Аз спазих Конституцията, спя спокойно!

Като президент свърших добре работата си за ЦИК, отчете Плевнелиев
Обновена: 1 апр 2014 18:25 | 1 апр 2014 14:01, Красимир Ангелов
222
Аз спазих Конституцията, спя спокойно!
Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория по лазерна физика във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Снимка: БТА

"Като държавен глава аз свърших добре работата си - спазих и Конституцията, и закона", обяви президентът Росен Плевнелиев по повод намерението на БСП и ДПС да внесат жалба до Конституционния съд (КС) заради указа, с който бяха назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както Dnes.bg съобщи, двете управляващи партии смятат, че документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията. БСП и ДПС се ядосаха на президента заради указа, с който  назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

"Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон", категоричен бе държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че в ЦИК трябва да има баланс. "Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс“, посочи държавният глава.

Той допълни, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година.

"Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори "3 в 1" през 2014 г.?", попита Плевнелиев, който продължи:

"Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамарна ЦИК? Да или не? Тя двукамарна ли е или еднокамарна? Кога е била двукамарна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира".

Плевнелиев подчерта, че от политическите партии зависи дали споровете около ЦИК ще се отразят върху провеждането на европейските избори.

"Надявам се в парламента най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона", заключи президентът.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. "Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни", посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
8
 
! Отговори
cv преди 10 години
***!
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наставя ми живота тоя човек, как ежедневно .бава тройната коалиция! Сидероглу, какво ли не опита да го махне! Росен го подминава, като пътен знак! Велик!
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Putin kaza , 4e li4no 6te nakazva Sergo i kompaniq, kato se provaliat na izborite.
93
1
 
4
 
! Отговори
Koba преди 10 години
4ervenata Koko6ka - Maj4eto i SerGay dokazaha , 4e ne mogat da smqtat po aritmetika, no smqtat ostanalata 4ast ot naselenieto za golemi budali. Aman s tezi opitzvetski nomera.
92
1
 
2
 
! Отговори
onq преди 10 години
Поспаланко!
91
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Имаме за президент един *** " Проф.Юлиан Вучков
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zaibi gi tia komynisticneski kapyti varvaite kakvo vi kazvam na 25 mai she se cnydat zasho taka e stanalo she se srinat kakto maja se nasra s izbornia kodeks da si kopyvat ot sega bileti za krim tam im trabvat takiva smatki basta do tyka brata balgari na 25 da gi izcnistim do edin koito ostane gospod she go pribere ako glasyvate za tah sled izborite she vi dadat po 2.5 leva za sledvashite izbori ate she oberat darjavata ne gi slyshaite cne sa zamrazili pensionoto tova e do izborite koi sa te cne
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Огромен остров буквално е изплувал от морето в бургаския залив снощи. На шокиращата гледка станаха свидетели стотици бургазлии, излезли да се разходят по плажа тази сутрин. Техните снимки вече обикалят социалните мрежи в страната и дори стигнаха до международните агенции.В момента острова се изследва на място от геолози, биолози и дори археолози, но достъпът за цивилни все още е строго ограничен.Все още няма официални данни за това каква е площта на острова, но на пръв поглед тя може да се сравни с тази на бургаския комплекс Меден рудник.Според пърите мнения на специалисти появат
88
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още не мога да повярвам, че този може да ни е президент ?!?!? Добре че е главнокомандващ само на музейния експонат Дръшки и няколко пустинни хеликоптера.
87
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен 88"КОЙ СИ ТИ БЕ *** " ?Наистина на такива като теб трябва да им се задава постоянно този въпрос.Твое право е да защитаваш президента , твое право е да право е да си отстояваш позициите ,но никой не ти дава право да ругаеш и псуваш тези ,които не споделят твоите "разбирания"От стилът ти си личи,че "платени ***"са не тези, които ти проклинаш ,а самия ти.Такива *** като теб са опасни за България.Доброто е ,че сте и ставате все по -малко.
86
1
 
1
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
Чета коментарите и оставам с впечатлението, че диалога е на ниво Левски и ЦСКА. БСП, комунисти, ГЕРБ, добре, че няма други, че съвсем ще стане каша. Не искам никой от изброените! Искам плевнята да е БЪЛГАРИН, а не *** на Прокопиев, соросчетата, на бат Бойко-тиквата и на всички , които ни мислят доброто, изброявам: Русия, САЩ, ЕС, НАТО, Путин, Обама, европейски чиновничета и т.н. Искам, като ги избираме да доказват, че мислят за България, а не че ще ни докарват газ от мъглявината Андромеда!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Беше направена измама с публикуването на държавен вестник на 30 Март 2014г, 14часа в почивен ден - неделя. Реално държавен вестник беше напечатан и разпостранен на 31 Март 2014г вечерта, което е нарушение на изборния кодекс за публикуване на изборните книжа 55дни преди изборния ден. Кой е виновен за това безобразие? Кой прикри това престъпление? Кой?
84
2
 
10
 
! Отговори
Критика преди 10 години
Тоя дребосък на снимката как се е накокошинил , имитира началника си Борисов , който пък ходи като паун - болни люде , Божеее, мани ги от нас!!!
83
3
 
16
 
! Отговори
На 1 април преди 10 години
ПЛЕВНЯТА му е позволено да говори идиотщини. Лошото е, че има и други 364 дни
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Росен Плевнелиев го наричате президент? Той е губернатор на най-бедната и унизена задокеанска губерния.
81
6
 
7
 
! Отговори
Кутев-спина преди 10 години
Много мразя образовани , умни и способни Президенти. Още от времето на бай Тошо-овчаря и неграмотния Правешки *** се влюбих в неграмотните хора. Сега все повече се тормозя с тези образовани хора. В нашата партия ако имаш завършен трети клас по старому е успех и ставаш за министър. Вижте Сергейчо , знае какво е значението на копчетата в Съветската униформа. Никой в България не го знае. Затова обичам неграмотните БКП-БСП-ари.
80
2
 
8
 
! Отговори
дядо Иван преди 10 години
Тая шушумига ли ще ми обевява война на Русия ?А другите шушумиги от македонския български етнос , ще искат пък да се присъединяват към Руската федерация ?Те това е по български - колкото шушумиги - толкова предложения и нито едно не чини пукната пара!!!
79
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При такава голяма атака срещу Президента ми става ясно, че много е настъпил интересите на крадливата и анатинационална партия БСП . Мая Галева - Общата чак подскача и слюнки хвърчат от устата й от злоба. Хора нека всички да гласуваме на изборите през май за да им го начукаме на продажниците от БСП
78
1
 
3
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
Той не прави нищо незаконно, защото е стигнал по пътечката до място, където само изпълнява поръчаното на тези които му плащат, но те не са тези за които се прави че работи...краденето е за по-нисшите състояния по пътечката...
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ето едно незабелязано нарушение на изборния кодексизборните книжа за гласуване не бяха публикувани в държавен вестник 55дни (както е по кодекса на манолова) преди изборния ден