако някой поиска референдум за Кърджали?!"
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд", озаглавено: "А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!".

В него лидерът на столетницата защитава позицията на България за референдума в Крим с думите: "Позицията, която приехме, убеден съм, се основава на ясни принципи и отразява българските национални интереси. Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Затова смятам, че в нашата позиция за ситуацията в Украйна се опитваме да погледнем на проблема в дълбочина. Очевидно е, че в Украйна имаше много рязка смяна на властта, част от нея не протече по най-легитимния начин".

"Днес или утре парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на Станишев, има ли реална заплаха за Кърджали, има ли интереси на чужди сили към Кърджали и на какво основание Станишев говори по този начин?", заяви депутатът от опозицията Цвета Караянчева.

Тя поиска извинение от лидера на БСП от името на кърджалийци и настоя той да обясни какво има предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим.

"Кърджали винаги е бил и ще бъде част от България, в Кърджали живеят български граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Вярно е, че когато БСП и ДПС са на власт, БСП винаги е търгувала Кърджали и е давала Кърджали да бъде феодално владение на ДПС. По този начин, в това управление днес ДПС управлява и цяла България", настоя Карянчева.

Тя поиска още Станишев да обясни какво има предвид, когато казва, че ДПС е националноотговорна партия, че ДПС представлява българските турци.

"Какво иска да каже, това етническа партия ли е? Българските турци са български граждани и те гласуват за всички партии, включително и за ГЕРБ, никой няма право да си присвоява термина "етнически мир". Етническия мир го пазят всички български граждани", категорична бе Караянчева.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи чрез Facebook профила си няколко въпроса към червения лидер.

"Първо, каква е разликата между Кърджали и другите български градове? Второ, кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе? Трето, кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип? Четвърто, какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско?"

Бившият премиер пита Станишев дали интервюто му е индиректно признание, че БСП е в коалиция с етническа партия.

"ДПС етническа партия ли е тогава? Преди 20 дни бях в Кърджали и се срещнах със стотици български мюсюлмани и християни, които вярват в ГЕРБ. Аз им казах, че те са пример за толерантност между етносите и за подражание. За пореден път лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите. Надявам се, че в опорните точки, които ще му бъдат спуснати, ще намери начин да се откаже и от тези свои думи", заключава Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЪЛГАРИЯ !
335
1
 
3
 
! Отговори
Feysal преди 10 години
Tuk v Kirdjali nie Turcite mislim ce sme v TURCIA.Ta tuk samo na Turski se govori I pise.Bulgarite (malcinstvata) sisto na Turski govoret.Abe hora vie ste ludi vsicki.Nie Kirdjali ne davame na Turcia.Bez tva sme v samata mayka TURCIA.
334
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да умира тоя станишев , доган и местан бе боже мой !!!
333
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както казва Кутев този дали не е спинозен.Тои дори не е украинец а полу евреин и ще мисли за доброто на България ама друг път.Гласуваите отново за него и ще цъфнеми ще завържем.
332
2
 
2
 
! Отговори
~ преди 10 години
До Kличко-ти си ***
331
2
 
2
 
! Отговори
tnt преди 10 години
От един месец седесарите и гербаджийте ТОЧНО ТОВА ПИШАТ по форумите-за референдум в Кърджали,сравнявайки го с референдума в Крим!Цял месец дърпат дявола за опашката ,а сега скочиха като ужилени!Дано имат малко акъл в тъпите кратуни и да прочетат внимателно интервюто,та да разберат за какво става дума.
330
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Колкото и отблъскващ да е самият Станишев, 80% процента от хората начело със неграмотника Борисов и идея си нямат какво иска даже той. Въшката се изказа изключително точно със политически език, но кой да го разбере....
329
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев, само да не си правиш пиар акции както при референдума за Белене. Такъв фарс и толкова лъжи не съм виждал и чувал. БСП загуби с този референдум цяла северна България. Ако си мъжко момче отвори Белене.
328
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простите крадливи герберунгели се чудят за коя дума да се хванат.Абе , *** нещастни , забравихте ли какви ги ръсеше другаря Боку Тиквански?Простотията е отличителен белег на всеки гербер-милиционер , а глупостта и наглостта бяха задължителен атрибут за лидерите им на всяко ниво!
327
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аналогия с Крим и Кърджали направи от Лондон и ония сурикат президента, що не сезирате ДАНС и за него???Иначе Станишката и той съвсем изперка, с тия нелепи сравнения!!!
326
7
 
6
 
! Отговори
Kличко преди 10 години
Примера с Кърджали е верен и актуален, защото всичките аргументи за законност, Конституция и прочее в една изменена политическа ситуация падат като загнили круши! Примера с руската анексия (противиконституционна, и незаконна!), според украинското и международно право, практически бяха погазени брутално от руската страна, а 441 вия ***, като дава "примери" с "автономната" Крим, или пък с Шотландия, що не се замисли с кокошия си русофилски мозък, защо Кавказките републики са все още в РФ?
325
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кърджали е град в България, а Крим беше Автономна Република със самостоятелно управление в състава на Украйна двете нямат нищо общо.Пример Шотландия-78 772 км2 население-5 062 011-столица-Единбург - Страна в Обединеното кралство. Тя може спокойно да се отдели колкото и да не им се иска на англичаните :)
324
3
 
18
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Хора, не се заблуждавайте! ДПС няма да дадат Кърджали на Турция, по простата причина, че след това няма да могат да влизат в Българския парламент, а още по-малко да управляват.
323
0
 
10
 
! Отговори
белята преди 10 години
До ШопКак така е прав?!Вие усещате ли се какво пишете?!От къде накъде град в България ще се сравнява с автономия,който и да е той?!
322
0
 
20
 
! Отговори
Samo minavan преди 10 години
Когато алармирах за недоразумението на снимката,че е безроден въшкар-комунист,скачаха *** по форумите и адресираха гневни възклицания.Така е ***,нямате Родина,род,за вас няма нищо свято.Проклети да сте комунистическа ***.
321
2
 
11
 
! Отговори
белята преди 10 години
Идва ми да му фрасна един в мазната муцуна!Де да можех!
320
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Този човек загуби в Кърджали!
319
0
 
19
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Всички който правят такива изявления да се подведат под отговорност. Това е жив сепаритизъм и внушават че турците искат отделяне. В България има доста хора който трябва да се пратят в Карлуково. За там са Сидеров, Борисов сега и Станишев.
318
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NIKAK DAJE NE MU E IZPIT MOZYKA MNOGO GRE6I6 SYSELA I MONIKA SA TOLKOVA XITRI KRADCI I IZPE4ENI MO6ENNICI 4E MILIONI NAPRAVIXA A NIE DUXAME SUPATA
317
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съселе,съселеееее,кой ти изпи мозъка бре?!